Atatürk Orman Çiftliği Hakkında Araştırma Yapınız.

 

Atatürk Orman Çiftliği Hakkında Araştırma Yapınız.


Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk tarafından parça parça alınarak ve farklı kişilerden alınarak arazi üzerine  kurulan ve Türk tarımına öncülük eden çiftliğin adı Atatürk Orman Çiftliği’dir. Bu çiftlik Ankara’da yer alır. Atatürk Orman Çiftliği içerisinde ülkemizin en büyük hayvanat bahçesi yer alır. Ayrıca burada Mustafa Kemal’in Selanikte'ki bir evinin benzeri, devlet mezarlığı ve tarihi Karadeniz Havuzu yer alır. Milli Mücadele Dönemi öncesi  Ankara'da da Ankara Belediye Reisliği yapan  Hacı Ziya Bey’in özel mülkiyeti olan Orman Çiftliği Cumhuriyet’in kuruluşundan sonra kamulaştırılarak yani devlet tarafından satın alınarak Atatürk'e armağan edilmiştir. Bu orman çiftliği o yıllarda büyük bataklık içinde olan bir araziydi. Mustafa Kemal’in emri ile bu bataklık yer büyük bir orman çiftliğine dönüştürülmüştür. 


 Orman Çiftliğinde yapılan çalışmalar bahçecilik, hayvancılık, bağcılık ve fidan yetiştirme alanlarında çiftçilere örnek ve yol gösterici oldu. Çiftlikteki tarım ve hayvancılık faaliyetleri doğrultusunda bünyesinde endüstriyel tesisler de kuruldu. Mustafa Kemal'in Ankara'da bir çiftlik kurma arzusunda bozkır ortasına kurulmuş olan yeni başkent Ankara’nın halkı için bir doğa güzelliği olmuştur. Orman Çiftliği 1 Nisan 1950’de yürürlüğe giren 5659 sayılı Kanun ile “Atatürk Orman Çiftliği” adını almıştır. Çiftliğin hikayesi ise şu şekildedir: Tarım Bakanlığı uzmanlarından Schmit; bu elverişsiz koşullarda ya sabır tükenir ya para dese de, diğer uzmanlar; bataklık, çorak ve fakir bir yerle karşı karşıya olduklarını dile getirseler de Mustafa Kemal Atatürk  “İşte istediğiniz yer böyle olmalıdır. Ankara’nın kenarında, hem batak, hem çorak, hem de fena yer. Bunu biz ıslah etmezsek, kim gelip, ıslah edecektir?” cevabını veriyor ve çiftliğin kurulma çalışmaları başlıyor. 


 Atatürk Orman Çiftliği'nin  kurulma çalışmalarının başlamasıyla o kıraç ve verim alınamaz denilen  topraklar, birkaç yıl içinde modern tarım örneklerinin çiftçiliğe aktarılmasıyla muhteşem bir değişime uğramış ve mesire yeri olarak halkın ziyaretine açılmıştır. Bu da Mustafa Kemal'in ne kadar azimli, ileri görüşlü ve zeki bir insan olduğunu bize bir kez daha kanıtlamıştır. Ülkemizin en önemli gezilecek yerlerinden biri de Atatürk Orman Çiftliği’dir.

0 yorum:

Yorum Gönder

YORUMLARINIZI YORUMLAMA BİÇİMİNİ "ANONİM" SEÇEREK İSİM, MAİL ADRESİ VB. YAZMAK İLE UĞRAŞMADAN KOLAYCA YAYINLAYABİLİRSİNİZ. KÜÇÜK BİR TEŞEKKÜRÜN BİLE BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ VE DEĞERLİ OLDUĞUNU UNUTMAYIN...