Davulun Sesi Uzaktan Hoş Gelir

"Davulun sesi uzaktan hoş gelir" atasözü bir derdi ya da sıkıntıyı en fazla o derdi çeken insanın hissedebileceği o derdin içini bilmeyenlerin ise her şeyi toz pembe görebileceğini ifade etmektedir. Bu atasözümüz bir insanın yaptığı işin sıkıntılarını bilmeden yalnızca görünürdeki rahatlığına ve karlılığına bakarak imrenenler için de kullanılır.

     Bir işin içine girmeden, koşullarını bilmeden, o işin sıkıntılı yanlarını görmeden sadece göz önündeki kısma bakarak karar vermemek gerekir. Bizim görmediğimiz çok sıkıntı verici ve zor yanları da olabilir. Mesela ülkemizde öğretmenlik mesleğine bakışı bu duruma örnek olarak gösterebiliriz. İnsanlar öğretmenlerin yalnızca iki aylık tatilini görerek bu mesleğin ne kadar rahat ve kolay olduğunu düşünürler. Bu durum "davulun sesi uzaktan hoş gelir" atasözüne güzel bir örnektir. Oysaki bu mesleği yapan birine sorsanız insanları eğitmenin türlü zorluklarından ve yıpratıcı dışından bahseder.

     Futbol tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de popüler bir spordur. İnsanlar genellikle futbolcuların yalnızca haftada bir gün 90 dakika süren maçlarını görerek " Oh ne rahat iş, iki topa vur dünyanın parasını kazan" derler. Öğretmenlik örneğinde olduğu gibi bu örnekte de insanlar yalnızca görünen kısma bakarak yargıda bulunurlar.

    Hangi meslek olursa olsun kendine has zorlukları vardır. Bu yüzden vitrindeki kısma bakarak genel yargılara varırsak yanılabiliriz ve biri de çıkar bize "davulun sesi uzaktan hoş gelir" der.

9 yorum:

YORUMLARINIZI YORUMLAMA BİÇİMİNİ "ANONİM" SEÇEREK İSİM, MAİL ADRESİ VB. YAZMAK İLE UĞRAŞMADAN KOLAYCA YAYINLAYABİLİRSİNİZ. KÜÇÜK BİR TEŞEKKÜRÜN BİLE BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ VE DEĞERLİ OLDUĞUNU UNUTMAYIN...