Gülme Komşuna Gelir Başına

     Her insanın bazı zaafları ve hatalı davranışları vardır. Bu hatalar ve zaaflar insan olmanın bir gereğidir. Hepimiz zaman zaman başkaları tarafından yadırganabilecek hareketler yaparız.

     "Gülme komşuna gelir başına" atasözü başkalarının kusurlarını, hatalarını ayıplamamız gerektiğini, ayıpladığımız bir davranışı bir gün bizim de yapabileceğimizi anlatmaktadır. Bu atasözümüzün en bariz örneklerini kış aylarında görürüz. Kışın haberlerde mutlaka buzlu yollarda kayıp düşen insanlara ve onlara gülenlere şahit oluruz. Genellikle de buzda kayıp düşenlere gülenlerin de çok geçmeden aynı akıbete uğradıklarına şahit oluruz. Bu durum nispeten de olsa bu atasözümüzün en masum tezahür ettiği olaylardandır. Bir de çok ciddi meselelerde başkalarının durumu ile alay edenler vardır ki bu son derece vahim ve üzüntülü bir durumdur. Mesela iş kuran bir insanın hesapları tutmaz ve çok zor zamanlar yaşar hatta iflasın eşiğine gelir. Bazı art niyetli insanlar da bu insanın haline güler ve alay konusu yaparlar. Böyle bir yaklaşım tarzı asla ve asla insani olamaz. Zaten yeteri kadar sıkıntı çeken bir insana bir de etrafındakiler yüklenirse durumu daha da kötüleşir.



     Hayatın kimin başına ne zaman ne getireceği belli olmaz. Bana bir şey olmaz, ben her şeyin en iyisini bilirim ve yaparım diyerek başkalarının davranışlarını beğenmeyenler hiç beklemedikleri bir anda ayna sonla karşılaşabilirler.


     Hayatta her şey insanlar içindir derler. Kimin başına ne geleceğini kimse bilemez. Bu yüzden zorda kalan insanların içine düştüğü durumlara sevinmemek gerekir. Bir de bakmışsınız ki aynı şey hiç aklınıza gelmeyen bir anda başınıza gelivermiş. Bu atasözümü destekler nitelikte peygamberimizin son derece güzel bir sözü vardır : "Hiç kimseyi kınamayınız, kınadığınız şey başınıza gelmeden ölmezsiniz."

0 yorum:

Yorum Gönder

YORUMLARINIZI YORUMLAMA BİÇİMİNİ "ANONİM" SEÇEREK İSİM, MAİL ADRESİ VB. YAZMAK İLE UĞRAŞMADAN KOLAYCA YAYINLAYABİLİRSİNİZ. KÜÇÜK BİR TEŞEKKÜRÜN BİLE BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ VE DEĞERLİ OLDUĞUNU UNUTMAYIN...