Dost İle İlgili Atasözleri ve Anlamları

 

Dost İle İlgili Atasözleri ve Anlamları


Dostlar her iyi ve kötü günlerimizde yanımızda olan, kan bağı değil can bağı ile biz bağlı olan samimiyetin var olduğu arkadaşlarımızdır.


Dostluk ile ilgili atasözleri ve anlamları şunlardır:


Dost dostun eyerlenmiş atıdır: Bir insanın gerçek dostu her zaman ona yardım etmek için hazır durumdadır anlamında söylenmiş atasözüdür.

Dost beni ansın bir koz ile o da çürük olsun: Bir dostun armağanı küçük ve değersiz olsa bile verilen kişinin hatırlandığını göstermesi bakımından çok kıymetlidir.

Dost ağlatır, düşman güldürür: Dost kişin söylediği söz acı da olsa insanın iyiliği içindir. Düşmanlarımız ise bizim kusurlu olmamızı istediği için gerçeği söylemez, duymak istediğimiz, hoşumuza gidecek şeyler söyler.


Dost dostun ekmeğini yer: İnsan herhangi bir konuda en kolay dostundan fayda görür.

Dost acı söyler:  Düşman kişilerin aksine dostlar hiçbir çıkar kaygısı gütmeden insana yaklaşırlar ve onun iyiliğini isterler. Bu bakımdan dostunun eksikliklerini, yanlışlıklarını ve kusurlarını onun yüzüne karşı söylemekten çekinmezler. Dostunu memnun etmek için değil doğruyu göstermek için konuşurlar. 

Dost bin ise azdır, düşman ise bir ise çoktur: İnsanın dostlarının çok olması düşmanlarının az olması iyidir. Hatta bir düşman bile olması iyi değildir aslında. Onun için dost kazanmaya çalışmalıyız.

Dostun attığı taş baş yarmaz: Dostlar kusurun düzeltilmesi için bize uyarıda bulunurlar. Kişinin faydasına olduğu için bu uyarılara kulak vermek gerekir.


Dost kara günde belli olur: Dost zor günlerde, kötü günlerde belli olur.

Dostu çok olanın postu çabuk eskir: Yüksek mevkide bulunan kişilerden  dostları hep bir şey ister., sonunda bu istekleri yüzünden o kişi işinden olabilir.

Dost ile ye iç; alışveriş etme: Yakın dostlar ile alışveriş etmemek gerekir. Yoksa aramıza kara kediler girebilir.

0 yorum:

Yorum Gönder

YORUMLARINIZI YORUMLAMA BİÇİMİNİ "ANONİM" SEÇEREK İSİM, MAİL ADRESİ VB. YAZMAK İLE UĞRAŞMADAN KOLAYCA YAYINLAYABİLİRSİNİZ. KÜÇÜK BİR TEŞEKKÜRÜN BİLE BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ VE DEĞERLİ OLDUĞUNU UNUTMAYIN...