Hakimliğin Avantajları ve Dezavantajları

 

Hakimliğin Avantajları ve Dezavantajları


Hâkim veya yargıç, adaleti sağlamak üzere bağlı bulunduğu topluluğun hukuk kural ve prensiplerine dayanarak bağımsız ve tarafsız olarak karar veren kimsedir. Hakimlik zor bir meslektir. Bunu yapmak için idealist bir insan olmak gerekir ve kararları verirken en ufak ayrıntıları dikkatten kaçırmamak gerekir. Hakimliğin avantajlarına baktığımızda şunları söyleyebiliriz; Bir kere toplumsal statüsü yüksek bir meslektir. Toplum içinde bu mesleğin saygın bir yeri vardır. Çünkü Hakim olan kişi adaleti, tarafsızlığı, hukuka uygunluğu tercih eder. Doğru, dürüst ve güvenilir bir hakim olmak gerekir. 


Böyle olunduğu zaman kişi hem vicdanen rahat olur hem de toplum tarafından sevilir, sayılır ve böyle hakimlere güven duyulur. Hakimlerin geliri gayet iyidir ve bu açıdan maddi olarak sıkıntı çekmezler.  ilgi çekici bir meslektir. Hakimliğin dezavantajlarına baktığımızda şunları söyleyebiliriz. Hakimin haksız yere verdiği bir karar başka bir insanın kaderi ile oynamak anlamına gelir ve bu da ömür boyu vicdan azabı ve haksızlık demektir. Eğer ki bir hakim suçsuz bir insana suçlu olarak karar verirse insanların adalete olan, hakimlere olan güvenleri sarsılır ve bu da devlete olan inanılmaz güveni boşa çıkarır. Davalar sabır ve çaba gerektirir. 


Yani aceleci olmamak gerekir. Bu mesleği yapmak için güçlü bir karaktere sahip olmak gerekir ve en ufak bir şeyde hemen duygu ile hareket etmemek gerekir. Bu meslek aynı zamanda tehlikeli bir meslektir. Çünkü hakimlere  suçlu olan kişilerin ailelerinden tehditler gelebilir ve bu da hakimin iş yaşamında, aile yaşamında sıkıntıların oluşmasına neden olabilir. Yüksek sorumluluk altında çalışırlar,  hakimlik sınavları zordur, hakimlerin ataması azdır.

0 yorum:

Yorum Gönder

YORUMLARINIZI YORUMLAMA BİÇİMİNİ "ANONİM" SEÇEREK İSİM, MAİL ADRESİ VB. YAZMAK İLE UĞRAŞMADAN KOLAYCA YAYINLAYABİLİRSİNİZ. KÜÇÜK BİR TEŞEKKÜRÜN BİLE BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ VE DEĞERLİ OLDUĞUNU UNUTMAYIN...