Akıllı Düşman, Akılsız Dosttan İyidir Sözü İle İlgili Konuşma

 

Akıllı Düşman, Akılsız Dosttan İyidir Sözü İle İlgili Konuşma


Akılsız kimse iyi niyetli olsa bile yaptığı işin ne gibi kötü sonuçlar doğuracağını hesap edemediğinden dostuna bilmeyerek fenalık edebilir. Akıllı düşmanın yapacağı kötülük ise akıl yolu ile sezilir ve bu duruma karşı önceden önlem alınabilir. Bunun için de atalarımız akıllı düşman, akılsız dosttan iyidir denilmiştir.

Sevgili Öğretmenim,

Dostlarımız da seçerken akıllı olmasına, bilgili ve eğitimli olmasına dikkat etmeliyiz. Çünkü  akıllı olmayan, bilgisiz olmayan bir dost iyilik yapayım derken başımıza büyük belalar açabilir. Örneğin; yıl boyu çalıştığı tarlasından yüklü bir miktarda para olacak Hasan Bey’i ele alalım. Hasan Bey para alacağı tüccardan senet alsın. Bu senedi de en yakın dostu olan, sevdiği olan eşine emanet olarak versin. Şu belgeyi al da bir yere koy hanım desin.  Hanımı da onu saklasın. Daha sonra tüccar;  Hasan Bey’i arasın ve yazdığımız çekteki paranız hesabınız yatırıldı desin.

 

Bunu duyan eşi ise ne de olsa para hesaba yattı deyip senedi sobaya atıp yakarsa Hasan Bey’in başına olmadık işler çıkar. Çünkü Hasan Bey elinde çek yani senedi olmadığı zaman banka ona ne yazık ki para vermez. Eşi ona iyilik ediyorum derken büyük bir kötülük etmiştir ve bilgisizlik pahalıya mâl olmuştur. İşte bunun için dostun da , eşin de akıllısını seçmeliyiz. Anlatacaklarım bunlardı. Dinlediğiniz için teşekkür ederim.

0 yorum:

Yorum Gönder

YORUMLARINIZI YORUMLAMA BİÇİMİNİ "ANONİM" SEÇEREK İSİM, MAİL ADRESİ VB. YAZMAK İLE UĞRAŞMADAN KOLAYCA YAYINLAYABİLİRSİNİZ. KÜÇÜK BİR TEŞEKKÜRÜN BİLE BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ VE DEĞERLİ OLDUĞUNU UNUTMAYIN...