Safiye Ali Hakkında Bilgi

 

Safiye Ali Hakkında Bilgi



Türkiye Cumhuriyeti tarihinin ilk kadın Türk doktorudur . 1891 yılında İstanbul'da dünyaya gelen Safiye Ali'nin babası Sultan Abdülaziz ve Sultan 2. Abdülhamit'in yaverliğini yapan Ali Kırat Paşa'dır . Annesi Emine Hasene Hanım'dır. Dedesi Mekke'nin Şeyhülislamlığını 17 yıl boyunca yapan Hacı Emin Paşa'dır.

Çok küçük yaşta babasını kaybeden Safiye Ali , annesi ve diğer üç kız kardeşi ile birlikte dedesi Hacı Emin Paşa'nın Valideçeşme'deki konağında büyümüştür . Öğrencilik yıllarının Balkan Savaşları'na denk gelmesi onu çok etkilemiştir ve Amerikan Koleji'ndeyken doktor olmaya karar vermiştir . O dönemlerde kızların tıp fakültesine kabul edilmemesi nedeniyle dönemin maarif nazırı Şükrü Bey'in de destekleri ile Almanya Würzburg Ünivesitesi'ne devlet bursu alarak kaydolmaya gitmiştir .


Almanya'da tıp eğitimi alırken çok çalışır ve hafta sonlarında bile Alman doktorlara yardım ederek kendini geliştirir , tarih ve felsefe ile ilgili eğitimler alır . Eğitiminin sonunda girdiği sınav sonucunda Bavyera Milli Eğitim Bakanlığı tarafından doktor adayı unvanı verilir . " bebeklerde iç Pakimenenjit kanaması " adlı tezi ile diplomasını alıp doktor olarak İstanbul'a döner .  1923 senesinde Türkiye'nin ilk kadın doktoru icazetnamesini alır .




Amerikan Koleji'nde Jinekoloji ve Obstetrik dersleri verdi . Çocukların sağlıklı beslenmesi için kurulan Süt Damlası Bakım Evleri Safiye Ali'nin özverili çalışmaları ile çok etkin oldu . Hilal-i Ahmer Hanımlar Merkezi Küçük Çocuklar Muayenehanesini kurdu . Türk Kadın Birliği adı altındaki örgütlenmede fuhuşla mücadele savaşı vermiştir .

Kanser olduğunu öğrenene kadar mücadelesine devam etmiş , hastalığı dolayısıyla Almanya'ya yerleşmiştir ve Dortmund'da hayatını kaybetmiştir . 58 yıllık hayatını para kazanmaktan ziyade annelere , bebeklere, çocuklara yardım etmek uğrunda harcayan bu Türk kadını genç kızlarımıza örnek olmalıdır.

0 yorum:

Yorum Gönder

YORUMLARINIZI YORUMLAMA BİÇİMİNİ "ANONİM" SEÇEREK İSİM, MAİL ADRESİ VB. YAZMAK İLE UĞRAŞMADAN KOLAYCA YAYINLAYABİLİRSİNİZ. KÜÇÜK BİR TEŞEKKÜRÜN BİLE BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ VE DEĞERLİ OLDUĞUNU UNUTMAYIN...