Jale İnan Hakkında Bilgi

 

Jale İnan Hakkında Bilgi


Türkiye Cumhuriyeti tarihinin ilk kadın arkeoloğudur . İstanbul'da 1914 yılında dünyaya gelen Jale İnan , lise öğrenimin ardından Almanya'ya Aleksander Von Humbolt Vakfı'nın ilk burslu öğrencilerinden biri olarak 1934 yılında arkeoloji okumak amacıyla  gitti . Bir yıl sonrasında da Türkiye Cumhuriyeti devleti tarafından verilen bursu da almaya hak kazandı . Öğrencilik yılları 2. Dünya Savaşı dönemlerine rast gelen Jale İnan bu sıkıntılı ortamda eğitimini tamamlayabilmek için mücadele etti .

1944 yılında yurda dönen Jale İnan , Mustafa İnan ile evlendi ve tek çocukları olan Hüseyin İnan dünyaya geldi .
Bir süre Prof . Dr. C. Bosch'un asistanlığını yapan Jale İnan , 1946 senesinde İstanbul Üniversitesi Klasik Arkeoloji Kürsüsünün çalışmalarına katıldı . 
Bu çalışmalar esnasında Prof . Dr. Arif Müfit Mansel'in asistanlığında bulundu, Side Perge antik kentlerinde kazılara başladılar ve buralardan çıkarılan eşsiz eserler Antalya müzesinin iki kez genişletilmesine neden olmuştur .
Bu çalışmalarının yanı sıra Side Müzesi'ni de kurmuştur .
 Prof Dr. Jale başarılarla dolu bir hayatın ardından 7 Şubat 2001 yılında vefat etmiştir.




  

0 yorum:

Yorum Gönder

YORUMLARINIZI YORUMLAMA BİÇİMİNİ "ANONİM" SEÇEREK İSİM, MAİL ADRESİ VB. YAZMAK İLE UĞRAŞMADAN KOLAYCA YAYINLAYABİLİRSİNİZ. KÜÇÜK BİR TEŞEKKÜRÜN BİLE BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ VE DEĞERLİ OLDUĞUNU UNUTMAYIN...