Kitap testleri ve cevapları etiketine sahip kayıtlar gösteriliyor. Tüm kayıtları göster
Kitap testleri ve cevapları etiketine sahip kayıtlar gösteriliyor. Tüm kayıtları göster

Ay Işığı Sokağı Kitabı İle İlgili Test Soruları Ve Cevapları

 

Ay Işığı Sokağı Kitabı İle İlgili Test Soruları Ve Cevapları

 

1. "Ay Işığı Sokağı" kitabındaki hikayelerden biri olan "Leporella"da ana karakter Crescenz'in Baron'a karşı duyduğu bağlılık onu hangi duruma sürüklemiştir?

A) Baron'u terk edip köyüne dönmesine

B) Baron'un karısıyla dost olmasına

C) Baron'un karısının intiharına neden olacak bir eyleme

D) Zengin olup kendi işini kurmasına



2. Stefan Zweig'in yaşamının sonlarına doğru intihar etmesinin ana nedeni nedir?

A) Yoksulluk ve yalnızlık

B) Sağlık sorunları ve yaşlılık

C) Avrupa'nın Hitler'e köle olması ve umutsuzluk

D) Edebi başarısızlık ve eleştiriler



3. Stefan Zweig'in eserlerinde özellikle hangi alana duyduğu ilgi, onu derin karakter incelemelerine yöneltmiştir?

A) Tarih ve sosyoloji

B) Felsefe ve mitoloji

C) Politika ve ekonomi

D) Psikoloji ve Freud'un öğretisi




4. "Ay Işığı Sokağı" adlı eserin çevirmeni kimdir?

A) Gamze Varım

B) Birol Bayram

C) Regaip Minareci

D) Mehmet Celep



5. "Ay Işığı Sokağı" kitabının "İçindekiler" bölümüne göre aşağıdaki hikayelerden hangisi bu derlemede yer almamaktadır?

A) Leporella

B) Amok Koşucusu

C) Nişan

D) Avare



6. "Leman Gölü Kıyısında Olay" hikayesinde, gölden kurtarılan Boris adlı Rus savaş esiri, nihayetinde neden intihar etmiştir?

A) Mücadele ettiği savaşın anlamsızlığını fark etmesi nedeniyle

B) Sınırlardan geçemeyip karısına ve çocuklarına dönememesinin verdiği umutsuzlukla

C) Savaştığı ülkenin vatandaşı olmadığı için yargılanmaktan korktuğu için

D) Leman Gölü kıyısındaki insanların ona kötü davranması nedeniyle


7. "Nişan" adlı hikayede Fransız albay, İspanyol gerilla saldırısından kurtulmak ve hayatta kalmak için ne gibi bir strateji izlemiştir?

A) Yakındaki bir köye sığınıp yardım beklemiştir.

B) Düşman askerlerinin kıyafetlerini giyerek kimliğini gizlemiştir.

C) Kendi birliğine haber göndermeye çalışmıştır.

D) İspanyolcasını kullanarak yerel halktan destek istemiştir.




8. "Avare" adlı hikayenin genç ana karakteri Liebmann, hangi konuda yaşadığı başarısızlık sonucunda hayatının akışının değiştiğini ve avareliğe sürüklendiğini düşünmektedir?

A) Spor müsabakalarında

B) Bir aşk ilişkisinde

C) Üniversiteye giriş sınavlarında

D) Lise sınavından kalmasıyla


Cevaplar: 1-C 2-C 3-D 4-C 5-B 6-B 7-B 8-D

bb

Amok Koşucusu Kitabı İle İlgili Test Soruları Ve Cevapları

 

Amok Koşucusu Kitabı İle İlgili Test Soruları Ve Cevapları


1. Stefan Zweig'in "Amok Koşucusu" adlı eserinin özgün adı aşağıdakilerden hangisidir?

A) Die Rasende

B) Der Irre Läufer

C) Der Amokläufer

D) Die Wilde Jagd

 

2. Anlatıcı, gizemli doktorla ilk karşılaşmasını nerede deneyimlemiştir?
A) Gemi salonunda
B) Doktorun kliniğinde
C) Napoli Limanı'nda
D) Geminin pruvasındaki güvertede

3. Gizemli doktor, Avrupa'daki kariyerini neden bırakıp Hollanda Doğu Hint Adaları'na gitmek zorunda kalmıştır?
A) Bilimsel araştırmalar için gerekli fonları bulamadığı için
B) Hollanda hükümetinin daha iyi çalışma koşulları sunması nedeniyle
C) Bir kadına olan düşkünlüğü yüzünden hastane kasasından para çalması sonucu çıkan skandal yüzünden
D) Tropikal iklimin ve yerel kültürlerin mistik çekiciliğine kapıldığı için


4.   Doktora başvuran zengin kadının asıl isteği nedir?
A) Seyahat yorgunluğundan kaynaklanan baş dönmelerini gidermek için bir tedavi
B) Tropikal bir hastalığın teşhis ve tedavisi
C) Gizli bir gebeliğini kimse öğrenmeden sonlandırmak (kürtaj)
D) Evliliğiyle ilgili sorunlar için psikolojik destek

5.   Doktor, kadının talebini ilk başta neden reddetmiştir?
A) Yasalara aykırı olduğu için böyle bir işlemi yapmayı prensip olarak reddetmiştir
B) Kadının teklif ettiği 12.000 gulden miktarını yetersiz bulmuştur
C) Kadının kibirli ve mağrur tavrı nedeniyle gururuna yenik düşmüş, kadını kendisine yalvartmak istemiştir
D) Kocasının kim olduğunu bildiği için olası bir skandaldan çekinmiştir

6.  Metinde doktorun kendi ruh halini tanımlamak için kullandığı "Amok" kelimesi ne anlama gelmektedir?
A) Tropikal bölgelerde görülen, insanı uyuşturan ve tembelliğe iten bir hastalık
B) Yalnızlık ve izolasyonun getirdiği derin bir melankoli ve depresyon hali
C) Malezyalılarda rastlanan, ölümcül, anlamsız bir saplantının tetiklediği kontrolsüz ve yıkıcı bir delilik hali
D) Yüksek alkol tüketiminin neden olduğu geçici hafıza kaybı ve halüsinasyonlar

7.   Kadının ölümünden sonra doktor, onun sırrını korumak için ne gibi adımlar atmıştır?
A) Cenaze denetçisini çağırarak kadının ölüm nedenini gizlemeyi talep etmiştir
B) Kadının evlatlık oğlunun yardımıyla cesedi gizlice toprağa gömmüştür
C) Kadının sevgilisinden yardım alarak sahte bir kimlikle Avrupa'ya kaçmıştır
D) Hükümet doktorunu tehdit ederek, kadının kalp yetmezliğinden öldüğüne dair sahte bir ölüm raporu imzalamasını sağlamıştır


8.   Romanın sonunda, Napoli Limanı'nda meydana gelen tuhaf kazanın asıl nedeni nedir?
A) Vinç halatlarının kopması sonucu kadının tabutunun denize düşmesi
B) Doktorun, kadının sırrını ebediyen saklamak amacıyla, kendisini tabutun üzerine atarak onu denize gömmesi
C) Kadının kocasının, karısının ölümünden duyduğu üzüntüyle tabutu denize itmesi
D) Gemi tayfalarının dikkatsizliği sonucu tabutun filikaya düşmesi

9.  Aşağıdakilerden hangisi Stefan Zweig'in biyografisinde verilen bilgilerden biri değildir?
A) Hayatı boyunca Avrupa'nın hızlı değişimine tanıklık etmiştir.
B) Sadece novella türünde eserler vermiş, roman, şiir veya oyun yazmamıştır.
C) Nazilerin baskısı yüzünden Avrupa'dan ayrılmış ve 1940'ta Brezilya'ya göç etmiştir.
D) Psikolojiye ve Sigmund Freud'un öğretisine ilgi duymuş, karakter incelemelerinde bulunmuştur.


 

Cevaplar: 1-C 2-D 3-C 4-C 5-C 6-C 7-D 8-B 9-B

bb

Son Kuşlar Kitabı İle İlgili Test Soruları Ve Cevapları

 

Son Kuşlar Kitabı İle İlgili Test Soruları Ve Cevapları


1. Sait Faik Abasıyanık hangi şehirde doğmuştur?

A) İstanbul
B) Bursa
C) Adapazarı
D) Lozan

2. Sait Faik Abasıyanık'ın ortaöğrenimini Bursa Erkek Lisesi'nde tamamlamasına neden olan durum aşağıdakilerden hangisidir?

A) Ailesinin taşınması
B) Akademik başarısızlık
C) Aldığı disiplin cezası
D) Fransızca öğrenme isteği

3. Sait Faik Abasıyanık, babasının isteği üzerine yurt dışında hangi alanda eğitim görmüştür?

A) Edebiyat
B) İktisat
C) Hukuk
D) Sanat Tarihi

4. Sait Faik Abasıyanık'a onur üyeliği veren kuruluş hangisidir?

A) Türk Dil Kurumu
B) Fransız Edebiyat Akademisi
C) Amerika'daki Mark Twain Derneği
D) Uluslararası Pen Kulübü

5. Sait Faik Abasıyanık hangi hastalıktan dolayı hayatını kaybetmiştir?

A) Verem
B) Kanser
C) Siroz
D) Kalp rahatsızlığı

6. Burgazada'daki evi ne zaman müze olmuştur?

A) 1954
B) 1955
C) 1963
D) 1964


7. Vasiyeti gereğince telif gelirleri hangi kuruluşa bırakılmıştır?

A) Türkiye Yazarlar Sendikası
B) Darüşşafaka Cemiyeti
C) Türk Eğitim Vakfı
D) Çocuk Esirgeme Kurumu

8. "Sait Faik Hikaye Armağanı" kim tarafından başlatılmıştır?

A) Sait Faik
B) Annesi Makbule Hanım
C) Darüşşafaka Cemiyeti
D) Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları

9. "Son Kuşlar" ilk hangi yayınevi tarafından basılmıştır?

A) Bilgi Yayınevi
B) YKY
C) Varlık Yayınevi
D) Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları

10. Aşağıdakilerden hangisi Sait Faik’in eser türlerinden biri değildir?

A) Öykü
B) Roman
C) Deneme
D) Şiir

11. Darüşşafaka Cemiyeti hangi yılda kurulmuştur?

A) 1873
B) 1863
C) 1954
D) 1964

12. Darüşşafaka’nın başlangıçtaki amacı nedir?

A) Yetim çocuklara eğitim
B) Kapalıçarşı esnaf gençlerinin eğitimi
C) Maddi durumu yetersiz yetenekli çocukları desteklemek
D) Ödül düzenlemek

13. Bağış önerisi vefattan ne kadar önce yapılmıştır?

A) Bir yıl sonra
B) Aynı yıl
C) Bir yıl önce
D) Beş yıl önce

14. 2012’den itibaren armağan hangi kurumla verilmektedir?

A) Kültür ve Turizm Bakanlığı
B) Varlık Yayınevi
C) Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları
D) Yapı Kredi Yayınları

15. "Son Kuşlar" hikâyesinde esas üzüntü nedir?

A) Yalnızlık
B) Geçim sıkıntısı
C) Kuşların tükenmesi
D) Ada’nın değişimi

16. Darüşşafaka günümüzde kimlere eğitim verir?

A) İstanbul’daki çocuklara
B) Anne veya babası olmayan, maddi durumu yetersiz yetenekli çocuklara
C) Sporculara
D) Tüm öğrencilere


17. "Medar-ı Maişet Motoru" ikinci baskısı hangi adla yayımlanmıştır?

A) Kayıp Aranıyor
B) Şimdi Sevişme Vakti
C) Birtakım İnsanlar
D) Tüneldeki Çocuk

18. Sait Faik’in yazma tutumu nasıldı?

A) Hızlı bitirirdi
B) Özensizdi
C) Beğenmezse yeniden yazardı
D) Eleştiriye kapalıydı

19. "Gün Ola Harman Ola" hikâyesindeki Mercan Usta hangi mesleği yapar?

A) Balıkçılık
B) Duvarcılık
C) Ayakkabı boyacılığı
D) Dondurmacılık

20. Editör notuna göre hangisi yapılmamıştır?

A) Sözlük çalışması
B) Rumca kelimeler için danışma
C) El yazması karşılaştırması
D) Baskılar arası karşılaştırma

 

1-C, 2-C, 3-B, 4-C, 5-C, 6-D, 7-B, 8-B, 9-C, 10-C,
11-B, 12-B, 13-C, 14-C, 15-C, 16-B, 17-C, 18-C, 19-C, 20-C

 

bb

Dünya’nın Ucundaki Fener Kitabı İle İlgili Test Soruları Ve Cevapları

 

Dünya’nın Ucundaki Fener Kitabı İle İlgili Test Soruları Ve Cevapları

 

1)  Fenerin bulunduğu Estados Adası hangi takımadaların en son ve en doğudaki bölümünü oluşturur?

A. Falkland Takımadaları

B. Yeni Hebrid Adaları

C. Macellan Takımadaları

D. Solomon Adaları


2) Fenerin açılış töreni hangi tarihte gerçekleşmiştir?

A. 9 Aralık 1859

B. 10 Aralık 1859

C. 23 Kasım 1859

D. 19 Şubat 1860


3)  Fenerin bekçileri Vasquez, Felipe ve Moriz'in görev süreleri ve değişim sıklığı hakkında doğru bilgi hangisidir?

A. Her ay değişen iki bekçi görev yapmaktadır.

B. Üç bekçi, her üç ayda bir görev değişimi için adalardan ayrılırlar.

C. Dört bekçi, altı ayda bir görev değişimi için adalardan ayrılırlar.

D. Üç bekçi, her üç ayda bir görev değişimi yaparlar ve üç ay sonra tekrar görevi devralırlar.


4)  Fenerin bulunduğu tepedeki ışığın deniz seviyesinden yüksekliği ve normal koşullarda görülebilme mesafesi nedir?

A. 32 metre, 10 mil

B. 223 ayak, 15 mil

C. 32 metre, 15 mil

D. 223 ayak, 10 mil



5)  Estados Adası'nda fenerin yapımında kullanılan aydınlatma sistemi ve ışık tipi aşağıdakilerden hangisidir?

A. Karbonlu hidrojen, flaşlı ışık

B. Elektrik ışığı, sabit ışık

C. Gazyağı (kerosene), sabit ışık

D. Diyoptrik aynalar, flaşlı ışık


6) Fener bekçilerinden Vasquez, kaç yaşındadır ve geçmişte hangi askeri rütbeye kadar yükselmiştir?

A. Kırk yedi yaşında, Başçavuşluk

B. Otuz yedi yaşında, Onbaşı

C. Kırk yaşında, Astsubay

D. Elli yedi yaşında, Kaptan


7)  Kongre ve arkadaşlarından oluşan çete ilk olarak Estados Adası'nın hangi koyunda yerleşmiş ve mağaralarını kurmuştur?

A. San Juan Limanı

B. Penguenler Bükü

C. Parry Limanı

D. Elgor Koyu girişi


8)  Kongre çetesi, fenerin inşaatı başlayınca Elgor Koyu'ndaki yerlerini terk ederek adanın hangi ucuna sığınmak zorunda kalmıştır?

A. San Juan Burnu

B. Several Burnu

C. San Bartolome Burnu

D. Webster Burnu


9)  "Maule" adlı guletin Şili'nin hangi limanına bağlı olduğu ve kaza anında hangi yöne doğru yolculuk yapmakta olduğu belirtilmiştir?

A. Valparaiso, Falkland Adaları'na

B. Punta-Arenas, Melbourne'e

C. Santiago, Horn Burnu'na

D. Mobile, Le Maire Boğazı'na


10)  Vasquez, arkadaşlarının öldürülmesine tanık olduktan sonra Elgor Koyu'ndan kaçarak nereye sığınmıştır?

A. Elgor Koyu'ndaki çetenin eski mağarasına

B. San Bartolome Burnu'ndaki çetenin yeni mağarasına

C. San Juan Burnu kıyısındaki kendi keşfettiği oyuğa

D. Kayın korusunun içine



11.)  "Century" adlı geminin ikinci kaptanı John Davis, gemileri hangi limana kayıtlıydı ve nereye yük taşımaktaydı?

A. Valparaiso, Falkland Adaları'na

B. Mobile, Melbourne'e

C. Boston, Güney Amerika kıyılarına

D. Buenos Aires, Avrupa limanlarına


12) . John Davis ve Vasquez, Maule'nin Elgor Koyu'ndan ayrılmasını engellemek için hangi orijinal yöntemi kullanmıştır?

A. Gulete yüzerek bomba yerleştirmek.

B. Kıyıdan işaret ateşi yakmak.

C. Century'den buldukları topla gulete ateş etmek.

D. Santa-Fe avizosunu telsizle aramak.


13) . Vasquez'in guleti sabote etmek için bizzat yüzerek uyguladığı planın hedefi ve kullanılan malzeme nedir?

A. Guletin direklerini balta ile parçalamak.

B. Dümen ile kıç bodoslaması arasına fişek yerleştirerek patlatmak.

C. Ambar kapaklarını açarak geminin su almasını sağlamak.

D. Güvertedeki yelkenleri keserek geminin hareketini engellemek.


14)  Kongre ve Carcante, fenerin yeniden yandığını gördüklerinde, Santa-Fe avizosunun gelişini engellemek için hangi kararı almışlardır?

A. Guletle derhal kaçmak ve açık denize açılmak.

B. Sahile inip fenerdeki bekçileri etkisiz hale getirerek ışığı söndürmek.

C. Avizo ile çatışmaya girmek.

D. Adanın iç kısımlarına kaçıp saklanmak.


15)  Fener bekçileri Vasquez ve John Davis, Kongre'nin adamları feneri ele geçirmek için hangi yöntemi denediklerinde onları etkisiz hale getirmiştir?

A. Fenerin kapısını baltayla kırmaya çalıştıklarında.

B. Paratoner zincirinden tırmanarak galeriye ulaşmaya çalıştıklarında.

C. Mağara girişinden gizlice sızmaya çalıştıklarında.

D. Şalupayla gemiye yaklaşmaya çalıştıklarında.


16)  Komutan Lafayate'nin Estados Adası'nı korsanlardan temizleme süreci nasıl sona ermiştir?

A. Çatışma sonucunda tüm korsanlar öldürülmüştür.

B. Korsanlar teslim olmuş ve Buenos Aires'e götürülmüştür.

C. Yedi Pecherais açlıktan teslim olmuş, beş Şilili korsanın cesedi bulunmuş, Kongre ise intihar etmiştir.

D. John Davis ve Vasquez, tüm korsanları yakalayarak Komutan Lafayate'ye teslim etmiştir.



CEVAPLAR:

1-C 2-A 3-D 4-B 5-C 6-A 7-D 8-C 9-A 10-C 11-B 12-C 13-B 14-B 15-B 16-C

 

bb

Balonla Beş Hafta Kitabı ile İlgili Test Soruları ve Cevapları

 

Balonla Beş Hafta Kitabı ile İlgili Test Soruları ve Cevapları

 

1) Aşağıdakilerden hangisi Doktor Fergusson’un özelliklerinden biri değildir?

A) 40’lı yaşlarında

B) Orta boylu

C) Mavi gözlü

D) Normal kiloda

 

2) Doktor (Samuel) Fergusson kimin oğluydu?

A) Askerin

B) Doktorun

C) Öğretmenin

D) Dedektifin

 

3) Babası öldüğünde Doktor (Samuel) Fergusson kaç yaşındaydı?

A) 21

B) 22

C) 23

D) 24

 

4) Aşağıdakilerden hangisi Dick Kennedy’nin özelliklerinden biri değildir?

A) Samimi

B) İnatçı

C) Kısa boylu

D) Siyah gözlü

 

5) Dick Kennedy’i nerelidir?

A) İngiltere

B) Fransa

C) Portekiz

D) İskoçya

 

6) Doktor Fergusson’un yardımcısının adı nedir?

A) Joe

B) Tommy

C) Daniel

D) Lucas


 

7) Doktor Fergusson dahil balonla yolculuğa kaç kişi çıkılmıştır?

A) 2

B) 3

C) 4

D) 5

 

6) Balonla yolculuğa çıkmanın amacı nedir?

A) Amerika kıtasını havada iken geçmek

B) Avrupa kıtasını havada geçmek

C) Asya kıtasını havada geçmek

D) Afrika kıtasını havada geçmek

 

7) Balon için tartılmadayken en ağır kim çıkmıştır?

A) Joe

B) Doktor Fergusson

C) Dick

D) Tonny

 

8) Yolculuk için hazırlık yapılırken aşağıdakilerden hangisi alınmamıştır?

A) Para

B) Barometre

C) Pusula

D) Dürbün

 

9) Balonun havalanacağı Zanzibar Adası’nda ki yerliler neye karşıydı?

A) Balonun kalkmasına

B) Yabancıların adaya girmesine

C) Adaya silahlı girmeye

D) Adaya pasaportsuz girmeye

 

10) Balon hangi tarihte havalanmıştır?

A) 24 Aralık

B) 9 Şubat

C) 16 Haziran

D) 18 Nisan

 

11) Balonun ismi ne idi?

A) Winner

B) Roan

C) Victoria

D) Knight

 

12) Balon yolculuğunda molada iken balona girmeye çalışan hayvan sürüsü hangisidir?

A) Güvercin

B) Maymun

C) Aslan

D) Çekirge

 

13) Ay ülkesi ismini nasıl almıştır?

A) Halk Ay’a taptığından

B) Halk Ay’ı çok sevdiğinden

C) Ay Ülkesi Ay’da olduğundan

D) Ay bu ülkede sürekli göründüğünden

 

14) Dick’in yılan sandığı şey nedir?

A) Ağaç dalı

B) Çubuk

C) Silah

D) Fil hortumu

 

15) Balonla Ekvator çizgisinin geçilişi nasıl kutlandı?

A) Uzun bir mola ile

B) Ziyafet ile

C) Çeşitli içecekler ile

D) Kadeh kaldırılıralak

 

16) Nil’in kaynağını bulan ilk kâşif kimdir?

A) Speke

B) Debono

C) Gondoroko

D) Doktor Fergusson

 

17) Araplar Beyaz Nil’e ne der?

A) Bahr-ül Ebyaz

B) Lahza-An

C) Kadirşinas

D) E’kulu

 

18) Logweg dağına neden “Titreyen Dağ” denilir?

A) Dağ yıllar önce bir volkan patlamasında titrediğinden

B) Bir depremde titrediğinden

C) Bir Müslüman oraya adımını atar atmaz titrediğine inanıldığından

D) Bir insan dağa elini dokunup dağın titrediğine inanıldığından

 

19) Yerlilerin tutsak ettiği kişi kimdir?

A) Öğretmen

B) Tamirci

C) Rahip

D) Doktor

 

20) Yerliler neden rahibi öldürmeye karar vermişti?

A) Rahip hırsız olduğundan

B) Rahip insanlara yasa dışı maddeler sattığından

C) Şeflerinin ölümünden rahipten şüphelendiklerinden

D) Rahip  hapisten kaçtığından

 

21) Doktor Fergusson, Dick ve Joe rahipi nereye gömmüştür?

A) Ormana

B) Issız bir yaylaya

C) Islak toprağa

D) Altın madenine


 

22) Balon çölde ilerlerken Joe nasıl bir serap görmüştür?

A) Kendi balonlarının aynısını

B) Kocaman bir deniz

C) Hayvan sürüsü

D) Silahlı yerliler

 

23) Aşağıdakilerden hangisi Dick’in avladığı hayvanlardan biri değildir?

A) Geyik

B) Antilop

C) Fil

D) Aslan

 

24) Balonun üzerine doğru gelen kuş sürüsü hangisidir?

A) Güvercin

B) Akbaba

C) Muhabbet kuşu

D) Baykuş

 

25) Akbaba sürüsünden kaçmaya çalışan kahramanlarımızdan hangisi kendini gösterip balondan atlamıştır?

A) Dick

B) Doktor Fergusson

C) Joe

D) Rahip

 

26) Araplar hangi kaçağın peşindedir?

A) Doktor Fergusson

B) Dick

C) Joe

D) Rahip

 

27) Yolculuğu yapan kahramanlarımıza madalya veren kurum hangisidir?

A) UNICEF

B) Kraliyet Coğrafya Derneği

C) THD

D) TFF

 

28) Yolculuk ne zaman bitmiştir?

A) 24 Mayıs

B) 16 Aralık

C) 14 Şubat

D) 22 Nisan

 

29) Joe, Dick ve Doktor Fergusson’a hangi madalya verilmiştir?

A) Altın madalya

B) Gümüş madalya

C) Nronz madalya

D) Kraliyete özel madalya

 

30) Kitabın yazarı kimdir?

A) Jules Verne

B) Leslea Newman

C) Harry Conıx

D) Şermin Yaşar

 

 

Cevaplar: 1.c  2.a  3.b  4.c  5.d  6.a  7.b  8.d  9.c  10.d  11.c  12.d  13.a  14.d  15.d  16.b  17.a  18.c  19.c  20.c  21.d  22.a  23.a  24.b  25.c  26.c  27.b  28.a  29.a  30.a

 

                                                                                                                                                                                           

 

 

 

 

bb

Denizler Altında 20.000 Fersah Kitabı İle İlgili Test Soruları Ve Cevapları

 

Denizler Altında 20.000 Fersah Kitabı İle İlgili Test Soruları Ve Cevapları


1. Romanın yazarı kimdir?

A) Victor Hugo
B) Jules Verne
C) Alexandre Dumas
D) Emile Zola

Cevap: B

 

2. 1867 yılında yayılan söylenti neyle ilgilidir?

A) Büyük bir korsan gemisi
B) Dev bir deniz canavarı
C) Yeni bir kıta keşfi
D) Denizlerdeki salgın hastalık

Cevap: B

 

3. Profesör Aronnax’a sefere katılması için daveti kim gönderir?

A) Kaptan Nemo
B) Conseil
C) Donanma Bakanı Hobson
D) Ned Land

Cevap: C

 

4. Abraham Lincoln gemisinin kumandanı kimdir?

A) Nemo
B) Farragut
C) Hobson
D) Land

Cevap: B


 

5. Dev canavar sanılan varlık gerçekte nedir?

A) Dev bir balina
B) Ahtapot
C) Denizaltı
D) Deniz ejderhası

Cevap: C

 

6. Nautilus’un kaptanı kimdir?

A) Farragut
B) Aronnax
C) Ned Land
D) Nemo

Cevap: D

 

7. Kaptan Nemo’nun insanlardan uzak yaşamasının temel nedeni nedir?

A) Bilimsel araştırma yapmak istemesi
B) Denizleri daha çok sevmesi
C) İnsanlara küsmüş olması
D) Hazine araması

Cevap: C

 

8. Nautilus hangi enerji kaynağıyla çalışmaktadır?

A) Buhar gücü
B) Kömür
C) Elektrik
D) Petrol

Cevap: C

 

9. Aşağıdakilerden hangisi romanda geçen yerlerden biri değildir?

A) Atlantis
B) Güney Kutbu
C) Maelström Girdabı
D) Everest Dağı

Cevap: D

 

10. Ned Land’in kişiliği aşağıdakilerden hangisiyle daha iyi açıklanır?

A) Sabırlı ve araştırmacı
B) Özgürlüğüne düşkün ve asi
C) Bilimsel meraklı
D) İtaatkâr ve sakin

Cevap: B


 

11. Conseil’in en belirgin özelliği nedir?

A) Deniz biyoloğu olması
B) Kaptan Nemo’ya hayran olması
C) Aronnax’a bağlı ve sadık olması
D) Kaçış planını hazırlaması

Cevap: C

 

12. Romanın sonunda Aronnax ve arkadaşları nasıl kurtulur?

A) Kaptan Nemo onları serbest bırakır.
B) Gizlice yüzerek kaçarlar.
C) Maelström girdabında filikayla kaçarlar.
D) Amerikan donanması onları kurtarır.

Cevap: C

 

13. Romanın türü aşağıdakilerden hangisidir?

A) Polisiye
B) Tarihî roman
C) Bilim kurgu
D) Psikolojik roman

Cevap: C

 

14. Jules Verne’in bu romandaki temel amaçlarından biri nedir?

A) Siyasi propaganda yapmak
B) Okuyucuya bilimsel bilgiler öğretmek
C) Deniz ticaretini anlatmak
D) Otobiyografisini yazmak

Cevap: B

 

15. Kaptan Nemo’nun keşfettiği doğal geçit hangi iki denizi birbirine bağlar?

A) Karadeniz – Marmara Denizi
B) Akdeniz – Kızıldeniz
C) Atlas Okyanusu – Hint Okyanusu
D) Kuzey Denizi – Baltık Denizi

Cevap: B

bb

Olimpos Kahramanları - Kayıp Kahraman Kitabı İle İlgili Test Soruları Ve Cevapları

 

Olimpos Kahramanları - Kayıp Kahraman Kitabı İle İlgili Test Soruları Ve Cevapları


 

1) Jason uyandığında kendini nerede bulur?

A) Melez Kampı’nda
B) Bir hastanede
C) Bir okul otobüsünde
D) Roma Kampı’nda
E) Bir ormanda

Cevap: C

 

2) Jason’ın hafızasını kaybettiğini ilk fark eden kişiler kimlerdir?

A) Annabeth ve Percy
B) Leo ve Piper
C) Hedge ve Annabeth
D) Hera ve Zeus
E) Aeolus ve Afrodit

Cevap: B

 

3) Koç Hedge aslında nedir?

A) Bir titan
B) Bir gigant
C) Bir satir
D) Bir büyücü
E) Bir ölümlü öğretmen

Cevap: C

 

4) Jason’ın bozuk parası neye dönüşür?

A) Kalkana
B) Mızrağa
C) Yaya
D) Kılıca
E) Asa’ya

Cevap: D

 

5) Pegasus ile gelen sarışın kız kimdir?

A) Piper
B) Thalia
C) Hera
D) Reyna
E) Annabeth

Cevap: E

 


6) Annabeth hangi tanrıçanın kızıdır?

A) Afrodit
B) Athena
C) Hera
D) Artemis
E) Demeter

Cevap: B

 

7) Melez Kampı’nın amacı nedir?

A) Titanları eğitmek
B) Tanrıları korumak
C) Yarı tanrıları eğitmek ve korumak
D) Ölümlüleri eğitmek
E) Gigantları hapsetmek

Cevap: C

 

8) Leo hangi tanrının oğludur?

A) Zeus
B) Poseidon
C) Ares
D) Hephaistos
E) Hermes

Cevap: D

 

9) Piper hangi tanrıçanın kızıdır?

A) Athena
B) Afrodit
C) Hera
D) Hestia
E) Artemis

Cevap: B

 

10) Jason hangi tanrının oğludur?

A) Poseidon
B) Ares
C) Apollo
D) Hades
E) Zeus

Cevap: E

 

11) Üçlüye verilen görev nedir?

A) Percy’yi bulmak
B) Roma Kampı’nı yok etmek
C) Hera’yı kurtarmak
D) Gaia’yı hapsetmek
E) Titanları diriltmek

Cevap: C

 

12) Gigantlar neden yaratılmıştır?

A) İnsanları korumak için
B) Titanlara yardım etmek için
C) Tanrıları yok etmek için
D) Melezleri eğitmek için
E) Olimpos’u yönetmek için

Cevap: C

 

13) Gigantları öldürmenin şartı nedir?

A) Kutsal silah kullanmak
B) Bir titanla iş birliği yapmak
C) Bir tanrının yardımı
D) Ateşle yakmak
E) Deniz suyuna sokmak

Cevap: C

 

14) Piper’ın babası neden kaçırılmıştır?

A) Zeus’a karşı pazarlık için
B) Jason ve Leo’yu tuzağa çekmek için
C) Percy’yi ortaya çıkarmak için
D) Kampı yok etmek için
E) Hera’yı bulmak için

Cevap: B


 

15) Leo küçükken bakıcısının kim olduğunu öğrenir?

A) Afrodit
B) Athena
C) Gaia
D) Hera
E) Demeter

Cevap: D

 

16) Karlar tanrıçasından kaçmalarına kim yardım eder?

A) Zeus
B) Aeolus
C) Ares
D) Hermes
E) Poseidon

Cevap: B

 

17) Gigantlar kralı kime karşı yaratılmıştır?

A) Poseidon
B) Hades
C) Ares
D) Zeus
E) Apollo

Cevap: D

 

18) Jason aslında hangi kamptan gelmektedir?

A) Melez Kampı
B) Artemis Kampı
C) Roma Kampı (Lejyon)
D) Titan Kampı
E) Olimpos

Cevap: C

 

19) Hera neden Jason ve Percy’nin hafızasını silmiştir?

A) Onları cezalandırmak için
B) Gigantlara yardım etmek için
C) Kampları birleştirmek ve savaşa hazırlamak için
D) Zeus’tan intikam almak için
E) Kehaneti durdurmak için

Cevap: C

 

20) Büyük kehanete göre kaç melez çağrıya kulak verecektir?

A) Üç
B) Beş
C) Altı
D) Yedi
E) Dokuz

Cevap: D

bb

Oğuz Kağanı Destanı Kitabı İle İlgili Test Soruları Ve Cevapları

 

Oğuz Kağanı Destanı Kitabı İle İlgili Test Soruları Ve Cevapları


1) Yaratılış Destanı’nda Ak Ana’nın ortaya çıkışı aşağıdakilerden hangisinin başlangıcını simgeler?

A) İnsanlığın cezalandırılmasını
B) Kayra Han’ın güç kaybetmesini
C) Yaratma sürecinin başlamasını
D) Kişi’nin isyanını
E) Gök Oğul’un gönderilmesini

Cevap: C

 

2) Kişi’nin Kayra Han’dan üstün olmaya çalışması hangi kavramla en iyi açıklanabilir?

A) Sadakat
B) Kibir ve güç tutkusu
C) Bilgelik
D) Cesaret
E) Fedakârlık

Cevap: B

 

3) Kişi’nin ağzında sakladığı toprağın tepeler ve bataklıkları oluşturması aşağıdakilerden hangisini vurgular?

A) Doğanın rastlantısal oluştuğunu
B) İtaatsizliğin sonuçları olduğunu
C) Kayra Han’ın zayıflığını
D) İnsanların doğaya hükmettiğini
E) Gök Oğul’un gücünü

Cevap: B

 

4) Yaratılış Destanı’nda “altı günde yaratma, yedinci gün dinlenme” motifi aşağıdakilerden hangisine örnektir?

A) Tarihsel gerçeklik
B) Mitolojik zaman anlayışı
C) Coğrafi tasvir
D) Destanda abartı unsuru
E) Savaş geleneği

Cevap: B

 

5) Ece’ye doğum sancısı cezası verilmesi aşağıdakilerden hangisini açıklar?

A) İnsan soyunun kutsallığını
B) Kadının üstünlüğünü
C) İnsanlığın dünyadaki varoluşunun bedelini
D) Erkek egemenliğini
E) Kayra Han’ın adaletsizliğini

Cevap: C


 

6) Oğuz Kağan’ın doğar doğmaz olağanüstü özellikler göstermesi destan türünün hangi özelliğini yansıtır?

A) Gerçekçi anlatım
B) Psikolojik çözümleme
C) Olağanüstülük ve kahramanlık
D) Mizahi anlatım
E) Belgesel nitelik

Cevap: C

 

7) Oğuz Kağan’ın gergedanı öldürmesi olay örgüsünde hangi işlevi görür?

A) Doğa sevgisini vurgular.
B) Oğuz’un liderlik gücünü ve cesaretini kanıtlar.
C) Türk boylarının zayıflığını gösterir.
D) Tanrıların yardımını azaltır.
E) Destanın sonunu hazırlar.

Cevap: B

 

8) Gök tüylü kurdun Oğuz Kağan’a yol göstermesi aşağıdakilerden hangisinin sembolüdür?

A) Doğaüstü rehberlik ve kutsal destek
B) Tesadüf
C) Savaş stratejisi
D) Zayıflık
E) Korku

Cevap: A

 

9) Oğuz Kağan’ın fethettiği yerlere kendi adamlarını bey olarak ataması hangi yönetim anlayışını gösterir?

A) Merkeziyetçi ve teşkilatçı devlet anlayışı
B) Rastlantısal yönetim
C) Demokratik seçim
D) Soylulara ayrıcalık tanıma
E) Güçsüz liderlik

Cevap: A

 

10) Uluğ Türük’ün rüyasında gördüğü altın yay ve gümüş oklar aşağıdakilerden hangisinin habercisidir?

A) Yeni bir savaşın
B) Oğuz Kağan’ın ölümünün
C) Ülkenin oğulları arasında paylaştırılmasının
D) Kuraklığın
E) Tanrıların gazabının

Cevap: C


 

11) Altın yay ve gümüş okların oğullara paylaştırılması aşağıdakilerden hangisini simgeler?

A) Aile içi rekabeti
B) Adaletli miras paylaşımını ve düzeni
C) Savaş hazırlığını
D) Tanrıların üstünlüğünü
E) Zenginliği

Cevap: B

 

12) Bozoklar ve Üçoklar ayrımı aşağıdakilerden hangisinin temelini oluşturur?

A) Türk mitolojisinde evren tasavvuru
B) Türk boylarının soy ve teşkilat yapısı
C) Coğrafi keşifler
D) Dini inanışlar
E) Tarım kültürü

Cevap: B

 

13) Yaratılış Destanı ile Oğuz Kağan Destanı birlikte değerlendirildiğinde aşağıdaki yargılardan hangisine ulaşılabilir?

A) Türk destanlarında yalnızca savaş anlatılır.
B) Türk destanları evrenin yaratılışından devlet düzenine kadar geniş bir dünya görüşü sunar.
C) Mitolojik unsurlar yoktur.
D) Kadın karakterlere yer verilmez.
E) Doğa unsurları önemsizdir.

Cevap: B

 

14) Kişi’nin Erlig adıyla karanlıklar dünyasına sürülmesi aşağıdakilerden hangisini temsil eder?

A) İyiliğin ödüllendirilmesini
B) Gücün paylaşılmasını
C) Kötülüğün kaynağının açıklanmasını
D) İnsanlığın üstünlüğünü
E) Doğanın döngüsünü

Cevap: C

 

15) Bilgin Adalı'nın yazdığı bu eserde, metinlerde ortak olarak görülen temel değer aşağıdakilerden hangisidir?

A) Maddi çıkar
B) Kadercilik
C) İlahi düzen ve otoriteye bağlılık
D) Zenginlik tutkusu
E) Tesadüfler

Cevap: C

bb