Ülkemizde Kutlanan Bayramları Söyleyiniz. Bu Bayramlarda Neler Yapılıyor?

 

Ülkemizde Kutlanan Bayramları Söyleyiniz. Bu Bayramlarda Neler Yapılıyor?


Ülkemizde kutlanan bayramlar milli bayramlar ve dini bayramlar olarak ikiye ayrılır. Milli bayramlar şunlardır:


23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı: 23 Nisan 1920 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi açılmıştır. Bu açılış milletimiz adına bir bayram olarak kabul edilmiştir. Bu bayramda çocuklar şiirler okur, kompozisyonlar okur, çeşitli gösteriler yapar ve doya doya eğlenirler. Mustafa Kemal Atatürk bu bayramı çocuklara armağan etmiştir.

 

19 Mayıs Atatürk' ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı:   Mustafa Kemal  Atatürk  19 Mayıs 1919 tarihinde Samsun’dan yolculuğuna başlayarak Kurtuluş Savaşını başlatmıştır.  Çünkü bugün yaşadığımız Türkiye'nin ilk temelleri 19 Mayıs günü yapılmıştır. Milli mücadele konusunda büyük işler yapan Mustafa Kemal'i anmak ve spora verdiği önemi ortaya koymak adına her yıl 19 Mayıs etkinlikleri yapılmaktadır. Gençler bu bayramı büyük bir coşku ile çeşitli gösteri şovları düzenleyerek kutlar.


15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü:   İnsanlar, demokrasiye olan inançlarını ve hürriyetlerine olan bağlılıklarını göstermek için sokaklara döküldü. Bu direniş, demokrasiye olan güçlü bağlılığı ve bu uğurda ne kadar ileri gidilebileceğini dünya çapında gösterdi. 15 Temmuz, demokrasinin korunması ve milli birliğin önemini vurgulayan bir tarihtir. 15 Temmuz günü halk sokaklara iner ve demokrasiye, cumhuriyete sahip çıkmaya ve şehitleri anmaya, gazilere minnet duymaya devam ederler.


30 Ağustos Zafer Bayramı:  30 Ağustos 1922'ye gelindiği zaman Kurtuluş Savaşı'nın sonucunu belirleyen Başkumandanlık Meydan Savaşı kazanılmıştır. Bu savaşın kazanılması her sene 30 Ağustos Zafer Bayramı olarak kutlanır. Yani elde edilen zaferin sembolü 30 Ağustos günü olmuştur. Milletimiz daha bir sevinçli ve gururlu olur ve  ellerde Türk bayrakları ve Atatürk posterleri ile büyük bir yürüyüş olur.


29 Ekim Cumhuriyet Bayramı:  29 Ekim 1923 tarihinde Cumhuriyet ilan edilmiştir. Mustafa Kemal Atatürk, ölümünden bir sene önce 29 Ekim'in en büyük bayram olduğunu belirtmiştir. Bu nedenle 29 Ekim günü ayrı bir heyecanla kutlanmaktadır. Şiirler okunur, gösteriler düzenlenir vb.


Ülkemizde kutlanan dini bayramlar ise şunlardır: Ramazan Bayramı Ve Kurban Bayramıdır.


 Ramazan Bayramı:  Ramazan Bayramının ilk gününde  camide bayram namazı kılınır. Bayram namazını genellikle erkekler kılar. Bayram namazından sonra ise hutbe okunur. Bayram boyunca Müslümanlar  eş, dost ve akraba ziyaretleriyle birbirlerinin bayramını kutlarlar. Bu ziyaretler esnasında eve gelen misafirlere genelde    şeker, kolonya ve çikolata, tatlı, sarmalar, dolmalar ikram edilir. Bayramda bakımlı ve temiz olmak gelenektir. . Herkes en yeni kıyafetlerini giymeye çalışır. Ramazan Bayramında çocuklar en güzel ve en yeni elbiselerini giyerler: Çocuklar harçlığa ve şekere bir güzel doyar. Çocuklar ufak gruplar hâlinde kapı kapı dolaşarak şekerleme toplarlar.

 

Kurban Bayramı:  Bu bayramda Güneş’in doğuşundan 45 dakika sonra bayram namazı kılınır. Kurbanlar genelde ilk gün kesilir. Elde edilen et üç eşit parçaya bölünür; üçte biri kurban kesenin akrabalarına, üçte biri fakirlere dağıtılır. Kalan üçte biri ise kurbanı kesenin ailesine kalır. Kesilen kurbanın etinden yapılan yemekler bayram boyunca misafirlere ikram edilir. Tanıdık ve akrabalar ziyaret edilir, çocuklara harçlık, şekerleme ve hediyeler verilir. Her iki dini bayramda da küsler barıştırılmaya çalışılır ve güzel geleneklerimiz bu şekilde devam eder.

0 yorum:

Yorum Gönder

YORUMLARINIZI YORUMLAMA BİÇİMİNİ "ANONİM" SEÇEREK İSİM, MAİL ADRESİ VB. YAZMAK İLE UĞRAŞMADAN KOLAYCA YAYINLAYABİLİRSİNİZ. KÜÇÜK BİR TEŞEKKÜRÜN BİLE BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ VE DEĞERLİ OLDUĞUNU UNUTMAYIN...