Down Sendromu Hakkında Bilgi Edininiz.

 

Down Sendromu Hakkında Bilgi Edininiz.


Down sendromu, 21. kromozomunun fazladan bir kopyasına sahip olunduğu, toplamda 46 yerine 47 kromozomun bulunduğu genetik kromozomal bir bozukluk olarak adlandırılır.  Kromozomdaki bu farklılık, kişinin beyin ve vücudu için gelişimsel sürecini doğrudan etkiler. Down sendromu engellenebilen veya önlenebilen bir durum değildir.


 Down sendromunun kesin tanısı genetik test ile konur. Down sendromlu çocuklarda  şunlar görülür:  Yüzde ve burun kökünde basıklık, boYda kısalık, kafada küçüklük, kulak enfeksiyonları, diş hastalıkları, normal olmayan büyüklükte bir dil, Avuç içinde palmar kıvrımı adı verilen bir kıvrım olması,  çekik gözlülük ve iki gözün birbirinden uzak gibi olmasıdır. Genellikle 35 yaş ve üzeri kadınların down sendromu veya başka tür bir genetik hastalık teşhisi konmuş bir çocuğa sahip olma ihtimali daha yüksek olarak değerlendirilir. 35 yaş ve üstü yaşlarda anne olanların down sendromuna sahip çocuklar dünyaya getirme riski fazladır ancak kesinlikle böyle olacak diye de bir durum yoktur.


Down sendromu çocuklar için yapılan çalışmalar şunlardır:


Okuldaki özel eğitim programlarına katılmak

Konuşma terapisi

Altta yatan tıbbi durumların tedavisi

Görme sorunları için gözlük veya işitme kaybı için destekli işitme cihazları takılması

Fiziksel veya mesleki terapi.

0 yorum:

Yorum Gönder

YORUMLARINIZI YORUMLAMA BİÇİMİNİ "ANONİM" SEÇEREK İSİM, MAİL ADRESİ VB. YAZMAK İLE UĞRAŞMADAN KOLAYCA YAYINLAYABİLİRSİNİZ. KÜÇÜK BİR TEŞEKKÜRÜN BİLE BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ VE DEĞERLİ OLDUĞUNU UNUTMAYIN...