Merhametten Maraz Doğar Atasözü İle İlgili Konuşma

 

Merhametten Maraz Doğar Atasözü İle İlgili Konuşma


Merhametli olmak, zorda olanın elinden tutup kaldırmak, ona destek olmak insana yakışan en güzel erdemdir. Elbette merhamet güzeldir, insanlık güzeldir ama ne yazık  zamanında elinden tutup kaldırdığımız kişi gün geliyor bizi en çok çekemeyen, bize en çok merhametsizliği yapan kişi oluyor. Neden mi? Nedeni şudur: Yardım ettiğimiz, acıdığımız o kişileri aramıza alıyoruz. 


Evimize davet ediyoruz ve onların her şeyimizi bilmesine kendi elimizle izin veriyoruz. Böyle olunca da o kişi bizi mutlu görüyor, sahip olduklarımızı bir zaman sonra kıskanmaya başlıyor ve ben de onun gibi olabilirim, benim neyim eksik ki diye bize her türlü nankörlüğü ediyor. Bunun sonucunda en büyük hayal kırıklığını yaşayan ise yine biz oluyoruz. Onun için insanlara aşırı merhametli olmamak gerekir her zaman. İnsan bu içinden ne geçer hiç belli olmaz. Çiğ süt emmiştir, iyilik de eder, kötülük de. Onun için her önümüze gelene iyi niyetle bakmayalım, her sahip olduğumuz imkanlar da herkesle paylaşmayalım. 


Yoksa canı yanan, üzülen, sabahlara kadar ağlamaktan gözleri şiş olan kişi biz oluruz. İşte bunların olmaması için sağ duyulu olmalıyız. Abartılı duygusallıklara kapılmamalıyız ama acımasız, zalim insanlardan da olmamalıyız elbette. Anlatacaklarım bunlardır. Dinlediğiniz için teşekkür ediyorum sevgili öğretmenim.

0 yorum:

Yorum Gönder

YORUMLARINIZI YORUMLAMA BİÇİMİNİ "ANONİM" SEÇEREK İSİM, MAİL ADRESİ VB. YAZMAK İLE UĞRAŞMADAN KOLAYCA YAYINLAYABİLİRSİNİZ. KÜÇÜK BİR TEŞEKKÜRÜN BİLE BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ VE DEĞERLİ OLDUĞUNU UNUTMAYIN...