Türk Bilim İnsanlarından Kimleri Tanıyorsunuz? Bu Bilim İnsanlarının Yaptıkları Çalışmalar Hakkında Bildiklerinizi Açıklayınız.

 

Türk Bilim İnsanlarından Kimleri Tanıyorsunuz? Bu Bilim İnsanlarının Yaptıkları Çalışmalar Hakkında  Bildiklerinizi Açıklayınız.


Türk bilim insanlarından El Cezeri, Biruni, Ali Kuşçu, Farabi, Fatih Sultan Mehmet, Hazerfan Ahmet Çelebi, İbni Sina, Lagari Hasan Çelebi ve daha çok sayıda bilim insanının olduğunu araştırdım ve  neleri başardıklarını okudum ve geçmişimizde ne kadar değerli bilim insanlarımızın olduğunu anladım. Bunlardan bazılarını ve yaptıkları çalışmaları kısaca anlatmak istiyorum:


 Cezeri: İlk sistem mühendisi ve ilk sibernetikçi ve elektronikçi Bilgisayarın babası; oysa bilgisayarın babası yanlış olarak ingiliz matematikçisi Charles Babbage olarak bilinir.

İbni Sina: Tıp alanında özellikle "el-Kanun fi't-Tıb" (Tıp Kanunu) adlı kitabı ile ünlü olan İbn-i Sina matematik, astronomi, mantık, psikoloji, kimya ve metafizik alanlarında da önemli eserler kaleme almıştır.


Biruni :  Dünyanın döndüğünü ilk bulan bilim adamı Ümit burnu, Amerika ve Japonya'nın varlığından bahseden ilk bilim adamı. Biruni Amerika kıtasının varlığını Kristof Colomb’un Keşfinden 500 sene önce bildirmiştir. Matematik, jeoloji, Coğrafya, Tıp, Felsefe, Fizik, Astronomi gibi dallarda eserler yazmıştır. Çağın En Büyük Alimidir.


Harezmi : İlk cebir kitabını yazan ve batıya cebiri öğreten bilgin. Adı algoritmaya isim oldu rakamları Avrupa’ ya öğreten bilgin. Cebiri sistemleştiren Bilgin.

Ömer Hayyam : (Cebirdeki binom formülünü bulan bilgin. Newton veya binom formülünün keşfini yapan kişi de Ömer Hayyam'dır.

0 yorum:

Yorum Gönder

YORUMLARINIZI YORUMLAMA BİÇİMİNİ "ANONİM" SEÇEREK İSİM, MAİL ADRESİ VB. YAZMAK İLE UĞRAŞMADAN KOLAYCA YAYINLAYABİLİRSİNİZ. KÜÇÜK BİR TEŞEKKÜRÜN BİLE BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ VE DEĞERLİ OLDUĞUNU UNUTMAYIN...