Çok Söyleme Arsız Edersin Aç Bırakma Hırsız Edersin Atasözü İle İlgili Kompozisyon

 

Çok Söyleme Arsız Edersin, Aç Bırakma Hırsız Edersin Atasözü İle İlgili Kompozisyon


Bir işi yapan kişiye fazlaca karışmak onun bu işten usanmasına neden olur. Hatta işin iyi sonuçlanmamasına bile yol açabilir. Çalışan kişiye fazla karışmamak gerekir. Yaptığı işin karşılığını alamayan insan da mutlu ve huzurlu olmayacağı için zamanla zararlı olmaya başlar.


 Bu atasözümüz aşırı eleştirmenin, aşırı öğüt vermenin insanı bıktıracağını anlatmıştır. Örneğin; ödevlerini yapmayan çocuğunuz olabilir. Bu çocuğa sürekli ödev yap demek, sürekli ders çalışmıyorsun, sorumluluk sahibi değilsin gibi sözler söylemek onu daha da sorumsuz ve tembel bir kişi haline getirecektir. Çünkü çok söylemek değil, davranışlarımızla örnek olmak en iyi olanıdır. Çok söyleyince kişi ile yüz göz olunur. Yani çocuk ile anne ya da baba yüz göz olur ve çocuk bir süre sonra söz dinlemeyen, gevşek davranışlarda bulunan arsız bir kimseye dönüşebilir.


 Yine çocuğu aç bırakmak, onu temel gereksinimlerinden yoksun bırak da kötü bir şeydir. Çocuğun gözü hep dışarıda olur ve kendinin bir şeyi olmadığı için hırsız olabilir ve bu da yine çocuğun ailesine ve çevresindekilere zarar verir. Bunun için de atalarımız çok söyleme arsız edersin, aç bırakma hırsız edersin demişlerdir.

0 yorum:

Yorum Gönder

YORUMLARINIZI YORUMLAMA BİÇİMİNİ "ANONİM" SEÇEREK İSİM, MAİL ADRESİ VB. YAZMAK İLE UĞRAŞMADAN KOLAYCA YAYINLAYABİLİRSİNİZ. KÜÇÜK BİR TEŞEKKÜRÜN BİLE BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ VE DEĞERLİ OLDUĞUNU UNUTMAYIN...