Dede Korkut Hakkında Neler Biliyorsunuz?

 

Dede Korkut Hakkında Neler Biliyorsunuz?


  Dede Korkut; Oğuz Türklerinin eski destanlarında yüceltip kutsallaştırılmış  bir insandır. Dede Korkut  bozkır hayatının geleneklerini ve törelerini çok iyi bilen biriydi. Kabile teşkilatını koruyan yarı-efsanevi bir bilgedir ve Türklerin en eski destanı olan Dede Korkut Kitabındaki hikayelerin anlatıcısı ozandır. Dede Korkut çok bilgili bir insandır. Kimi kaynaklarda ondan Korkut, kimi kaynaklarda ise  Korkut Ata olarak bahsedilir. Kimi kaynaklarda ise Kazak ve Kırgız bahşılarının piri olarak da bahsedilir. Bir söylenceye göre Kırgız şamanlarına kopuz çalmayı ve türkü söylemeyi öğretmiştir.

 

Halk rivayetlerine göre Dede Korkut aydın, berrak gözlü dev kızından dünyaya gelmiştir. Boyu 60 arşındır. Reşîdüddin ve Ebülgazi Bahadır Han onun 295 yıl yaşadığını söylerler. Bir halk rivayetine göre ise 100 yıl yaşamıştır. Hikâyelerde olayların sonlanması ile birlikte Dede Korkut ortaya çıkmakta ve hayır dualar etmektedir. Oğuz boylarının başı derde girdiğinde veya mutlu zamanları olduğunda "Oğuz bilicisi" Dede Korkut'a danışır; o ne derse o yapılırdı.


 Çocuklara isim  konulacağı zaman Dede Korkut çağırılırdı. Dede Korkut, hikâyelerin sonunda kopuzuyla şiir söyler ve hem kahraman için hem Oğuz toplumu için dua eder ve dualar eşliğinde güzel anlar geçirilirdir İnsanlar Dede Korkut'a güvenir ve onun duaları ile kendilerini daha iyi hissederlerdi.

 

Dede Korkut Hikayeleri de vardır ve bu hikayelerin özellikleri şunlardır:

- Eserde geçen "Dede Korkut" meçhul bir halk ozanıdır.

-  Eser on iki hikayeden oluşur.

-Hikâyelerin konuları; aşk, yiğitlik gösterisi, kahramanlık, boylar arasındaki savaştır.

- Azeri Türkçesi ile oluşturulmuştur.

- Eserde Türklerin eski yaşam tarzları ile ilgili ayrıntılar yanında İslam dini ile ilgili özellikler  bulunur.

- Olağanüstü olaylarla gerçeğe uygun olaylar eserde iç içedir.

0 yorum:

Yorum Gönder

YORUMLARINIZI YORUMLAMA BİÇİMİNİ "ANONİM" SEÇEREK İSİM, MAİL ADRESİ VB. YAZMAK İLE UĞRAŞMADAN KOLAYCA YAYINLAYABİLİRSİNİZ. KÜÇÜK BİR TEŞEKKÜRÜN BİLE BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ VE DEĞERLİ OLDUĞUNU UNUTMAYIN...