Yakup Kadri Karaosmanoğlu’nun Yaban Kitabında Geçen Özlü Sözler

 Yakup Kadri Karaosmanoğlu’nun Yaban Kitabında Geçen Özlü Sözler


Konusu Kurtuluş Savaşında Sakarya Meydan Muharebesinden 1. Dünya Savaşı olaylarıdır. Gelişim kentten değil köyden başlamalıdır der yazar. Köylüyü eğitimsiz, cahil bırakmamak gerekir. Önce köylü eğitilsin sonra şehirli eğitilsin der Yakup Kadri Karaosmanoğlu.


Kitapta geçen özlü sözler şunlardır:


"Lakin, bu köyde de hiç kimse kolsuz olduğumun farkında değil... Oysa, burada isterdim ki, farkında olsunlar. Zira, sağ kolumu, ben onlar için kaybettim."

“Odamı dolduran bu kitapları yakmak.. Neye yarar? Hepsi benim içime girdiler.”

“Anadolu… Düşmana akıl öğreten müftülerin, düşmana yok gösteren köy ağalarının, her gelen gasıpla bir olup komşusunun malını talan eden kasaba eşrafının, asker kaçağını koynunda saklayan zinacı kadınların, frengiden burnu çökmüş sahte sofuların, cami avlusunda oğlan kovalayan softaların türediği yer burasıdır. Burada bıyıklarını makasla kırptı diye nice fikir ve ümit dolu Türk gencinin kafası taş altında ezildi. Burada, yüzü düşmana dönük, nice vatan mücahitleri savundukları kimselerin eliyle arkadan vuruldu. Burada, milli timsalin, milli bağımsızlık sembolünün yolu kaç defa kesildi ve kaç defa oturduğu şehrin etrafı isyan silahlarıyla çevrildi.”


“İnsan Türk olur da, nasıl Kemal Paşa'dan yana olmaz?”

“Biliyordum ki, toprak katı ve tabiat zalimdir ve insan cinsi bozuk bir hayvandan başka bir şey değildir; biliyordum ki, insan hayvanların en kötüsü, en bayağısı ve en az sevimli olanıdır.”

“İnsanlar her şeyden ziyade karıncalara benziyorlar. Ekonomi ve çalışma melekesi her yaratıktan fazla bu iki cinste kendini gösteriyor. Bir çeşit yarını görme yarını düşünme kudretiyle birleşerek onları alalede hayvanlığın üstüne çıkarıyor.”

"Türkiye'nin karanlık semasında Mustafa Kemal adı bir şafak yıldızı gibi parlıyor."

“Eleme, kedere, hatta sevince bir sınır tayin etmek... Bunu, yalnız şehirlerde olur bilirdim. Meğer insan, köylerde, dağ başlarında ve mağara kovuklarında da samimi olmak, için-den geldiği gibi, içinden geldiği kadar gülüp ağlamak hürriyetine sahip değilmis. Toplumun görenekleri, kuralları, insanların yarı çıplak yaşadıkları bu köstebek yuvalarında da aynı şiddetle hüküm sürüyormuş.”

“Büyük felaket anlarında olduğu gibi, büyük sevinç günlerinde de duygularımızı başkalarıyla paylaşmak bizim için bir derin ihtiyaçtır.”


"Ne bu zırhlılardan, ne de bu ordudan, ne sokak başlarındaki bu makineli tüfeklerden korkuyorum. Beni korkutan şey, kendi aramızdaki anlaşmazlıklar, kendi aramızdaki nifaklardır. Bizi asıl bu mahvedecek."

“İnsan içgüdüsü bozuktur. Onun için, doğruyu eğriden, çirkini güzelden, faydalıyı faydasızdan ayırmasını bilmez ve akıl denilen bir cehennem aletinin hükmü altında gülünç, kaba, sersem ve patavatsız kıvranır durur.”

Geceleri sabahlara kadar okumayayım da ne yapayım? Ben, el ayak çekildikten sonra odamın kapısını sürmeleyip kitaplarımla baş başa kalmak saatini dört gözle beklerim. Çünkü, bu ömrümün bütün hazin sergüzeştini ve yaşadığım anın ağır sıkıntısını unuttuğum tek saattir. O vakit, bu çıplak ve yalçın oda, gerçek dünyadan daha geniş, daha ferahlı bir alemin munis, sevimli ve her biri sihir ve füsunla yoğrulmuş mahlukların ile dolmağa başlar.”

0 yorum:

Yorum Gönder

YORUMLARINIZI YORUMLAMA BİÇİMİNİ "ANONİM" SEÇEREK İSİM, MAİL ADRESİ VB. YAZMAK İLE UĞRAŞMADAN KOLAYCA YAYINLAYABİLİRSİNİZ. KÜÇÜK BİR TEŞEKKÜRÜN BİLE BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ VE DEĞERLİ OLDUĞUNU UNUTMAYIN...