İsmet İnönü Sözleri

 İsmet İnönü Sözleri



İsmet İnönü Türkiye Cumhuriyeti’nin ikinci cumhurbaşkanı, birinci başbakanıdır ve ilk genelkurmay başkanıdır. İnönü Savaşlarındaki başarılarından dolayı kendisine İnönü soyadı olmuştur.

İsmet İnönü sözleri şunlardır:

“İktidarda kalmak değil, itibarda kalmak önemlidir.”

“Şartlar  gelişirse ihtilaller hak olur.”

“Devlete kin yakışmaz, biz bu cumhuriyeti kanla kurduk ama, insanla büyüteceğiz. Ben bunu Gazi'den öğrendim.”



“Din ticareti yapanların zaafı gerçek ve aydın hareket karşısında aşikardır. Çünkü bunlar yeni hiçbir şey vadetmez. Ve hiçbir müessese getirmez. (.) Onların bu hareketleri, taşkınlıkIarı zararlı olur mu? Olur. Ama cehalet muzaffer olmaz.”

”Orduyu kendinin zanneden, kendi kendini aldatır. Ordu kimsenin değildir. O kendi kanunları içinde yaşar.”

“Savaşın başında bir hata bazen sonuna kadar sizi takip eder.”

“Bir memlekette, namuslular, namussuzlar kadar cesur olmadıkça, o memlekette kurtuluş yoktur.”

“Çok acı çektik, çok kan akıttık. Her millet gibi bağımsızlığımızı istiyoruz.”



'Hiç bir şey için aşırı endişe etmeyin. Bakarsınız yarın ya deve ya deveci ya da üstündeki hacı ölebilir.'

“Uğraşının kuvveti, bilimden ve çalışkanlıktan ibarettir.”

“Ben her devre yeni bir hayata başlar gibi başlarım.”

“Gerekirse yeni bir dünya kurulur ve Türkiye’de orada yerini bulur.”

“Köklü bir devlet şekli söz konusu olduğu zaman düşünce ve duygularımız kendi aramızda kalmaz.OnIarı takip eden bütün bir dünya vardır. Cumhuriyet’in ilanı bir milletin kutsal bir ideali, bir ateşi, bir ülküsü gibi ortalığı sarar.”



“Hâlâ bu dakikada bile, bir milyondan ziyade masum Türk’ün, Küçük Asya ovalarında ve yaylalarında, evsiz ve ekmeksiz, serseri gibi dolaştıklarını da hatırlatmak isterim. Efendiler, çok ızdırap çektik, çok kan akıttık, bütün medeni milletler gibi hürriyet ve istiklal istiyoruz.”

“Türkiye, toprak bütünlüğünü ve masuniyetini, şu veya bu devIetler grubu arasındaki siyasi ve askeri kombinasyonların şekline göre mütalaa edemez ve tecavüzden masun olma hususundaki mukaddes hakkı üzerinde, herhangi bir yabancı devletin kazanacağı zafer açısından hüküm yürütülmesine müsaade edemez. Türkiye, bu sebepten, milli egemenlik alanı içine vaki olacak her müdahaleye karşı koymaya azimlidir.”


0 yorum:

Yorum Gönder

YORUMLARINIZI YORUMLAMA BİÇİMİNİ "ANONİM" SEÇEREK İSİM, MAİL ADRESİ VB. YAZMAK İLE UĞRAŞMADAN KOLAYCA YAYINLAYABİLİRSİNİZ. KÜÇÜK BİR TEŞEKKÜRÜN BİLE BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ VE DEĞERLİ OLDUĞUNU UNUTMAYIN...