“Anlamak İstemeyene Anlatamazsın!” Sözünü Açıklayınız.

 

“Anlamak İstemeyene Anlatamazsın!” Sözünü Açıklayınız.


İnsanın insanı anlaması gerekir. Dünyada insanlar gerçek anlamda anlamak isteselerdi, gerçek anlamda insan olsalardı şu anda kıtlık sorunu olmaz, doğamızın dengesi bozulmaz ve daha bir çok günümüz dünya sorunları ortaya çıkmazdı. Bir insana gerçekleri anlatmak yorucu bir iştir. Çünkü anlamak istemeyene anlatmak ise daha  zor olanıdır. onun da aydınlanmasını sağlamak için çaba harcarız ve ama kimi insanlar anlamak istemezler. 


Hele hele bilinçli olarak anlamak istemeyenler ise en tehlikelisidir. Çünkü böyle kimselerin çıkarları ön planda olduğu için anlamaya devam ederler. Mesela; Bir insana yaptığı yanlışların neler olduğunu, nasıl bir insan olursa daha iyi olacağını anlatmaya çalışırız ama kişi anlamak istemez. Çünkü işine gelmez.  “Küçük Ağacın Eğitimi” adlı okuduğum bir kitapta çocuk ile dede arasında şöyle bir muhabbet geçmekteydi. Dede insanları anlamak ile ilgili şunu söylüyordu: “ Anlamak gerekirmiş, ama birçok insan anlamak istemezmiş çünkü anlamak zahmetli işmiş. Bu yüzden kendi tembelliğini örtmek isteyen kimseler sözcükler kullanır ve diğer insanlara miskin derlermiş.” Yani anlamak istemeyen insanları başkaları kolayca suçlamakta ve kendini de sütten çıkmış ak kaşık zannetmektedir görüldüğü gibi.


 İşte böyle olmamak için anlamaya gayret etmeliyiz. Emek etmeliyiz, düşünmeliyiz, sorgulamalıyız ve her şeyi körü körüne kabul etmemeliyiz. Anlamak istemeyen anlamıyorsa da onun için kendimizi  yormamalıyız ve anlamak isteyenler için yola devam etmeliyiz.

0 yorum:

Yorum Gönder

YORUMLARINIZI YORUMLAMA BİÇİMİNİ "ANONİM" SEÇEREK İSİM, MAİL ADRESİ VB. YAZMAK İLE UĞRAŞMADAN KOLAYCA YAYINLAYABİLİRSİNİZ. KÜÇÜK BİR TEŞEKKÜRÜN BİLE BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ VE DEĞERLİ OLDUĞUNU UNUTMAYIN...