Taşeron Ne Demek ?
Bir işin bir kısmını, asıl işi yapan kurum ya da kişiden alarak yapan kişi ya da firmaya taşeron adı verilir. Taşeron kavramı yasalarda “alt işveren” olarak adlandırılmaktadır. Taşeron işçiler bir işin asıl kısmında değil de asıl işin yürümesine yardımcı yan kollarda görevlendirilebilir. Örnek vermek gerekirse hastanelerde asıl işin muayene, tedavi vb. Tıbbi müdahalelerdir. Bu sağlıklı yürümesi için gerekli olan temizlik vb. işler ise yardımcı işlerdir. Hastane asıl iş olan tıbbi müdahale ile ilgili işleri herhangi bir taşeron firmaya veremez. Ancak temizlik gibi yardımcı işleri taşeron firma ile anlaşarak şirketin çalışanlarına yaptırabilir.
Taşeron işçiler artık birçok şirket tarafından yardımcı işlerde kullanılıyor. Çünkü şirketler kendi bünyesinde çalıştırdıkları işçilerin sigorta vb. Masraflarından kurtularak daha fazla kar elde ederler.
Ancak tam olarak tanımı yapılmamış ve çalışma şartları iyileştirilmemiş olan taşeron işçiler keyfi uygulamalarla haddinden fazla çalıştırılarak emeklerinin karşılığını tam olarak almayabilirler. Çünkü şirketler daha fazla kar amacıyla 8-10 kişi gerektiren bir işi 5-6 kişiyle yapma yoluna gidebiliyor.
Taşeron İşçilerin Sorunları Nelerdir ?
Taşeron işçilerin karşılaştığı ve iyileştirme beklenilen alanlar şu şekilde sıralanabilir : mesai saatlerinin belli bir düzende olmaması, çalışma saatlerinin dışında yapılan işlerle ilgili mesai ücreti alamama, 11 ay çalıştırılıp işten çıkarılma suretiyle tazminat hakkı elde edememeleri.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yaptığı çalışmalarla tazminatta ay hesabı uygulamasına geçerek 11 ay çalıştırılıp işten çıkarılan işçilerin tazminat almaya hak kazanmaları ve günlük 8 saatten fazla çalıştırılan işçilere mesai ücreti verilmesi yolunda çalışmalar yaparak taşeron işçilerin sorunlarını çözme yolunda adımlar atmaktadır.
0 yorum:
Yorum Gönder
YORUMLARINIZI YORUMLAMA BİÇİMİNİ "ANONİM" SEÇEREK İSİM, MAİL ADRESİ VB. YAZMAK İLE UĞRAŞMADAN KOLAYCA YAYINLAYABİLİRSİNİZ. KÜÇÜK BİR TEŞEKKÜRÜN BİLE BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ VE DEĞERLİ OLDUĞUNU UNUTMAYIN...