Penguenler ve Özellikleri

 Penguenler Hakkında Bilgi


          Penguen kelimesi beyaz kafa anlamına gelir. Bilimsel adı Spheniscidae'dir. Uçamayan tek kuş türü olan penguenler dik durabilen, perde ayaklı kuş türleridir. Penguenler güney kutbundaki bölgelerde yaşamlarını sürdürürler. Bilinen 17 kadar türü bulunan penguenlerin boyları 30-105 cm arasında değişir.

En irilerine İmparator penguen adı verilir ve 45 kg’ye yakın bir ağırlıkları vardır. Sırt kısımları gri ve siyah, karın kısımları ise beyaz tüylerden oluşur. Deniz içerisinde saatte 10 deniz mili süratin üzerine çıkabilirler.

Kanatlarının yapısı sebebiyle  uçamazlar ama kanatlarını çok iyi bir yüzgeç olarak kullanabilirler. Göğüslerini bir kızak gibi kullanarak çok uzun mesafelere kayarak gidebilirler. Damarlarının yapısı sayesinde kan akışını hızlandırıp yavaşlatarak vücut ısılarını istedikleri gibi kontrol edebilirler. Vücutlarının tüy ve yağ yapısı sayesinde 80 derecelik sıcaklık farkına dayanıklıdırlar . Kuluçka döneminde yan yana yuvalar yaparak yumurtalarını saklarlar; ancak kral penguenler ve imparator penguenler yuva yapmayıp yumurtaları ayaklarının üstünde ve yarınlarının altında saklarlar. Yavrular anne ve babaları tarafından beraber büyütülür.

      Penguenler dost canlısı hayvanlardır ve insanlardan kaçmazlar. Bu yüzden yağları için avlanmaktadır. Son dönemlerde çıkarılan kanunlarla nesillerinin tükenmemesi için çaba harcanmaktadır. 

0 yorum:

Yorum Gönder

YORUMLARINIZI YORUMLAMA BİÇİMİNİ "ANONİM" SEÇEREK İSİM, MAİL ADRESİ VB. YAZMAK İLE UĞRAŞMADAN KOLAYCA YAYINLAYABİLİRSİNİZ. KÜÇÜK BİR TEŞEKKÜRÜN BİLE BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ VE DEĞERLİ OLDUĞUNU UNUTMAYIN...