Kekiğin Faydaları ve Kekik Çayı Hakkında Bilgi

 Kekiğin Faydaları ve Kekik Çayı Hakkında Bilgi


Kekik “Ballıbabagiller” familyasında yer alan  bir bitki olup; orman kenarlarında , çayırlarda , tarla kenarlarında ve çimenlik bölgelerde yetişen  bir bitkidir . Kendine özgü güzel  bir kokusu vardır . Kekik içerisinde uçucu bir yağ bulundurması sebebiyle çiçekleri kaynatılıp çay yapıldığında etkisini  yitirmektedir . Sıcaklığı seven bir bitki olduğu için toprak sıcaklığı yüksek olan alanlarda daha iyi yetişir . Yağlı ve ağır yemeklerde aroma verici bir baharat olarak kullanılmaktadır .

Kekiğin Faydaları Nelerdir ?

- Sindirimin kolaylaşmasını sağlamaktadır .
- Balgam sökücü olarak olumlu bir etki gösterir .
- İştahsızlık probleminin giderilmesinde olumlu bir etkiye sahiptir .
- Bayanların adet dönemlerinde kramplı sancıların hafiflemesine yardımcı olur .
- Romatizmal ağrıların hafiflemesi konusunda yardımcı olur .

Kekik Çayı Nasıl Hazırlanır ?

Yazımızın girişinde de söylediğimiz gibi uçucu yağ barındırması sebebiyle kekiği kaynatmamak gerekir ki etkisini kaybetmesin . Kaynatılmış  su içerisine ince kıyılarak kurutulmuş bir tatlı kaşığı kadar kekik katılıp haşlanır ve üstü örtülerek demlenmeye bırakılır . Bir süre demlenmesinin ardından süzülerek içirilir . Günde 1-2 bardak kadar içilmesi yeterlidir .



Öksürüğe Karşı Kekik Karışımlı Çay

Biraz  kekik , kekiğin yarısı kadar sinirli ot ve anason karıştırılır . Üst kısımda bahsettiğimiz “kekik çayı nasıl hazırlanır?” kısmında  belirtildiği gibi demlenerek , biraz  bal katılıp içilir .

Kekik Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bitki satan dükkanlardan alabileceğimiz kekiğin demet halinde kurutulmuş olmasına dikkat etmek gerekir . Rengini ve kokusunu kaybetmemiş olması mühimdir .

0 yorum:

Yorum Gönder

YORUMLARINIZI YORUMLAMA BİÇİMİNİ "ANONİM" SEÇEREK İSİM, MAİL ADRESİ VB. YAZMAK İLE UĞRAŞMADAN KOLAYCA YAYINLAYABİLİRSİNİZ. KÜÇÜK BİR TEŞEKKÜRÜN BİLE BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ VE DEĞERLİ OLDUĞUNU UNUTMAYIN...