Sera Nedir?

 Sera Nedir ?


Ağaç fideleri, çiçek fideleri, meyve-sebze fideleri gibi çeşitli bitkilerin yetişmesi için uygun ısı ortamı oluşturmak maksadıyla cam, naylon ya da daha farklı ışığı geçiren malzemelerle kaplanan yerlere denir. İlk kez İtalya’nın kuzeydoğusunda  Paduda şehrinde Daniel Barbora tarafından 1545 yılından sonra yapılmıştır. Seracılık daha çok ılıman bölgelerde tercih edilen bir bitki yetiştiriciliği türüdür. Ülkemizde Akdeniz ve Ege Bölgeleri seracılık faaliyetleri açısından elverişli ortamlara sahiptir. İç bölgelerimizde ise Bahar mevsimi ile birlikte başlayan seracılık faaliyetleri sonbahara kadar devam eder. İç bölgelerimizde hava şartlarının daha sert olmasından dolayı seracılığın maliyeti Akdeniz ve Ege Bölgelerine oranla daha fazladır. Çünkü ortam sıcaklığını ayarlayabilmek için daha fazla yalıtım ve ısıtma maliyeti ortaya çıkmaktadır.

Sera Yapımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

1. Sera yapımında dikkat edilmesi gereken faktörlerin başında rüzgar gelmektedir. Sera yapılacak yerin yerel rüzgarı ve şiddeti iyi bilinerek buna göre uygun malzeme seçilmelidir. Örneğin nadir rüzgar alan bir yere sera yaparken ahşap malzeme tercih edilebilirken, daha şiddetli yerlerde demir iskelet ve bağlantı elemanları kullanmak daha sağlıklı sonuçlar verir.
2. Örtü malzemesinde genel olarak sert ve yumuşak plastik ya da cam tercih edilir. Örtü malzemesini seçerken yaptığımız seranın büyüklüğü, kullanım amacı vb. koşulları göz önünde tutarak mümkün olan en ekonomik malzemeyi seçmek gerekir. Aynı zamanda kullanılacak malzemenin ışık geçirgenliği ve dayanıklılığı göz önünde bulundurulması gereken önemli noktalardandır.
3. Seralarda önemli hususlardan biri de havalandırmadır. Havalandırma için açılan pencerelerin seraya oranla yeterli büyüklükte olması, dışarıdan su almaması, kapalıyken rüzgarı içeri içeri almayacak şekilde yapılması gerekir. Rüzgar yönüne göre yapılmalı ki içeri de saha döngüsü sağlanabilsin. İyi bir havalandırma yapılmadığı takdirde bitkilerin yanma tehlikesi vardır.

Sera Çeşitleri

Seralar Fiziksel görüntülerine göre ve yüksekliklerine göre iki grupta toplanabilir.
A. Fiziksel Görünümüne Göre

1. Çatısız Seralar : Engebeli arazilerde doğal olarak oluşmuş duvarlar arasına kurulur.
2. Tek Çatılı Seralar : düz arazilerde ve küçük seralarda tercih edilir. Çünkü üzerine kar yağmur vb. birikerek yıkılma tehlikesi azdır.
3. Çok Çatılı Seralar : Büyük seralarda tercih edilir. Üzerine çok yük binmesi engellenerek daha sağlam olması için tercih edilir.

B. Yüksekliklerine Göre Seralar


1. Alçak Seralar : Bu tip seralar aşırı rüzgar alan yerlerde, rüzgarın etkisini en aza indirmek maksadıyla tercih edilir. Aynı zamanda çiçek vb. kısa boylu bitkileri yetiştirmek amacıyla yapılan seralarda da bu tip tercih edilir.
2. Yüksek Seralar : Çok sıcak bölgelerde sera içinde baskın ve boğucu bir hava oluşmaması için bu tip seralar tercih edilir. Aynı zamanda uzun boylu bitki yetiştirmek için de uygundur.

0 yorum:

Yorum Gönder

YORUMLARINIZI YORUMLAMA BİÇİMİNİ "ANONİM" SEÇEREK İSİM, MAİL ADRESİ VB. YAZMAK İLE UĞRAŞMADAN KOLAYCA YAYINLAYABİLİRSİNİZ. KÜÇÜK BİR TEŞEKKÜRÜN BİLE BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ VE DEĞERLİ OLDUĞUNU UNUTMAYIN...