Mevsimlerin Bize Hissettirdikleri Temalı Kompozisyon Yazınız .

Mevsimlerin Bize Hissettirdikleri Temalı Kompozisyon Yazınız .

Bilindiği gibi ülkemizde dört mevsim belirgin olarak  yaşanmaktadır . Bu dört mevsimi yaşayan bir ülke olarak şanslı bir milletiz . Çünkü her mevsimin kendine göre bir güzelliği , bir cazibesi vardır .Biz de bu güzelliklerden faydalanmaya devam etmekteyiz . İlkbahar mevsiminde  hayatın akışı daha bir güzel olur . Çünkü  yağan o  ince yağmurlar ile toprağın kokusunu almaya başlarız , bizler de canlılar olarak yeniden dirilmeye başlarız . Baharın gelişi  ile ilgili şenlikler ve kutlamalar yaparak mutlu oluruz . Bahar demek bereket demektir , canlanma , yenilenme , yeniden köklerinden doğma demektir . Bunun ilkbahar bizde mutluluk uyandırır , hayata daha bir dört elle sarılma isteği uyandırır .  Baharın gelişi ile birlikte baharın meyvelerini yemek bizi daha da bir mutlu eder . Daha sonra havalar ısınmaya başlar ve artık o sıcak , yaz güneşleri başlar . Artık soğuktan bıkmış bedenlerimiz güneşe doyar yaz mevsiminde .  İnsanlar yaz tatiline gider , denize gider , güneşin keyfini  çıkarırlar .

Yaz mevsiminde çıkan sebze ve meyvelerin kokusu , tadı da ayrı bir güzeldir . Mesela o sıcak yaz mevsiminde bir Diyarbakır karpuzu yemek insanın içini rahatlatır .  Kirazları dolaba koyup , soğuduktan sonra yemek içimizi ferahlatır . Yaz boyunca bol bol güneş alır ve güneşe tam doymadan hemen sonbahar gelmeye başlar . Elbette sonbaharın kendine göre güzellikleri vardır ama artık bir eve çekilme , kapanma hali vardır bizde . Annelerimiz hemen kış hazırlıklarına başlar bu mevsimde . Kışlık yufka ekmekler yapılır , turşular kurulur , salçalar yapılır , menemenler yapılır , reçeller yapılır , kayısılar kurutulur  . Kısaca kışa hazırlık mevsimidir sonbahar mevsimi diyebiliriz . Yapraklar sararmaya başlar ve artık yeşile veda etme zamanıdır . Sonbaharın da ayrı bir güzelliği vardır . Daha sonra yağmurlar artar , şimşekler çakar ve sonbahar da elveda der . Gelir kış mevsimi . Bir sabah kalktığımızda her yer bembeyaz olmuştur . Sobalar kurulmuştur , evler sıcacık , kestane kokuları , közlenmiş patates kokuları insanı mest eder . Çocuklar dışarı çıkar kardan adam yapar , karda kayar ve çocuk olmanın tadına varırlar . Dışarıdan üşüyüp gelen çocuklar sıcacık yanan sobanın yanında ısınıp hayatın tadını çıkarırlar . Tabi sobalı evlerin işi de zordur anne ve babalar için . Her gün kovalara kömür , odun konacak sabah erkenden soba yanacak ki yavruları üşümesin . İşte böyledir kış mevsimi de .


Her mevsimin kendine göre daha bir sürü güzelliği vardır . Her mevsiminiz mululukla geçsin , umutla geçsin . Her mevsiminizin güzelliklerle geçmesi umudu ile kalın sağlıcakla .

0 yorum:

Yorum Gönder

YORUMLARINIZI YORUMLAMA BİÇİMİNİ "ANONİM" SEÇEREK İSİM, MAİL ADRESİ VB. YAZMAK İLE UĞRAŞMADAN KOLAYCA YAYINLAYABİLİRSİNİZ. KÜÇÜK BİR TEŞEKKÜRÜN BİLE BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ VE DEĞERLİ OLDUĞUNU UNUTMAYIN...