Din ve Vicdan Hürriyeti Toplumsal Barışa Katkı Sağlar

Din ve Vicdan Hürriyeti Toplumsal Barışa Katkı Sağlar

İnsanların tamamının aynı dinde ya da aynı görüşte olması mümkün değildir . Dünya üzerinde milyarlarca insan var ve hepsinin de fikirleri birbirinden farklı olabilmekte . Bu yüzden insanları değerlendirirken dinine , milletine bakmak yerine ona "yalnızca insan " olarak yaklaşmak gerekir . Ülkemizin çoğunluğu Müslüman olduğu için İslam dininden örnek verecek olursak bizim dinimiz de zaten farklı inançlara saygılı olmayı emrediyor . Elbette dinimizin , inancımızın güzelliklerini anlatmalıyız ama asla başkalarını bizim gibi inanmak konusunda zorlayamayız .

Yunus Emre gibi , Mevlana gibi , Hacı Bektaş-ı Veli gibi insanlara insan oldukları için kıymet vermeliyiz . Bunu sadece dini inançlar konusunda değil her türlü düşünce ve yaşam tarzına karşı da göstermeliyiz . Siyasi düşüncelerimiz farklı diye bir  insanla arkadaşlık kuruyorsak ya da aynı gerekçe ile arkadaşlığımızı bitiriyorsak bu bizim henüz olgun bir birey olamadığımızın en somut göstergesidir . İnsanlar başkalarının haklarına gasp etmediği sürece , başka birinin yaşam alanına müdahale etmediği sürece dilediği gibi düşünmek ve yaşamak konusunda özgürdür .


Din ve vicdan özgürlüğü özellikle bizim gibi her dinden ve kökenden vatandaşı barındıran ülkeler için adeta bir harç vazifesi görür . Farklı inançlara saygıyı sağlamlaştırdığımız zaman ülkemizde ve dünyada her şey çok daha güzel olacaktır . 

0 yorum:

Yorum Gönder

YORUMLARINIZI YORUMLAMA BİÇİMİNİ "ANONİM" SEÇEREK İSİM, MAİL ADRESİ VB. YAZMAK İLE UĞRAŞMADAN KOLAYCA YAYINLAYABİLİRSİNİZ. KÜÇÜK BİR TEŞEKKÜRÜN BİLE BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ VE DEĞERLİ OLDUĞUNU UNUTMAYIN...