Zararın Neresinden Dönersen Kardır Atasözü İle İlgili Kompozisyon

Özet : "Zararın neresinden dönersen kardır" atasözü ile ilgili kompozisyon örneği 
         İnsanlar hayatları boyunca planlar yaparlar, kendilerine göre bir yol çizerler. İş kurarken, sosyal ilişkilerinde, eğitim vb. birçok alanda geleceğe dönük düşüncelerimiz olur ve bu düşüncelerimizi gerçekleştirmek için girişimlerde bulunuruz. Bazen başarılı olduğumuz gibi bazı zamanlarda da işler istediğimiz gibi gitmeyebilir.
         Başarı ve başarısızlığın birbirinden çok küçük ayrıntılarla ayrıldığı zamanlar çoktur. Bir anda işler beklediğimiz gibi gitmez ve her şey ters yüz olabilir. Böylesi zamanlarda durumu kurtarmaya yönelik çabalarımız olur. Bu çabalarımız olumlu sonuçlandığı gibi, ne yaparsak yapalım işlerin düzelmediği anlarda olur. Bu tür durumlarda inatçılık yaptığımız, vazgeçmediğimiz, vazgeçmedikçe de daha kötü durumlara düştüğümüz olur. Akıllı bir insan ise bu tür zamanlarda geleceği iyi kestirerek bir yerde dur demesi gerektiğinin farkına varır.
Zararın neresinden dönersen kardır”  diyerek daha fazla dibe çökmeden plan programında değişiklik yaparak kendine yeni bir yol çizer. Çünkü her gün daha da kötüye giden bir işe bir yerde nokta koyabilmek de zararı önleyerek bizim için bir kar anlamına gelir. Böyle zamanlarda bu kararı alarak vazgeçmeyi bilmek bize hem maddi hem de manevi anlamda büyük kazançlar sağlar. Bu sıkıntının vermiş olduğu huzursuzluktan kurtulmuş olmak bile başlı başına büyük bir kazançtır.
       Unutmamak gerekir ki bir insanın bir yerlerde hata yaptığını kabul ederek bu hatasını telafi etmeye çalışması büyük bir erdemdir. Bu erdemi her insan gösteremez. Çoğu insanlar hata yaptığını kabullendiğinde toplum karşısında küçük düşeceği gibi yanlış bir kanaate sahiptir. Oysa gerçek manada erdem yanlışları görerek bir an önce bu yanlıştan vazgeçmek ve yeni bir yol belirleyerek zararı kara çevirmektir.

0 yorum:

Yorum Gönder

YORUMLARINIZI YORUMLAMA BİÇİMİNİ "ANONİM" SEÇEREK İSİM, MAİL ADRESİ VB. YAZMAK İLE UĞRAŞMADAN KOLAYCA YAYINLAYABİLİRSİNİZ. KÜÇÜK BİR TEŞEKKÜRÜN BİLE BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ VE DEĞERLİ OLDUĞUNU UNUTMAYIN...