Türküler İle İlgili Kompozisyon

     Müzik insan ruhunun gıdası olduğu gibi milletlerin de hayat felsefelerini ortaya koyan eserlerdir. Türküler de Türk insanının düşünce ve duygu dünyasını en arı, en duru şekilde yansıtan yani bizi bize anlatan cevherlerdir.

     Türkülerde aşkı, sevdayı, ayrılığı buluruz. Türküler bizim insanımızın en saf duygularının yansımasıdır. Halkın duygularını halkın sözleri ile bizlere anlatır türküler. Her türküde destanlaşan bir hikaye ile karşılaşırız. "Zahidem" olsun, ya da "Hastane önünde incir ağacı" olsun; hangi türküyü dinleseniz sizi alıp başka başka diyarlara götüren bir duyguya kapılırsınız.



    Bedri Rahmi Eyüpoğlu "Ne zaman bir köy türküsü duysam şairliğimden utanırım" diyor. Evet köy türküleri o kadar derin ve samimi anlamlar taşır ki benim diyen şairleri bile kıskandırır. O kadar içten, o kadar edebidirler ki oturup da bir türkü de ben yazayım deseniz bir mısrasını bile yazamazsınız.


     Günümüzde türkülere eskisi kadar itibar kalmadı. Belki eski sevdalar, eski gurbetlikler, eski acılar kalmadığındandır. Eskisi kadar ölümüne sevdalar kalmayınca bu duyguları anlatan türküler de çok şey ifade etmiyor belki. Ama kıymetini hiçbir zaman kaybetmeyecektir türküler. Anadolu var oldukça Anadolu insanı yaşadıkça türküler de bizim can yoldaşımız olmaya devam edecektir. 

4 yorum:

YORUMLARINIZI YORUMLAMA BİÇİMİNİ "ANONİM" SEÇEREK İSİM, MAİL ADRESİ VB. YAZMAK İLE UĞRAŞMADAN KOLAYCA YAYINLAYABİLİRSİNİZ. KÜÇÜK BİR TEŞEKKÜRÜN BİLE BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ VE DEĞERLİ OLDUĞUNU UNUTMAYIN...