Can Çıkar Huy Çıkmaz

     "Can çıkar huy çıkmaz" atasözü insanların zaman içerisinde kazandığı alışkanlık ve huyların günden güne iyice kalıcı hale geldiği ve değiştirilmesinin çok zor olduğu anlamına gelir.

     Küçük yaşlardan itibaren karakterimiz şekillenmeye başlar. Karakterimizin şekillenmesinde başta ailemiz olmak üzere çevremizin büyük etkisi olur. Zaman içerisinde bazı alışkanlıklar kazanırız. Mesela bir çocuk her şeyin kendisinin olmasını istiyor ve istediğini elde emek için her yolu deniyorsa aile de bu davranışı bilerek ya da bilmeyerek onaylıyorsa zamanla çocukta bencillik bir huy halini alır. Yaşı büyüdüğünde de hep bencil davranışlar sergiler. Ya da bir çocuk kavga ettiğinde ailesi "ezik olmasın, dayak yiyeceğine dayak atsın" gibi sözlerle çocuğu dolaylı yönden pekiştirirse bu çocuğun büyüdüğünde de şiddete meyilli olması kaçınılmaz olur.



     İnsanların karakteri çocuk yaşlarda şekillenmeye başlar ve çocukluk yıllarında kalıcı hale gelir. Kalıcı hale gelen davranışlar artık huy adını alır. İnsan bir davranışı kalıcı hale getirdiğinde artık o davranışın değiştirilmesi çok zordur. Bu sebeple ailelere düşen çocukların eğitimine oldukça dikkat etmektir.


     Eğitim il önce ailede başlar ve aile içerisinde kazanılan karakter özellikleri ömür boyu devam eder. Bu yüzden çocukları eğitirken anne babalar olarak her davranışına dikkat etmeli ve bizler de büyükler olarak onlara doğru modeller olmalıyız. Aksi taktirde bir zaman sonra çocuğun olumsuz davranışlarına bakarak pişman olmak ve hayıflanmak fayda etmez.