Kendine Yapılmasını İstemediğin Bir Şeyi Başkasına Yapma!

     "Empati" diye kavramı birçoğumuz duymuşuzdur. Yani kendimizi karşımızdaki kişinin yerine koyarak onun duygularını anlamaya çalışma. Ama kişinin karşısındakini anlayabilmesi için önce kendini tanıması gerekir.

     Hepimiz birey olarak farklı duygulara sahip olsak da insan olarak hepimizin ortak yönleri vardır. Hiç kimse kendine hakaret edilmesini kabullenemez mesela. Bunun gibi daha yüzlerce ortak özelliğimizi sayabiliriz. Bu yüzden kendini iyi tanıyan ve bir "insan" olarak nelere kırılabileceğini bilen bir kişi karşısındakine de saygılı olur mutlaka. Ahlakın temelinde "kendine yapılmasını istemediğin bir şeyi başkasına yapma" düsturu yatar. Çünkü insan hoşlanmadığı bir şeyi başkasına yaptığında ondan olumlu tepkiler bekleyemez. Mesela çoğu insan kendisine lakap takılmasından hoşlanmaz. Fakat bazı insanlar vardır ki karşısındaki insanın duygularını dikkate almadan ona olur olmaz lakaplar takar. Belki rahatsız olan kişi bunu doğrudan söyleyemez ama vücut dili ile belli eder. Bizlere düşen kendimiz nasıl ki böyle bir durumda rahatsızlık hissediyorsak başkaları da rahatsız olabilir diye düşünmektir. Yani biraz ince düşünceli olmalı insan. Bencillik edip yalnız kendini mutlu etmek derdinde olmamalı. Herkesin kişisel yapısına saygı duymalı.




     Toplum içerisinde saygı duyulan ve sevilen bir insan olmak için başkalarına saygı göstermemiz zaruridir. Saygının en kolay ve kestirme yolu da bizi rahatsız edecek bir davranışı başkalarına yapmamaktan ibarettir. 

3 yorum:

  1. Çok güzel bir kompozisyon yazılmış
    tşk

    YanıtlaSil
  2. Kompozisyonunuz çok işime yaradı.Çok teşekkür ederim.

    YanıtlaSil

YORUMLARINIZI YORUMLAMA BİÇİMİNİ "ANONİM" SEÇEREK İSİM, MAİL ADRESİ VB. YAZMAK İLE UĞRAŞMADAN KOLAYCA YAYINLAYABİLİRSİNİZ. KÜÇÜK BİR TEŞEKKÜRÜN BİLE BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ VE DEĞERLİ OLDUĞUNU UNUTMAYIN...