Geleneksel Türk Sanatları Konulu Konuşma

 

Geleneksel Türk Sanatları Konulu Konuşma


Saygıdeğer öğretmenim ve değerli arkadaşlarım,

Geleneksel sanatlarımız, geçmişten günümüze ulaşan ve kültürümüzü yansıtan, bizi biz yapan çok değerli miraslarımızdır. Bu sanatlar, tarihimiz, inancımız ve estetik anlayışımız hakkında bize bilgi verir. Çünkü geleneksel kadim kültürümüzün bir parçasıdır. Bunlar kültürümüz hakkında bize bilgi veren güzel ve estetik sanatlardır.

Geleneksel Türk sanatları arasında hat sanatı, ebru sanatı, minyatür, çini sanatı, tezhip ve ahşap oymacılığı gibi birçok önemli sanat bulunmaktadır. Örneğin hat sanatı, güzel yazı yazma sanatıdır ve özellikle camilerde sıkça görülür. Ebru sanatı ise su üzerinde yapılan ve daha sonra kâğıda aktarılan renkli desenler oluşturma sanatıdır. Minyatür ise küçük boyutlu, ayrıntılı resim sanatıdır ve genellikle tarihî olayları anlatır. Bu sanatlar sadece birer süsleme değil, aynı zamanda kültürümüzün bir parçasıdır. Ustalar bu sanatları sabırla ve büyük emekle yapmışlardır. Geleneksel sanatlarımız, geçmiş ile gelecek arasında bir köprü görevi görmektedir. Bunun için bu sanatları unutmamalıyız ve yaşatmaya devam etmeliyiz. Bu işi yapanların kıymetini bilmeliyiz ve onlardan bir şeyler öğrenmeye çalışmalıyız.

Sonuç olarak, geleneksel Türk sanatlarımızı korumalı, öğrenmeli ve gelecek nesillere aktarmalıyız. Çünkü kültürünü bilen ve koruyan toplumlar her zaman güçlü olur. Konu hakkında anlatacaklarım bunlardır. Dinlediğiniz için teşekkür ederim.

bb

Şinasi ve Namık Kemal’in Tanzimat Dönemi Türk Edebiyatı İçin Önemi Nedir?

 

Şinasi ve Namık Kemal’in Tanzimat Dönemi Türk Edebiyatı İçin Önemi Nedir?


İbrahim Şinasi ve Namık Kemal’in Tanzimat Dönemi Türk Edebiyatı İçin Önemi

İbrahim Şinasi ve Namık Kemal, Tanzimat Dönemi Türk edebiyatının en önemli iki ismidir. Bu dönemde edebiyat, Divan edebiyatı anlayışından uzaklaşarak toplum için yapılan, halka seslenen bir yapıya dönüşmüştür. Namık Kemal ve bu değişimin öncüleri olmuşlardır.

1. Edebiyatta Yenileşme Hareketi

İbrahim Şinasi, Türk edebiyatında batılı anlamda ilk yenilikleri yapan yazarlardan biridir. Noktalama işaretlerini kullanmış, gazeteyi bir edebî ve düşünce aracı hâline getirmiştir. Tercüman-ı Ahval adlı gazeteyi çıkarmış halkın bilgiye ulaşmasını sağlamıştır. Ayrıca yalın ve anlaşılır bir dil kullanarak edebiyatın halka yaklaşmasına katkı sağlamıştır.

Namık Kemal ise edebiyatta vatan, özgürlük ve hürriyet gibi kavramları ön plana çıkarmıştır. Eserlerinde toplumsal konulara yer vermiş, halkı bilinçlendirmeye çalışmıştır. Bu yönüyle edebiyatı bir düşünce ve mücadele aracı olarak kullanmıştır.

 

2. Halk İçin Edebiyat Anlayışı

Tanzimat öncesinde edebiyat daha çok saray ve seçkin kesime hitap ediyordu. Ancak Şinasi ve Namık Kemal, edebiyatın halk için olması gerektiğini savunmuştur. Sade dil kullanmaya çalışmışlar ve toplumun sorunlarını eserlerine yansıtmışlardır.

 

3. Gazetecilik ve Fikir Hayatına Katkıları

İbrahim Şinasi, gazeteciliği geliştirmiş ve fikirlerini gazete aracılığıyla yaymıştır. Böylece halk, ilk kez güncel konular hakkında düzenli bilgi almaya başlamıştır.

Namık Kemal de gazetelerde yazılar yazarak toplumu etkilemiş, özgürlük düşüncesini yaymıştır. Onun yazıları dönemin siyasi ve sosyal hayatında önemli etkiler yaratmıştır.

 

4. Tiyatro ve Roman Alanındaki Katkılar

Namık Kemal, Türk edebiyatında romanın ve tiyatronun gelişmesine katkı sağlamıştır. Özellikle Vatan Yahut Silistre adlı eseri büyük önem taşır ve toplumda büyük etki yaratmıştır. Bu eser, vatan sevgisini işleyen önemli bir tiyatro örneğidir.


Sonuç

Özetle, İbrahim Şinasi ve Namık Kemal, Tanzimat Dönemi Türk edebiyatının temel taşlarıdır. Şinasi edebiyatta yenileşmenin öncüsü olmuş, Namık Kemal ise edebiyata toplumsal ve millî bir ruh kazandırmıştır. Onların çalışmaları sayesinde Türk edebiyatı modernleşme sürecine girmiştir.

 

bb

Ay Işığı Sokağı Kitabı İle İlgili Test Soruları Ve Cevapları

 

Ay Işığı Sokağı Kitabı İle İlgili Test Soruları Ve Cevapları

 

1. "Ay Işığı Sokağı" kitabındaki hikayelerden biri olan "Leporella"da ana karakter Crescenz'in Baron'a karşı duyduğu bağlılık onu hangi duruma sürüklemiştir?

A) Baron'u terk edip köyüne dönmesine

B) Baron'un karısıyla dost olmasına

C) Baron'un karısının intiharına neden olacak bir eyleme

D) Zengin olup kendi işini kurmasına



2. Stefan Zweig'in yaşamının sonlarına doğru intihar etmesinin ana nedeni nedir?

A) Yoksulluk ve yalnızlık

B) Sağlık sorunları ve yaşlılık

C) Avrupa'nın Hitler'e köle olması ve umutsuzluk

D) Edebi başarısızlık ve eleştiriler



3. Stefan Zweig'in eserlerinde özellikle hangi alana duyduğu ilgi, onu derin karakter incelemelerine yöneltmiştir?

A) Tarih ve sosyoloji

B) Felsefe ve mitoloji

C) Politika ve ekonomi

D) Psikoloji ve Freud'un öğretisi




4. "Ay Işığı Sokağı" adlı eserin çevirmeni kimdir?

A) Gamze Varım

B) Birol Bayram

C) Regaip Minareci

D) Mehmet Celep



5. "Ay Işığı Sokağı" kitabının "İçindekiler" bölümüne göre aşağıdaki hikayelerden hangisi bu derlemede yer almamaktadır?

A) Leporella

B) Amok Koşucusu

C) Nişan

D) Avare



6. "Leman Gölü Kıyısında Olay" hikayesinde, gölden kurtarılan Boris adlı Rus savaş esiri, nihayetinde neden intihar etmiştir?

A) Mücadele ettiği savaşın anlamsızlığını fark etmesi nedeniyle

B) Sınırlardan geçemeyip karısına ve çocuklarına dönememesinin verdiği umutsuzlukla

C) Savaştığı ülkenin vatandaşı olmadığı için yargılanmaktan korktuğu için

D) Leman Gölü kıyısındaki insanların ona kötü davranması nedeniyle


7. "Nişan" adlı hikayede Fransız albay, İspanyol gerilla saldırısından kurtulmak ve hayatta kalmak için ne gibi bir strateji izlemiştir?

A) Yakındaki bir köye sığınıp yardım beklemiştir.

B) Düşman askerlerinin kıyafetlerini giyerek kimliğini gizlemiştir.

C) Kendi birliğine haber göndermeye çalışmıştır.

D) İspanyolcasını kullanarak yerel halktan destek istemiştir.




8. "Avare" adlı hikayenin genç ana karakteri Liebmann, hangi konuda yaşadığı başarısızlık sonucunda hayatının akışının değiştiğini ve avareliğe sürüklendiğini düşünmektedir?

A) Spor müsabakalarında

B) Bir aşk ilişkisinde

C) Üniversiteye giriş sınavlarında

D) Lise sınavından kalmasıyla


Cevaplar: 1-C 2-C 3-D 4-C 5-B 6-B 7-B 8-D

bb

Amok Koşucusu Kitabı İle İlgili Test Soruları Ve Cevapları

 

Amok Koşucusu Kitabı İle İlgili Test Soruları Ve Cevapları


1. Stefan Zweig'in "Amok Koşucusu" adlı eserinin özgün adı aşağıdakilerden hangisidir?

A) Die Rasende

B) Der Irre Läufer

C) Der Amokläufer

D) Die Wilde Jagd

 

2. Anlatıcı, gizemli doktorla ilk karşılaşmasını nerede deneyimlemiştir?
A) Gemi salonunda
B) Doktorun kliniğinde
C) Napoli Limanı'nda
D) Geminin pruvasındaki güvertede

3. Gizemli doktor, Avrupa'daki kariyerini neden bırakıp Hollanda Doğu Hint Adaları'na gitmek zorunda kalmıştır?
A) Bilimsel araştırmalar için gerekli fonları bulamadığı için
B) Hollanda hükümetinin daha iyi çalışma koşulları sunması nedeniyle
C) Bir kadına olan düşkünlüğü yüzünden hastane kasasından para çalması sonucu çıkan skandal yüzünden
D) Tropikal iklimin ve yerel kültürlerin mistik çekiciliğine kapıldığı için


4.   Doktora başvuran zengin kadının asıl isteği nedir?
A) Seyahat yorgunluğundan kaynaklanan baş dönmelerini gidermek için bir tedavi
B) Tropikal bir hastalığın teşhis ve tedavisi
C) Gizli bir gebeliğini kimse öğrenmeden sonlandırmak (kürtaj)
D) Evliliğiyle ilgili sorunlar için psikolojik destek

5.   Doktor, kadının talebini ilk başta neden reddetmiştir?
A) Yasalara aykırı olduğu için böyle bir işlemi yapmayı prensip olarak reddetmiştir
B) Kadının teklif ettiği 12.000 gulden miktarını yetersiz bulmuştur
C) Kadının kibirli ve mağrur tavrı nedeniyle gururuna yenik düşmüş, kadını kendisine yalvartmak istemiştir
D) Kocasının kim olduğunu bildiği için olası bir skandaldan çekinmiştir

6.  Metinde doktorun kendi ruh halini tanımlamak için kullandığı "Amok" kelimesi ne anlama gelmektedir?
A) Tropikal bölgelerde görülen, insanı uyuşturan ve tembelliğe iten bir hastalık
B) Yalnızlık ve izolasyonun getirdiği derin bir melankoli ve depresyon hali
C) Malezyalılarda rastlanan, ölümcül, anlamsız bir saplantının tetiklediği kontrolsüz ve yıkıcı bir delilik hali
D) Yüksek alkol tüketiminin neden olduğu geçici hafıza kaybı ve halüsinasyonlar

7.   Kadının ölümünden sonra doktor, onun sırrını korumak için ne gibi adımlar atmıştır?
A) Cenaze denetçisini çağırarak kadının ölüm nedenini gizlemeyi talep etmiştir
B) Kadının evlatlık oğlunun yardımıyla cesedi gizlice toprağa gömmüştür
C) Kadının sevgilisinden yardım alarak sahte bir kimlikle Avrupa'ya kaçmıştır
D) Hükümet doktorunu tehdit ederek, kadının kalp yetmezliğinden öldüğüne dair sahte bir ölüm raporu imzalamasını sağlamıştır


8.   Romanın sonunda, Napoli Limanı'nda meydana gelen tuhaf kazanın asıl nedeni nedir?
A) Vinç halatlarının kopması sonucu kadının tabutunun denize düşmesi
B) Doktorun, kadının sırrını ebediyen saklamak amacıyla, kendisini tabutun üzerine atarak onu denize gömmesi
C) Kadının kocasının, karısının ölümünden duyduğu üzüntüyle tabutu denize itmesi
D) Gemi tayfalarının dikkatsizliği sonucu tabutun filikaya düşmesi

9.  Aşağıdakilerden hangisi Stefan Zweig'in biyografisinde verilen bilgilerden biri değildir?
A) Hayatı boyunca Avrupa'nın hızlı değişimine tanıklık etmiştir.
B) Sadece novella türünde eserler vermiş, roman, şiir veya oyun yazmamıştır.
C) Nazilerin baskısı yüzünden Avrupa'dan ayrılmış ve 1940'ta Brezilya'ya göç etmiştir.
D) Psikolojiye ve Sigmund Freud'un öğretisine ilgi duymuş, karakter incelemelerinde bulunmuştur.


 

Cevaplar: 1-C 2-D 3-C 4-C 5-C 6-C 7-D 8-B 9-B

bb

Son Kuşlar Kitabı İle İlgili Test Soruları Ve Cevapları

 

Son Kuşlar Kitabı İle İlgili Test Soruları Ve Cevapları


1. Sait Faik Abasıyanık hangi şehirde doğmuştur?

A) İstanbul
B) Bursa
C) Adapazarı
D) Lozan

2. Sait Faik Abasıyanık'ın ortaöğrenimini Bursa Erkek Lisesi'nde tamamlamasına neden olan durum aşağıdakilerden hangisidir?

A) Ailesinin taşınması
B) Akademik başarısızlık
C) Aldığı disiplin cezası
D) Fransızca öğrenme isteği

3. Sait Faik Abasıyanık, babasının isteği üzerine yurt dışında hangi alanda eğitim görmüştür?

A) Edebiyat
B) İktisat
C) Hukuk
D) Sanat Tarihi

4. Sait Faik Abasıyanık'a onur üyeliği veren kuruluş hangisidir?

A) Türk Dil Kurumu
B) Fransız Edebiyat Akademisi
C) Amerika'daki Mark Twain Derneği
D) Uluslararası Pen Kulübü

5. Sait Faik Abasıyanık hangi hastalıktan dolayı hayatını kaybetmiştir?

A) Verem
B) Kanser
C) Siroz
D) Kalp rahatsızlığı

6. Burgazada'daki evi ne zaman müze olmuştur?

A) 1954
B) 1955
C) 1963
D) 1964


7. Vasiyeti gereğince telif gelirleri hangi kuruluşa bırakılmıştır?

A) Türkiye Yazarlar Sendikası
B) Darüşşafaka Cemiyeti
C) Türk Eğitim Vakfı
D) Çocuk Esirgeme Kurumu

8. "Sait Faik Hikaye Armağanı" kim tarafından başlatılmıştır?

A) Sait Faik
B) Annesi Makbule Hanım
C) Darüşşafaka Cemiyeti
D) Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları

9. "Son Kuşlar" ilk hangi yayınevi tarafından basılmıştır?

A) Bilgi Yayınevi
B) YKY
C) Varlık Yayınevi
D) Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları

10. Aşağıdakilerden hangisi Sait Faik’in eser türlerinden biri değildir?

A) Öykü
B) Roman
C) Deneme
D) Şiir

11. Darüşşafaka Cemiyeti hangi yılda kurulmuştur?

A) 1873
B) 1863
C) 1954
D) 1964

12. Darüşşafaka’nın başlangıçtaki amacı nedir?

A) Yetim çocuklara eğitim
B) Kapalıçarşı esnaf gençlerinin eğitimi
C) Maddi durumu yetersiz yetenekli çocukları desteklemek
D) Ödül düzenlemek

13. Bağış önerisi vefattan ne kadar önce yapılmıştır?

A) Bir yıl sonra
B) Aynı yıl
C) Bir yıl önce
D) Beş yıl önce

14. 2012’den itibaren armağan hangi kurumla verilmektedir?

A) Kültür ve Turizm Bakanlığı
B) Varlık Yayınevi
C) Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları
D) Yapı Kredi Yayınları

15. "Son Kuşlar" hikâyesinde esas üzüntü nedir?

A) Yalnızlık
B) Geçim sıkıntısı
C) Kuşların tükenmesi
D) Ada’nın değişimi

16. Darüşşafaka günümüzde kimlere eğitim verir?

A) İstanbul’daki çocuklara
B) Anne veya babası olmayan, maddi durumu yetersiz yetenekli çocuklara
C) Sporculara
D) Tüm öğrencilere


17. "Medar-ı Maişet Motoru" ikinci baskısı hangi adla yayımlanmıştır?

A) Kayıp Aranıyor
B) Şimdi Sevişme Vakti
C) Birtakım İnsanlar
D) Tüneldeki Çocuk

18. Sait Faik’in yazma tutumu nasıldı?

A) Hızlı bitirirdi
B) Özensizdi
C) Beğenmezse yeniden yazardı
D) Eleştiriye kapalıydı

19. "Gün Ola Harman Ola" hikâyesindeki Mercan Usta hangi mesleği yapar?

A) Balıkçılık
B) Duvarcılık
C) Ayakkabı boyacılığı
D) Dondurmacılık

20. Editör notuna göre hangisi yapılmamıştır?

A) Sözlük çalışması
B) Rumca kelimeler için danışma
C) El yazması karşılaştırması
D) Baskılar arası karşılaştırma

 

1-C, 2-C, 3-B, 4-C, 5-C, 6-D, 7-B, 8-B, 9-C, 10-C,
11-B, 12-B, 13-C, 14-C, 15-C, 16-B, 17-C, 18-C, 19-C, 20-C

 

bb

Dünya’nın Ucundaki Fener Kitabı İle İlgili Test Soruları Ve Cevapları

 

Dünya’nın Ucundaki Fener Kitabı İle İlgili Test Soruları Ve Cevapları

 

1)  Fenerin bulunduğu Estados Adası hangi takımadaların en son ve en doğudaki bölümünü oluşturur?

A. Falkland Takımadaları

B. Yeni Hebrid Adaları

C. Macellan Takımadaları

D. Solomon Adaları


2) Fenerin açılış töreni hangi tarihte gerçekleşmiştir?

A. 9 Aralık 1859

B. 10 Aralık 1859

C. 23 Kasım 1859

D. 19 Şubat 1860


3)  Fenerin bekçileri Vasquez, Felipe ve Moriz'in görev süreleri ve değişim sıklığı hakkında doğru bilgi hangisidir?

A. Her ay değişen iki bekçi görev yapmaktadır.

B. Üç bekçi, her üç ayda bir görev değişimi için adalardan ayrılırlar.

C. Dört bekçi, altı ayda bir görev değişimi için adalardan ayrılırlar.

D. Üç bekçi, her üç ayda bir görev değişimi yaparlar ve üç ay sonra tekrar görevi devralırlar.


4)  Fenerin bulunduğu tepedeki ışığın deniz seviyesinden yüksekliği ve normal koşullarda görülebilme mesafesi nedir?

A. 32 metre, 10 mil

B. 223 ayak, 15 mil

C. 32 metre, 15 mil

D. 223 ayak, 10 mil



5)  Estados Adası'nda fenerin yapımında kullanılan aydınlatma sistemi ve ışık tipi aşağıdakilerden hangisidir?

A. Karbonlu hidrojen, flaşlı ışık

B. Elektrik ışığı, sabit ışık

C. Gazyağı (kerosene), sabit ışık

D. Diyoptrik aynalar, flaşlı ışık


6) Fener bekçilerinden Vasquez, kaç yaşındadır ve geçmişte hangi askeri rütbeye kadar yükselmiştir?

A. Kırk yedi yaşında, Başçavuşluk

B. Otuz yedi yaşında, Onbaşı

C. Kırk yaşında, Astsubay

D. Elli yedi yaşında, Kaptan


7)  Kongre ve arkadaşlarından oluşan çete ilk olarak Estados Adası'nın hangi koyunda yerleşmiş ve mağaralarını kurmuştur?

A. San Juan Limanı

B. Penguenler Bükü

C. Parry Limanı

D. Elgor Koyu girişi


8)  Kongre çetesi, fenerin inşaatı başlayınca Elgor Koyu'ndaki yerlerini terk ederek adanın hangi ucuna sığınmak zorunda kalmıştır?

A. San Juan Burnu

B. Several Burnu

C. San Bartolome Burnu

D. Webster Burnu


9)  "Maule" adlı guletin Şili'nin hangi limanına bağlı olduğu ve kaza anında hangi yöne doğru yolculuk yapmakta olduğu belirtilmiştir?

A. Valparaiso, Falkland Adaları'na

B. Punta-Arenas, Melbourne'e

C. Santiago, Horn Burnu'na

D. Mobile, Le Maire Boğazı'na


10)  Vasquez, arkadaşlarının öldürülmesine tanık olduktan sonra Elgor Koyu'ndan kaçarak nereye sığınmıştır?

A. Elgor Koyu'ndaki çetenin eski mağarasına

B. San Bartolome Burnu'ndaki çetenin yeni mağarasına

C. San Juan Burnu kıyısındaki kendi keşfettiği oyuğa

D. Kayın korusunun içine



11.)  "Century" adlı geminin ikinci kaptanı John Davis, gemileri hangi limana kayıtlıydı ve nereye yük taşımaktaydı?

A. Valparaiso, Falkland Adaları'na

B. Mobile, Melbourne'e

C. Boston, Güney Amerika kıyılarına

D. Buenos Aires, Avrupa limanlarına


12) . John Davis ve Vasquez, Maule'nin Elgor Koyu'ndan ayrılmasını engellemek için hangi orijinal yöntemi kullanmıştır?

A. Gulete yüzerek bomba yerleştirmek.

B. Kıyıdan işaret ateşi yakmak.

C. Century'den buldukları topla gulete ateş etmek.

D. Santa-Fe avizosunu telsizle aramak.


13) . Vasquez'in guleti sabote etmek için bizzat yüzerek uyguladığı planın hedefi ve kullanılan malzeme nedir?

A. Guletin direklerini balta ile parçalamak.

B. Dümen ile kıç bodoslaması arasına fişek yerleştirerek patlatmak.

C. Ambar kapaklarını açarak geminin su almasını sağlamak.

D. Güvertedeki yelkenleri keserek geminin hareketini engellemek.


14)  Kongre ve Carcante, fenerin yeniden yandığını gördüklerinde, Santa-Fe avizosunun gelişini engellemek için hangi kararı almışlardır?

A. Guletle derhal kaçmak ve açık denize açılmak.

B. Sahile inip fenerdeki bekçileri etkisiz hale getirerek ışığı söndürmek.

C. Avizo ile çatışmaya girmek.

D. Adanın iç kısımlarına kaçıp saklanmak.


15)  Fener bekçileri Vasquez ve John Davis, Kongre'nin adamları feneri ele geçirmek için hangi yöntemi denediklerinde onları etkisiz hale getirmiştir?

A. Fenerin kapısını baltayla kırmaya çalıştıklarında.

B. Paratoner zincirinden tırmanarak galeriye ulaşmaya çalıştıklarında.

C. Mağara girişinden gizlice sızmaya çalıştıklarında.

D. Şalupayla gemiye yaklaşmaya çalıştıklarında.


16)  Komutan Lafayate'nin Estados Adası'nı korsanlardan temizleme süreci nasıl sona ermiştir?

A. Çatışma sonucunda tüm korsanlar öldürülmüştür.

B. Korsanlar teslim olmuş ve Buenos Aires'e götürülmüştür.

C. Yedi Pecherais açlıktan teslim olmuş, beş Şilili korsanın cesedi bulunmuş, Kongre ise intihar etmiştir.

D. John Davis ve Vasquez, tüm korsanları yakalayarak Komutan Lafayate'ye teslim etmiştir.



CEVAPLAR:

1-C 2-A 3-D 4-B 5-C 6-A 7-D 8-C 9-A 10-C 11-B 12-C 13-B 14-B 15-B 16-C

 

bb

Kürk Mantolu Madonna Kitabı İle İlgili Klasik Sorular Ve Cevapları

 

Kürk Mantolu Madonna Kitabı İle İlgili Klasik Sorular Ve Cevapları


1)  Romanın anlatan kişi kimdir?
Cevap: Romanın anlatıcısı Rasim adlı genç memurdur.

2. Rasim işini neden kaybeder?
Cevap: Rasim çalıştığı iş yerinden kovulduğu için işini kaybeder.

3. Rasim yeni işi nasıl bulur?
Cevap: Eski arkadaşı Hamdi ona kendi çalıştığı büroda iş verir.

4. Rasim iş yerinde kiminle aynı odada çalışır?
Cevap: Raif Efendi ile aynı odada çalışır.

5. Raif Efendi nasıl bir kişiliğe sahiptir?
Cevap: Sessiz, içine kapanık, sakin ve kimseyle konuşmayan bir insandır.

6. Raif Efendi iş yerinde ne iş yapmaktadır?
Cevap: Almancadan Türkçeye çeviri yapmaktadır.

7. Rasim Raif Efendi’nin evine neden gider?
Cevap: Raif Efendi hastalandığı için ona yapılacak çeviriyi götürmek amacıyla gider.

8. Rasim Raif Efendi’nin çekmecesinde ne bulur?
Cevap: Raif Efendi’nin hayatını anlattığı kara kaplı bir defter bulur.

 

9. Defterde anlatılan kişi kimdir?
Cevap: Defter Raif Efendi’nin gençliğini anlatır.

10. Raif Efendi gençliğinde hangi ülkeye gider?
Cevap: Almanya’ya gider.

11. Raif Efendi Almanya’ya neden gönderilir?
Cevap: Babası onu sabunculuğu öğrenmesi için Almanya’ya gönderir.

12. Raif Efendi Almanya’da nerede kalır?
Cevap: Bir pansiyonda kalır.

13. Raif Efendi hayatını değiştiren tabloyu nerede görür?
Cevap: Bir resim sergisinde görür.

14. Raif Efendi’yi etkileyen tablonun adı nedir?
Cevap: Kürk Mantolu Madonna.

15. Bu tabloyu yapan kişi kimdir?
Cevap: Maria Puder.

16. Maria Puder kimdir?
Cevap: Ressam ve müzisyen olan bağımsız bir kadındır.

17. Raif Efendi ve Maria Puder nerede tekrar karşılaşır?
Cevap: Atlantis adlı gece kulübünde karşılaşırlar.

18. Maria Puder orada ne yapmaktadır?
Cevap: Keman çalıp şarkı söylemektedir.

19. Raif Efendi Türkiye’ye neden dönmek zorunda kalır?
Cevap: Babasının öldüğü haberini aldığı için Türkiye’ye döner.

20. Maria ile ilişkileri Türkiye’ye döndükten sonra nasıl devam eder?
Cevap: Bir süre mektuplaşırlar ancak sonra Maria’dan mektuplar kesilir.

21. Raif Efendi Maria’nın öldüğünü nasıl öğrenir?
Cevap: Yıllar sonra Maria’nın kuzeni ile karşılaşınca öğrenir.

 

22. Maria’nın bir çocuğu olduğu nasıl anlaşılır?
Cevap: Kuzeni yanında küçük bir kızla gelir ve bu çocuğun Maria’nın kızı olduğunu söyler.

23. Çocuğun babası hakkında ne bilinmektedir?
Cevap: Babasının bir Türk olduğu bilinmektedir ancak kim olduğu bilinmez.

24. Rasim defteri okuduktan sonra ne yapar?
Cevap: Defteri Raif Efendi’ye geri vermek ister ancak Raif Efendi ölmüştür.

25. Raif Efendi’nin içine kapanık bir insan olmasının nedeni nedir?
Cevap: Hayatında yaşadığı büyük hayal kırıklıkları ve Maria Puder’i kaybetmesi onun içine kapanmasına neden olmuştur.

26. Maria Puder nasıl bir karakterdir?
Cevap: Bağımsız, güçlü, özgürlüğüne düşkün ve erkeklere karşı mesafeli bir kadındır.

27. Raif Efendi’nin Maria’ya duyduğu aşk nasıl bir aşktır?
Cevap: Derin, saf ve karşılıksız fedakârlık içeren bir aşktır.

28. Romanın ana teması nedir?
Cevap: Aşk, yalnızlık, insanın iç dünyası ve anlaşılmama duygusu romanın ana temalarıdır.

29. Raif Efendi’nin iş yerinde kimse tarafından anlaşılmaması neyi gösterir?
Cevap: İnsanların dış görünüşe bakarak yargıladıklarını ve bir insanın iç dünyasını anlamanın zor olduğunu gösterir.

30. Roman okuyucuya hangi mesajı vermektedir?
Cevap: İnsanların dışarıdan göründükleri gibi olmadığını, herkesin içinde büyük hikâyeler ve duygular taşıyabileceğini anlatır.

bb

Anne Terliği Kitabı İle İlgili Klasik Sorular Ve Cevapları

 

Anne Terliği Kitabı İle İlgili Klasik Sorular Ve Cevapları


1. Kitabın ana temaları nelerdir?

Cevap:
Kitabın ana temaları aile bağları, arkadaşlık, dayanışma, geçmişle yüzleşme ve mizah unsurlarıdır. Özellikle anne profili üzerinden eski kuşak ebeveyn anlayışı ele alınmaktadır.

2. Somurtkan Hala nasıl bir anne profilini temsil etmektedir?

Cevap:
Somurtkan Hala; kısıtlayıcı, kıyaslayıcı ve zaman zaman kırıcı bir anne profilini temsil etmektedir. Sevgi göstermekte zorlanan, otoriter bir ebeveyn anlayışını yansıtır.

3. Sirkenaz’ın gizli odasının önemi nedir?

Cevap:
Gizli oda, Sirkenaz’ın geçmişine ve başarılarına dair sakladığı ödülleri barındırır. Aynı zamanda arkadaşlarıyla arasında yeni bir maceranın başlamasına neden olur.

 

4. “Anne Terliği Ödülü” hikâyede neyi simgelemektedir?

Cevap:
Anne terliği, geçmişteki anne tutumunu ve disiplin anlayışını simgeler. Aynı zamanda mizahi bir unsur olarak kullanılarak eski kuşak ebeveyn davranışlarını eleştirir.

5. Sirkenaz ile halası arasındaki duygusal konuşma neyi göstermektedir?

Cevap:
Bu konuşma, geçmişte yaşanan sevgisizlik ve yanlış anlaşılmaların dile getirilmesini sağlar. Halası da sevgi görmeden büyüdüğünü itiraf ederek özür diler. Böylece aralarındaki bağ güçlenir.

6. Hürdeniz (Uyanık) karakterinin hikâyedeki rolü nedir?

Cevap:
Hürdeniz teknolojiye meraklı genç bir karakterdir. Terliği bulmak için kamp fikrini ortaya atar ve maceranın ilerlemesine katkı sağlar.

 

7. Kitabın sonunda yaşanan olay hikâyeye nasıl bir mesaj verir?

Cevap:
Terliğin bulunmasına rağmen Sirkenaz’ın yeniden fırlatması, hayatın bazen aynı hataların tekrar edilebileceğini ve maceraların bitmediğini gösterir. Aynı zamanda mizahi bir sonla hikâye tamamlanır.

8. Kitapta mizah unsuru nasıl kullanılmaktadır?

Cevap:
Anne terliği gibi geleneksel bir disiplin aracının ödül hâline getirilmesi ve 50 yaşını geçmiş dört kadının terlik arama macerası mizahi bir anlatım oluşturur. Böylece eleştiri yumuşatılarak verilir.

bb

Tuhaflıklar Asansörü Kitabı İle İlgili Klasik Sorular Ve Cevapları

 

Tuhaflıklar Asansörü Kitabı İle İlgili Klasik Sorular Ve Cevapları


1) Şaban neden servisi kaçırmıştır?

Cevap: Okul çıkışında servisi kaçırdığı için yürüyerek otobüs durağına gitmek zorunda kalmıştır.

2) Şaban’ın başına düşen kağıtta ne yazmaktadır?

Cevap: “Lütfen yardım et, yukarıda tutsak kaldım. Bu kâğıdı bulan kişi beni kurtar.” yazmaktadır.

3) Şaban kağıdı bulduktan sonra nereye gitmiştir?

Cevap: Yakınındaki otele girmiştir.

4) Oteldeki yaşlı kadın Şaban’ı neden şaşırtmıştır?

Cevap: Hem yaşlı olmasına rağmen resepsiyonda çalışması hem de Şaban’ın adını bilmesi Şaban’ı şaşırtmıştır.

5) Şaban asansöre bindikten sonra kendini nerede bulmuştur?

Cevap: Denizin içinde, ıslak bir ortamda bulmuştur.

 

6) Denizde Şaban kiminle konuşmuştur?

Cevap: Dev bir balık ve diğer balıklarla konuşmuştur.

7) Balıklar insanların hangi özelliğinden bahsetmiştir?

Cevap: İnsanların yalnız olduğundan ve çevreyi kirlettiğinden bahsetmişlerdir.

8) Şaban adada kiminle arkadaş olmuştur?

Cevap: Selman adlı bir çocukla arkadaş olmuştur.

9) Adadaki dev ekranda neler gösterilmektedir?

Cevap: Savaşlar, çevre kirliliği ve Şaban’ın aile hayatı gösterilmektedir.

10) Şaban’ın ailesinin yaptığı yemeklere karşı tavrı nasıldır?

Cevap: Annesinin yaptığı yemeklere burun kıvırmış ve nankörlük etmiştir.

 11) Kitapta Mabah kimdir?

Cevap: Gerçeği arayan, ateşe tapmayan ve sonunda Hz. Muhammed’i bularak Müslüman olan kişidir.

12) Mabah daha sonra hangi isimle anılmıştır?

Cevap: Selman-ı Farisi olarak anılmıştır.

13) Şeyh Efendi Şaban’a hangi öğütleri vermiştir?

Cevap: Geçmişini unutmaması, Osmanlı tarihini bilmesi, israf etmemesi, çevreyi kirletmemesi ve gıybetten uzak durması gerektiğini söylemiştir.


14) Kitapta yardım isteyen kişinin aslında kim olduğu anlaşılmıştır?

Cevap: Yardıma muhtaç olan kişinin aslında Şaban’ın kendisi olduğu anlaşılmıştır.

15) Hikâyenin ana fikri nedir?

Cevap: İnsan önce kendini düzeltmeli, şükretmeyi bilmeli, açgözlü olmamalı ve çevreye duyarlı olmalıdır.

16) Kitapta hangi evrensel değerlere vurgu yapılmaktadır?

Cevap: Şükür, empati, çevre bilinci, israftan kaçınma, geçmişi unutmama ve insanlığa sahip çıkma değerlerine vurgu yapılmaktadır.

bb

Zaman Hırsızı Kitabı İle İlgili Klasik Sorular Ve Cevapları

 

Zaman Hırsızı Kitabı İle İlgili Klasik Sorular Ve Cevapları


 

1) Harvey nasıl bir çocuktur?

Cevap: Harvey zamanın kıymetini bilmeyen, sık sık “sıkıldım” diyen ve elindekilere şükretmeyen bir çocuktur.

2) Harvey’i Tatil Evi’ne götüren kişi kimdir?

Cevap: Rictus adlı gizemli bir karakterdir.

3) Tatil Evi’ne nasıl gidilir?

Cevap: Sis duvarının içinden geçilerek gidilir. Sis duvarının arkasında her şey gri renktedir.

4) Tatil Evi nasıl bir yerdir?

Cevap: Dört katlı, çocukların istediği her şeyin bulunduğu, büyülü ve gizemli bir evdir.

5) Tatil Evi’nin sahibi kimdir?

Cevap: Bay Hood’dur.


 

6) Bayan Griffin kimdir?

Cevap: Yıllar önce “sıkıldım” dediği için Tatil Evi’ne düşmüş ve orada kalmış olan bakıcı kadındır.

7) Tatil Evi’nde Harvey’in arkadaşları kimlerdir?

Cevap: Lulu ve Wendell’dir. Özellikle Wendell ile yakın arkadaş olur.

8) Kurallara uymayan çocuklara ne olmaktadır?

Cevap: Göle düşüp balık olmaktadırlar.

9) Tatil Evi’ndeki yiyeceklerin gerçeği nedir?

Cevap: Aslında yiyecekler toz ve küldür. Çocuklar büyü ile kandırılmaktadır.

10) Tatil Evi’nde geçen zaman ile gerçek dünyadaki zaman arasındaki fark nedir?

Cevap: Tatil Evi’nde geçen bir gün, gerçek dünyada bir yıla denk gelmektedir.

11) Harvey ve Wendell eve döndüklerinde neyle karşılaşırlar?

Cevap: Anne ve babalarının 31 yıl yaşlandığını görürler.


 

12) Harvey neden tekrar Tatil Evi’ne dönmek ister?

Cevap: Bay Hood’dan intikam almak ve ailesini eski haline döndürmek için.

13) Harvey ikinci kez Tatil Evi’ne gittiğinde ilk olarak ne yapar?

Cevap: Sandıkta saklanan Bayan Griffin’i kurtarır.

14) Lulu’nun hikâyedeki rolü nedir?

Cevap: Harvey’e yardım eder ve çocukların kurtarılmasına katkı sağlar.

15) Hikâye nasıl sona erer?

Cevap: Bay Hood’un büyülü evi yerle bir edilir, balık olan çocuklar eski hallerine döner ve herkes ailesine kavuşur.

16) Kitabın ana fikri nedir?

Cevap: Zamanın kıymetini bilmek gerekir. Sürekli şikâyet etmek insanı kötü sonuçlara götürebilir.

bb

Babaannem Geri Döndü Kitabı İle İlgili Klasik Sorular Ve Cevapları

 

Babaannem Geri Döndü Kitabı İle İlgili Klasik Sorular Ve Cevapları


1) Çınar nasıl bir aile ortamında yaşamaktadır?

Cevap: Çınar ailesiyle mutlu bir hayat sürmektedir. Ailesi onu çok sevmektedir ancak zaman zaman yaramazlıklarından şikâyet etmektedir.

2) Çınar’ın ailesi neden zaman zaman ondan şikâyet etmektedir?

Cevap: Çınar’ın yaramazlıklarını yakınlarına anlatırlar çünkü kendilerinin de bir zamanlar çocuk olduğunu unuturlar.

3) Çınar’ın sıkılmadığı tek yer neresidir?

Cevap: Babaannesinin evidir.

4) Hasibe Babaanne eve geldiğinde neden herkes şaşırmıştır?

Cevap: Saçları, kıyafetleri ve konuşma tarzı değişmiştir. Çocuk gibi davranmaya başlamıştır.

5) Hasibe Babaanne yanında hangi eşyaları getirmiştir?

Cevap: Şapka, balerin eteği, balıklar, kaplumbağalar, köpek, kedi ve boş bir valiz getirmiştir.

 

6) Boş valizin içinde ne vardır?

Cevap: Babaannenin hayali arkadaşı Rıfkı vardır.

7) Aile, babaannenin davranışları karşısında ne düşünmüştür?

Cevap: Aklını kaybettiğini düşünmüş ve onu doktora götürmüşlerdir.

8) Doktorun koyduğu hastalığın adı nedir?

Cevap: Uslu Çocuk Sendromu hastalığıdır.

9) Aile babaanneleriyle nasıl ilgilenmiştir?

Cevap: Onu bir çocuk gibi sevmiş, korumuş, yaramazlıklarına göz yummuşlardır. Ancak zamanla çok yorulmuşlardır.

 10) Çınar en çok neyi özlemiştir?

Cevap: Ailesiyle eski mutlu günlerini ve babaannesinin eski halini özlemiştir.

11) Babaannenin iyileşmesi nasıl olmuştur?

Cevap: Çınar gece babaannesinin yanına yatmış, babaanne ona sarılmıştır. Sabah olduğunda babaanne eski haline dönmüştür.

 

12) Babaannenin hastalığı gerçek midir?

Cevap: Hayır, gerçek değildir. Babaanne aslında bir oyun oynamıştır.

13) Hasibe Babaanne neden böyle bir oyun oynamıştır?

Cevap: Çocuklarından ve gelininden, torunlarının yaramazlıklarından şikâyet etmemeleri gerektiğini öğretmek için ders vermek istemiştir.

14) Babaanne hangi gerçeği anlatmak istemiştir?

Cevap: Her çocuğun küçükken yaramazlık yapmasının doğal ve olağan bir durum olduğunu anlatmak istemiştir.

15) Hikâyenin ana fikri nedir?

Cevap: Çocukların yaramazlık yapması büyümenin doğal bir parçasıdır ve büyükler de bir zamanlar çocuk olduklarını unutmamalıdır.

bb

Cingo Kitabı İle İlgili Klasik Sorular Ve Cevapları

 


Cingo Kitabı İle İlgili Klasik Sorular Ve Cevapları


1) Can 11. yaş gününde neden hediye istememiştir?

Cevap: Çünkü Can’ın en büyük isteği bir köpek sahibi olmaktır. Başka hiçbir hediye istememiştir.

2) Can’ın ailesi başta neden köpek almak istememiştir?

Cevap: Köpeğin sorumluluğundan ve evde yaratabileceği sorunlardan çekinmişlerdir. Özellikle annesi başta karşı çıkmıştır.

3) Ailenin fikrini değiştiren kişi kimdir?

Cevap: Okul rehber öğretmeni, köpek alınırsa Can’ın daha mutlu olacağını söyleyerek aileyi ikna etmiştir.

4) Eve gelen köpeğin adı nedir?

Cevap: Köpeğin adı Cingo’dur.


5) Köpek geldikten sonra aile bireylerinin isimleri nasıl değişmiştir?

Cevap:

Can → Cango

Binnur Hanım → Bingo

Taner Bey → Tango

6) Cingo başlarda ne tür yaramazlıklar yapmıştır?

Cevap: Her yere tuvaletini yapmış, gereksiz yere havlamış ve evi karıştırmıştır.

7) Cingo neden okula gönderilmiştir?

Cevap: Eğitim alarak daha uslu ve kurallara uyan bir köpek olması için okula gönderilmiştir.

8) Cingo’nun okulda en yakın arkadaşları kimlerdir?

Cevap: Gon ve Kemik’tir.


 9) Cingo eğitimden sonra nasıl bir köpek olmuştur?

Cevap: Daha uslu, eğitimli, her yere tuvaletini yapmayan ve sahibine bağlı bir köpek olmuştur.

10) Cingo hangi şeyleri çok sevmektedir?

Cevap: Asansöre binmeyi ve kemik yemeyi çok sevmektedir.

11) Cingo’nun sevmediği kişiler kimlerdir?

Cevap: Çok konuşan ve gereksiz konuşan bazı kadınları sevmez. Örneğin Müşerref Teyze’yi sevmez.

12) Cingo nasıl kahraman olmuştur?

Cevap: Taner Bey’in iş yerinde bir hırsızı yakalamış ve bu yüzden kahraman ilan edilmiştir.

13) Cingo kime aşık olmuştur?

Cevap: Sayko adlı bir kangal köpeğine aşık olmuştur.

14) Sayko neden Cingo’dan ayrılmıştır?

Cevap: Sahibi Sayko’yu memleketi Sivas’a götüreceğini söylemiştir.

15) Binnur Hanım neden hastaneye gitmiştir ve ne öğrenmiştir?

Cevap: Arabada kustuğu için hastaneye gitmiş ve hamile olduğunu öğrenmiştir.

16) Can kardeşi olacağını öğrenince nasıl tepki vermiştir?

Cevap: Çok sevinmiştir.


17) Cingo neden evi terk etmiştir?

Cevap: Bebek doğduktan sonra artık sevilmeyeceğini düşündüğü için evi terk etmiştir.

18) Hikâye nasıl bitmektedir?

Cevap: Ailesi Cingo için kayıp ilanı verir. Cingo ilanı görür ve geri dönüp dönmemek arasında düşünür.

19) Cingo kitabının yazarı kimdir?

Cevap: Şermin Yaşar

bb

Paralimpik Oyunlar Nelerdir?

 

Paralimpik Oyunlar Nelerdir?


Paralimpik Oyunlar, fiziksel veya zihinsel engelli sporcuların katıldığı uluslararası spor organizasyonlarıdır. Amaç, engelli bireylerin spor yoluyla kendilerini geliştirmelerini sağlamak, toplumsal farkındalık yaratmak ve eşit rekabet ortamı sunmaktır.

 

 Paralimpik oyunların özellikleri şunlardır:

* Bu oyunlar uluslararası düzeyde düzenlenir: Paralimpik Oyunlar, Paralimpik Komite tarafından organize edilir.

*Olimpiyatlar ile bağlantılıdır: Yaz ve Kış Olimpiyatları sonrasında düzenlenir ve aynı şehirde yapılır.

*Çeşitli engel grupları için ayrı kategoriler: Sporcular, görme engelliler, bedensel engelliler veya zihinsel engelliler gibi gruplara ayrılır.


*Çeşitli spor dalları: Atletizm, yüzme, basketbol (tekerlekli sandalye), bisiklet, judo, halter gibi birçok branş yer alır.

*İlk Paralimpik Oyunlar, 1960 yılında Roma’da düzenlendi.

*Oyunlar başlangıçta savaş gazileri ve engelli gazilere yönelik olarak ortaya çıktı.

*Günümüzde dünya çapında binlerce engelli sporcu katılmaktadır.


  Paralimpik oyunların amaçları şunlardır:

*Engelli bireylerin fiziksel ve zihinsel gelişimini desteklemek.

*Toplumda engellilere karşı farkındalığı, duyarlılığı ve saygınlığı artırmak

*Engelli sporculara uluslararası rekabet ve başarı fırsatı sunmak. Böylece engelli sporcuların ne gibi muhteşem yeteneklere sahi olduğu ortaya çıkmış olur.

bb