Besin Grupları Hakkında Araştırma Yapınız.

 

Besin Grupları Hakkında Araştırma Yapınız.


 İnsan yeterli ve dengeli beslenirse sağlığı yerinde olur ve bağışıklık sitemi daha güçlü olur. Yeterli ve dengeli beslenilmesi için d ebesin gruplarına ihtiyaç vardır. Her besin grubundan ölçülü olarak tüketildiği zaman kişi daha sağlıklı ve daha mutlu olur. Besin gruplarını altı bölümde inceleyebiliriz. Besinler, içerdikleri öğeler bakımından birbirlerine benzerlik veya farklılık gösterirler.  Besin grupları altıya ayrılır.


Birinci grup; Et ve et ürünleridir.  Tavuk eti, kırmızı et,  deniz ürünler (balık vb)  hindi eti, deniz ürünleri, şarküteri ürünleridir. Ayrıca yumurta, fıstık, fındık, ceviz gibi yağlı tohumlar ve kuru baklagiller de zengin protein içerikleri nedeni ile bu grupta kabul edilir. Et ve benzeri besinlerin oluşturduğu bu grup, vücutta büyüme, gelişme, yapım ve onarımdan sorumlu proteinlerden, özellikle sinir sistemi üzerinde etkili olan B vitaminlerinden, demir ve çinko mineralleri bakımından zengindir.


İkinci grup, Süt ve süt ürünlerinin oluşturduğu gruptur. Bu grupta; süt,  peynir, yoğurt, ayran,  kefir, probiyotik yoğurtlar gibi besinler yer alır. Süt grubu da et grubu gibi protein bakımından zengindir. Kalsiyum mineralinin en iyi kaynağı olan bu grup besinler aynı zamanda A vitamini ve B2 açısından da iyi besin kaynaklarıdır.


Üçüncü grup; Tahıl ve tahıl ürünleri. Ekmek, bulgur, kuskus, makarna, pirinç,  gibi ürünlerin tamamı bu grupta yer alır. Tahıl ve tahıl ürünlerinin günlük beslenmemizde önemi büyüktür. Karbonhidrat bakımından zengin olan bu grup, günlük enerji ihtiyacımızın büyük bir bölümünü karşılar. İlk iki gruba göre protein içeriği daha düşüktür. Yani bunu biraz daha ölçülü olarak tüketmek gerekir. Rafine edilmemiş tahıl ürünleri; B vitaminleri ve posa açısından da iyi besin kaynaklarıdır.


Dördüncü grup; Meyve ve sebzelerdir. Meyve ve sebzeler, vitamin ve bazı mineraller açısından oldukça zengin kaynaklardır. Özellikle C vitamini içerikleri oldukça yüksektir. Genel sağlığın korunmasında önemli yeri olan posa bakımından da zengin olan meyve ve sebzelerin günlük beslenmemiz ve bağışıklık sistemimiz içinde 5-9 porsiyon kadar yer alması gerekir.


Beşinci grup; Tüketim miktarları konusunda dikkatli olunması gereken yağ ve şekerlerden oluşur. Yağlar, uygun miktarlarda ve uygun çeşitlerde kullanıldığında sağlığımız açısından birçok olumlu etkisi vardır. Fakat yanlış yağ tercihleri ve fazla miktarda tüketim sağlığı bozucu etki gösterebilir. Sıvı yağlar; E vitamini açısından, tereyağı A vitamini açısından zengindir. Zeytinyağı ve balık yağının ise kalp sağlığını koruyucu etkileri mevcuttur.


Altıncı grup; Şeker ise boş enerji kaynağıdır ve karbonhidrattan başka bir besin öğesi içermez. Günlük beslenme planında mümkün olduğunca az miktarda yer almalıdır. Çok az tüketilmelidir çünkü çok fazla bir faydası yoktur.

0 yorum:

Yorum Gönder

YORUMLARINIZI YORUMLAMA BİÇİMİNİ "ANONİM" SEÇEREK İSİM, MAİL ADRESİ VB. YAZMAK İLE UĞRAŞMADAN KOLAYCA YAYINLAYABİLİRSİNİZ. KÜÇÜK BİR TEŞEKKÜRÜN BİLE BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ VE DEĞERLİ OLDUĞUNU UNUTMAYIN...