Duyguları Doğru İfade Edebilmenin İnsan İlişkileri Üzerindeki Etkisi Nedir?

 

Duyguları Doğru İfade Edebilmenin İnsan İlişkileri Üzerindeki Etkisi Nedir?


Duygular; kültür, inanç, değer, düşünce bakımından kişiler arası farklılıklar gösterseler de, evrenseldir ve tüm insanlarda aynıdır. Duyguları ve ihtiyaçları açıkça ifade etmek, başkalarının da neye ihtiyaç olduğunu anlamasına ve buna göre hareket etmesine olanak sağlar. Böylece, duygusal ve fiziksel ihtiyaçların karşılanması adına daha fazla seçenek olur.


 Duyguların ifade edilmesi, kişinin iletişim kurduğu bireyin onu daha iyi anlayabilmesine, kendini onun yerine koyabilmesine, birtakım davranışlarının değiştirilmesine yönelik istek uyandırmasına olanak sağlar. Duygular doğru ifade edildiği zaman insanlar arasındaki çatışmalar da konuşarak çözülür ve insanlar birbirine daha nazik davranır, daha arkadaş canlısı olur ve iletişim de daha etkili olur. Böylece iletişimde sevgi, saygı artmış olur. Empati kurma becerisi daha çok gelişir. Ne söylediğin değil nasıl söylediğindir önemli olan. Önemli olan duygularımızı doğru ifade edebilmek, öfkeye kapılmamak, bir anda ağza gelen kötü sözleri söylememektir. İnsan gibi olmak, sevgi ve saygı dilini kullanmak ve güzel ahlaklı olabilmektir. İşte duygular bu şekilde ifade edildiği zaman çevresine örnek olan insanlar artar , toplum daha çok gelişir ve gelişmemiş olan toplumlara da örnek olunur. Birlik, beraberlik ve dayanışma daha çok artar.


 Duygular etkili bir şekilde ifade edildiği zaman; arkadan konuşmaya, kötü duygular hissetmeye, basit davranışlarda bulunmaya gerek kalmaz. Çünkü duygular güzel bir şekilde karşı tarafa açıklanarak kişi hem rahatlar hem de içinde kin, öfke kalmaz ve daha sevgi dolu bir iletişim ortaya çıkmış olur. Başka insanların duygularını da onları dinleyerek daha iyi anlamış oluruz ve biz de kendimizi iyi ifade etmiş oluruz. Unutmayalım ki kişinin karşısındakinin ne hissettiğini bilmesi ve ne hissettiğini söylemesi kişiler arasındaki etkileşimi de arttıracaktır.

0 yorum:

Yorum Gönder

YORUMLARINIZI YORUMLAMA BİÇİMİNİ "ANONİM" SEÇEREK İSİM, MAİL ADRESİ VB. YAZMAK İLE UĞRAŞMADAN KOLAYCA YAYINLAYABİLİRSİNİZ. KÜÇÜK BİR TEŞEKKÜRÜN BİLE BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ VE DEĞERLİ OLDUĞUNU UNUTMAYIN...