İyilik İle İlgili Atasözleri ve Anlamları

 

İyilik İle İlgili Atasözleri ve Anlamları


İyilik etmek kişin kendi kalitesini ortaya koyan, kendi erdemliliğini ortaya koyan güzel bir davranıştır. Ne olursa olsun iyi olmaya devam etmeliyiz ama yapılan kötülükleri de unutmamak için daha akıllı olmaya, daha gözü açık olmaya dikkat etmeliyiz.

İyilik ile ilgili atasözleri ve anlamları şunlardır:


İyilik eden kemlik bulmaz: İyilik eden kişilere zamanı gelince başkaları da iyilik eder.

İyiliğe nereye gidiyorsun demişler, “kötülüğe” demiş:  Birçok iyiliğin karşısında kötülük vardır.

 İyilik et denize at, balık bilmezse Halik bilir: İyilik beklenti içine girmeden yapılmalıdır. İyilik yapılan kişi bunun kıymetini anlamasa da  Allah katında o kişi için sevap yazılır.


İyilik dile komşuna, iyilik gelsin başına: Birine iyilik eden kimseye zamanı geldiğinde de başkaları iyilik eder.

İyilik eden iyilik bulur: İyilik eden kimse iyilik bulur ve temiz kalbinin karışığını alır.

İyiliğe iyilik her kişinin kârı, kötülüğe iyilik er kişinin kârı: Kötülük yapmak çok kolaydır zor olan kötülüğe karşı iyilik yapmaktır. Bunu yapan kişi erdemli kimsedir.

İyilik bilmeyen adam, adam sayılmaz: Yapılan bir iyiliği takdir etmeyen kişi insanlıktan nasibini almayan kimsedir.


İyiliğe kemlik âlemde olagelmiş: Yapılan bir iyiliğe karşı vefasızlık dünya yaratıldığından beri vardır, olmaya da devam edecektir.

İyiliğe iyilik olsaydı koca öküze bıçak olmazdı: Tıpkı öküzün ömrü boyunca hizmet ederek sahibine kazanç sağlamasına karşın ihtiyarlayınca sahibi tarafından kesilmesi gibi dünyada da her zaman iyiliğe karşı iyilik yapılmayabilir., kötülük de yapılabilir.

0 yorum:

Yorum Gönder

YORUMLARINIZI YORUMLAMA BİÇİMİNİ "ANONİM" SEÇEREK İSİM, MAİL ADRESİ VB. YAZMAK İLE UĞRAŞMADAN KOLAYCA YAYINLAYABİLİRSİNİZ. KÜÇÜK BİR TEŞEKKÜRÜN BİLE BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ VE DEĞERLİ OLDUĞUNU UNUTMAYIN...