Cahil İle İlgili Atasözleri ve Anlamları

 

Cahil İle İlgili Atasözleri ve Anlamları


Cahillik kötü bir şeydir. İnsanı toplum içinde zor duruma sokar ve kişi başına bilgisizliği sayesinde çeşitli belalar açabilir. Bunun için bilgili insan olmaya, yenilikleri öğrenmeye açık olmalıyız.

Cahil ile ilgili atasözleri ve anlamları şunlardır:


Cahilin ibadetinden âlimin uykusu hayırlısıdır: Bilinçsizce yapılan ibadetten hayır gelmez. Bilgili kimse uykuda bile olsa bu uykunun onun aklına ve bilincine faydası vardır.

Cahil cesur olur: Kimi insanlar bilgisiz olduğu için bilgisizliğin getireceği olumsuz sonuçları düşünemezler ve  cesurca davranmaya devam ederler.


Cahil adam meyve vermeyen ağaca benzer: Bilgisiz insan ürün vermeyen ağaç gibi yararsızdır. Nasıl ki meyve vermeyen ağaçtan kimse fayda sağlamazsa cahil kimsenin de kimseye katkısı olmaz.

Cahil olan kimse vakitsiz öten horoz gibidir: Bilgisiz kişi neyi, nerede söyleyeceğini bilmez. Zamansız söz söyledikleri için de kötü sonuçlara sebep olurlar.

Cahil adam, yarım adam: Bilgisiz insan kendi aklına göre davranır, yarardan çok zarar verir. Onun için böyle kimseler ile iş yapılmamalıdır.

Cahil günde bin hatır yıkar, âlim yapar: Bilgisiz insan ağzına geleni söylediği için herkesi kırar, bilgili, ise d düşünerek söylediği için, tatlı dilli olduğu için sevilir ve sayılır.


Cahilin dostluğundan arifin düşmanlığı yeğdir: Akılsız kimse iyi niyetli olsa bile yaptığı işin ne gibi kötü sonuçlar doğuracağını hesap edemediğinden dostuna bilmeyerek kötülük edebilir. Akıllı düşmanın yapacağı kötülükse akıl yolu ile sezilebilir ve gereken tedbirler alınabilir.

Cahil kendisinin düşmanıdır, başkasına nasıl dost olsun: Öğrenim görmemiş, deneyimi ve bilgisi olmayan kişinin kendisine verdiği zararı başka kimse veremez.

0 yorum:

Yorum Gönder

YORUMLARINIZI YORUMLAMA BİÇİMİNİ "ANONİM" SEÇEREK İSİM, MAİL ADRESİ VB. YAZMAK İLE UĞRAŞMADAN KOLAYCA YAYINLAYABİLİRSİNİZ. KÜÇÜK BİR TEŞEKKÜRÜN BİLE BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ VE DEĞERLİ OLDUĞUNU UNUTMAYIN...