El İle İlgili Atasözleri ve Anlamları

 

El İle İlgili Atasözleri  ve Anlamları


1) Elin iyisi, ormanın çalısından çoktur: Toplumda  güzel ve iyi ilişkiler kuracağımız insan çoktur. Her insan kötü değildir, iyi insanlar da vardır ve onlarla iletişim kurulmalıdır.

2) Elin gülü ele kokmaz: Geleneklerimiz gereği ve ahlak gereği başka insanların eşine, sevdiği kişiye kötü gözle bakmak doğru değildir.

3)) Eldeki bülbülden, bizdeki karga yeğdir: Elimizdekiyle yetinmesini bilmeliyiz, başkalarına özenmemeliyiz.

3) El mizan, göz terazidir: Açgözlü olmamalı, hak etmediğimiz şeylere sahip olmaya çalışmamalıyız.


4)Elin işte, gözün eşte olsun: İşlerimizi, eşimizle olan ilişkilerimizi bozmayacak şekilde yapmalıyız.

5) El yumruğu yemeyen, kendi yumruğunu Bozdağı’nın armudu sanır: Kendimizi başkalarından üstün görmemeliyiz, alçakgönüllü olmalıyız.

6) Elif’in hecesi, gündüzün gecesi var: Toplumda her olay ya da her durum sonsuza kadar sürüp gitmez. Olumlu ya da olumsuz biçimde değişebilir. Tıpkı sürekli mutluluk ya da sürekli mutsuzluk durumunun olmayacağı gibi.


7) Ele giden yele gider: Anlamayana, hak etmeyen kimseye iyilik yapılmamalıdır.

8) El kaldırmayınca yer boşalmaz: Yanlış yaptığımız zaman öz eleştiri yapmalıyız ve o yanlıştan kendimizi bir an önce kurtarmalıyız.

9) Elden kalan elli gün kalır: İşimizi yarım bırakmamalı,, başkalarından yardım dilenmemeliyiz.

10)El için kuyu kazan, önce kendi düşer: Başkaları için kötü şeyler düşünmemeliyiz. Başkalarına tuzak hazırlayan aslında kendine tuzak hazırlamıştır.

0 yorum:

Yorum Gönder

YORUMLARINIZI YORUMLAMA BİÇİMİNİ "ANONİM" SEÇEREK İSİM, MAİL ADRESİ VB. YAZMAK İLE UĞRAŞMADAN KOLAYCA YAYINLAYABİLİRSİNİZ. KÜÇÜK BİR TEŞEKKÜRÜN BİLE BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ VE DEĞERLİ OLDUĞUNU UNUTMAYIN...