Cengiz Aytmatov’un “Gün Olur Asra Bedel” Kitabında Geçen Özlü Sözler

 Cengiz Aytmatov’un  “Gün Olur Asra Bedel”  Kitabında Geçen Özlü Sözler


Kitapta geçen özlü sözler:

“İşte okumuş insan, öğretmen böyle olurdu, böyle yapardı! Çocuklarla nasıl candan ilgileniyor, nasıl çocuklaşıyor, ama aynı zamanda büyük adam olarak kalmayı nasıl biliyorlardı!”

“Elinden malını mülkünü, varını yoğunu alsalar, bundan ölmezsin. Bunları yine edinebilirsin. Ama senin onurunu kırar, ruhunu öldürürlerse işte buna çare yoktur…”

“Bir insanın elinden malı , mülkü, bütün zenginliği hatta hayatı bile alınabilir, diye söylendi ama insanın hafızasını almak gibi bir cinayet işlenir mi ?”

“Ama ne gerek vardı böbürlenmesine, kibirlenmesine? Olduğu gibi görünmeliydi insan.



“Bir dal kırılmış ne çıkar, yeter ki çınarın gövdesi sağlam kalsın.”

“Oysa düşünmek, her zaman acı veren ağır bir iştir.”

“Herkes gidebilir, herkes kaçabilir ama herkes kendine hakim olamaz, herkes kendine karşı zafer kazanamaz .”

“İnsan sevdiğine kızamazdı ki!”

“En işe yaramaz ama hayatta olan bir baba, en ünlü ama ölmüş olan bir babadan bin kere daha iyidir.”

“Kaldı ki burası dünya. Burada bir şeyler hep yarım kalacak.”

“İnsanın ölmesi zor bir işti ama onuruna yaraşır biçimde gömülmesi bundan daha kolay değildir.”

“Dünyada hiçbir şey, hiç kimse çaresiz, korunmasız kalmamalıydı.”

“Size veda ediyoruz, istasyonun penceresinden bakıyor, uzayın karanlık denizinde pırlanta gibi parlayan dünyayı görüyoruz. Dünya güzel, masmavi, ışıl ışıl, harikulade. Yeni doğmuş bir bebeğin başı gibi de nazik görünüyor. Buradan insanları, aralarında iken hissetmemiş olsak bile, şimdi kardeşlerimiz olarak görüyoruz ve onlarsız bir hayatı düşünmeye cesaret edemiyoruz.”

“Ne de olsa, yeryüzünde bir gün geliyor, hak yerini buluyor, kimsenin yaptığı kötülük cezasız kalmıyor. Hak ve adalet var ...ve dünya yok olup gidinceye kadar da olacak.”

“Ama Sarı Özek bozkırında trenler yine gelip gidecek ,bizim yerimizi de başkaları alacak...”

“Asıl güç olanı, kendi güçsüzlüğünü, umutsuzluğunu belli etmemekti.”

“İnsan sürekli yan yana olunca bazı şeyleri fark etmiyor, ya da birdenbire fark ediyor.”

“Burada seni öldürecek kimse yoktu; ama ölüp ölüp dirilen hep kendindin.”

“Ölüm karşısında herkes eşittir.”

“İnsan yalnız Allah'a sırt çevirmez, yalnız O'na küsemez.”

“Allah'ın varlığına ya da yokluğuna inanmak başka şeydir. Ama insan denen yaratık ,bu şekilde davranması bağışlanacak bir şey olmasa da ,ancak başı sıkıştığı zaman Allah'ın adını anıyor, Allah'tan yardım diliyor.”

“Ne hale gelmiş bu nesil? Her şey önemli ama ölüm önemli değil! Ve kendi kendine soruyordu: Eğer ölümün onlar için bir önemi yoksa, yaşamanın da yoktur. Öyleyse niçin ve nasıl yaşıyorlar.”

“İki tarafa da mutluluk getiren evlilikler azdır ama vardır.”

“Ben yalnız bildiğim işe, anladığım işe karışırım, anlamadığım şeylere asla burnumu sokmam.”


“İstisnasız herkes adalete güvenmeli, ondan yararlanmalıdır. Hiç kimseye ayrıcalık, üstünlük tanınmamalıdır. Ben öyle düşünüyorum.”

"Ama insan kendinden kaçamaz ki! Nereye gidersen git, kendi dertlerinden kurtulamayacaksın. Çünkü gittiğin her yere dertlerin de seninle birlikte gelir. Kaçmak yiğitlik değildir. Herkes bir yeri bırakıp kaçabilir, fakat herkes kendini istediği kalıba sokamaz."

“Sonumuzun ne olacağını yalnız Allah bilir.”

“Bir insanın başkalarına yapabileceği en büyük iyiliğin çocuklarını iyi terbiye etmek, iyi yetiştirmek olduğunu da anlıyordu.”

“Hayat bu işte! Eğer dünyaya gelmezsen hiçbir şey görmezsin, ama gelirsen dertten kurtulamazsın. Ama Allah esirgeyicidir.”

“Allah ölüm verirse, bu hayatın sona ermesi demektir. Çünkü insan doğar ve vakti gelince ölür. Bunun dışında bu dünyada olan her şeyin hesabı sorulur.”

“Hayat bu kadar güzelmiş demek! İnsan, hayatının son deminde de aşık olur, mutlu olurmuş demek.”

"Bazı insanlar vardır, daha ilk karşılaşmada ona ısınır, güven ve sempati duyarsınız."

“Öyle bir çağa geldik ki herkesin birçok şeyi küçük yaştan öğrenmesi gerekiyor. Bu günün bir karış çocukları, dünün koca adamlarından daha çok şey bilmek zorunda. Yoksa doğru dürüst eğitim yapamaz, bilgili olamazlar.”

0 yorum:

Yorum Gönder

YORUMLARINIZI YORUMLAMA BİÇİMİNİ "ANONİM" SEÇEREK İSİM, MAİL ADRESİ VB. YAZMAK İLE UĞRAŞMADAN KOLAYCA YAYINLAYABİLİRSİNİZ. KÜÇÜK BİR TEŞEKKÜRÜN BİLE BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ VE DEĞERLİ OLDUĞUNU UNUTMAYIN...