Eflatun’un Gözlemle, Dinle, Sus, Az Yargıla Çok Sor Sözünü Açıklayan Bir Kompozisyon Yazınız.

 Eflatun’un Gözlemle, Dinle, Sus, Az Yargıla Çok Sor Sözünü Açıklayan Bir Kompozisyon Yazınız.


Olaylar hakkında peşinen hüküm vermek cahil insanlara mahsustur. Hiçbir araştırma yapmadan, çalışmadan, üretmeden konuşmak kolaydır. Zeki ve çalışkan insanlar laf kalabalığı yapmayan, yerinde ve zamanında hareket eden, yerinde ve zamanında konuşan kimselerdir. Önce çevremizde olup bitenleri, dünyamızda olup biten gelişmeleri iyi gözlemlemek gerekir.  Yani meraklı olmak, öğrenmeye istekli olmak gerekir .Daha sonra dinlemeyi bilmek gerekir.


 İyi bir dinleyici öğrenmek isteyen, olayların karmaşıklığını anlamak isteyen kişidir. Dinlemek kişinin bilgiye açık olduğunu, bilgiye aç olduğunu gösterir aynı zamanda. Daha sonra susmak gerekir. Yerli yersiz her şeye yorum yapmamak gerekir.  Az yargılamak ve çok soru sormak gerekir. Filozofların da en önemli özelliği, bilim insanlarının da en önemli özelliği sorular sorarak işe başlamak olur. Soran insan, sorgulayan insan  kalıplaşmış yargılarından kurtulur ve bilimsel gelişmelere karşı gözü açık olur ve öğrenmeye devam eder. 


Yargılamaktan çok araştırmaya odaklanmalıyız, bilimsel verilerin doğruluğu ya da yanlışlığı üzerinde çalışmalıyız.  Gözlemle, dinle, sus, az yargıla ve çok sor. Bunlar olduğu zaman kişinin kendini geliştirmesi de kolay olur. Kişi her duyduğuna inanmaz. Çünkü meraklı bir kimse   üretken ve sorgulayan kimsedir. Bundan dolayı her zaman çok çalışmalıyız, çok okumalıyız, çok konuşmamalıyız ve işimize bakmalıyız. Yani beynimizi aşırı konfora alıştırmamalıyız.


 Bilimle ilgilenmeliyiz, bilime merak salmalıyız ve yapacaklarımızı lafta değil uygulamada göstermeliyiz. Tüm bunları yaptığımız zaman hem kendimize fayda sağlamış oluruz, hem de içinde yaşadığımız dünyaya katkı sağlamış oluruz.

0 yorum:

Yorum Gönder

YORUMLARINIZI YORUMLAMA BİÇİMİNİ "ANONİM" SEÇEREK İSİM, MAİL ADRESİ VB. YAZMAK İLE UĞRAŞMADAN KOLAYCA YAYINLAYABİLİRSİNİZ. KÜÇÜK BİR TEŞEKKÜRÜN BİLE BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ VE DEĞERLİ OLDUĞUNU UNUTMAYIN...