“Akıl Yaşta Değil Baştadır. Doğru Bir Söz Ama Aklı Da Başa Yaş Getirir.” Sözünden Ne Anlıyorsunuz?

 

“Akıl Yaşta Değil Baştadır. Doğru Bir Söz Ama Aklı Da  Başa Yaş Getirir.” Sözünden Ne Anlıyorsunuz?

 

Bir insanın  yaşı büyük olabilir. Yaşının büyük olması o insanın akıllı olduğunu göstermez. Çünkü akıl bir düşünme işidir, sorgulama işidir. İnsan düşünen bir varlıktır. Bir insan düşünüyorsa, aklı ile olgun tavırlar sergiliyorsa bu o insanın yaşı ile ilgili olmaz. İnsanın yaşadığı acı deneyimler onu zihin olarak daha büyümüş hale getirebilir .Önemli olan o düşündüklerine nasıl bir anlam yüklediği, yaşadıklarından nasıl bir ders aldığıdır.

 

  Yani akıl yaşta değil baştadır, kişinin hayata yüklediği anlamdadır. Bu doğru bir sözdür ama aklı da  başa yaş getirir. Çünkü yaş ilerledikçe insan daha sakin olmaya başlar, olayları daha iyi anlamaya çalışır ve  geçmişte yaptığı hataları yapmamaya çalışır. Çünkü yaş ile birlikte deneyimler de artmıştır. O deneyime dayanarak insan daha az hata yapmaya başlar ve daha olgun tavırlar sergilemeye başlar. Bunun için de Cenap Şehabettin “Akıl yaşta değil baştadır, doğru bir söz ama aklı da başa yaş getirir demiştir.

 

Gerçekten de akıl ile yaş arasındaki ilişki de bu kadar yakın ve bu kadar birbirine bağlıdır. Yani hem genç yaşta olup olgun olan insanlar vardır ve kimi olgun olmayan yaşlılara göre daha düşünen kimselerdir. Bir de gerçekten yaş alıp hayatına dönüp baktığında kendini değiştirmek isteyen, kendine çeki düzen vermek isteyen kimseler vardır. İşte bunlar da yaş ilerledikçe akıllanırlar.

0 yorum:

Yorum Gönder

YORUMLARINIZI YORUMLAMA BİÇİMİNİ "ANONİM" SEÇEREK İSİM, MAİL ADRESİ VB. YAZMAK İLE UĞRAŞMADAN KOLAYCA YAYINLAYABİLİRSİNİZ. KÜÇÜK BİR TEŞEKKÜRÜN BİLE BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ VE DEĞERLİ OLDUĞUNU UNUTMAYIN...