Toplumsal Tabakalaşma Olmadan Toplum Yaşamı Olanaklı Olabilir Mi ?

 Toplumsal Tabakalaşma Nedir ?


Bir toplumun güç ya da refah olarak bölümlenmesine ve bireyin bu bölümler içerisindeki konumuna toplumsal tabakalaşma adı verilmektedir . Tabakalaşma çoğunlukla sosyo-ekonomik bir kavram olan "sınıf " kavramı ile yakından ilişkilidir . Toplumsal tabakalaşma toplum yapısından farklı değildir ve farklı toplumlarda değişik şekillerde bulunabilir . Toplumsal tabakalaşma cinayet , mahkum nüfus artışı gibi sorunların temeli olarak gösterilebilir .

Toplumsal tabakalaşma soyut bir kavramdır ve hiçbir sınıf diğerinden kesin çizgilerle ayrılmamıştır . Toplumsal tabakalar zamanla ve toplumdan topluma farklılık gösterebilir . Modern toplumlardaki tabakalaşmalar çoğunlukla ekonomik temellidir .  Toplum içerisinde her birey bir tabaka içerisinde yer alır .

Toplumsal Tabakalaşma Olmadan Toplum Yaşamı Olanaklı Olabilir Mi ?


İnsanlar beden olarak , zihin olarak ve daha birçok yönden farklı olduğu için mutlaka belli yönlerde ayrılmalar ve gruplaşmalar olacaktır . Yani toplum içerisinde sınıflaşmaların olması kaçınılmazdır . Mesele sınıflaşmaların bir üstünlük aracı olarak kullanılmasındadır .


Yani ekonomik bir sınıflaşmada güçlü olan kesim çalışan kesimin emeğini sömürerek kendi gücüne güç katmaya çalışırsa bu toplum içerisinde kin ve düşmanlığa yol açar . Ama güçlü kesim çalışan kesimin haklarını gözetir onlara adaletli bir biçimde yaklaşırsa böyle bir toplumda sınıf ayrımı insanlar arasında düşmanlık oluşmasına sebep olmaz .

Kısacası sınıfsız bir toplum oluşturmak mümkün değildir ama sınıflar arası uyumu sağlamak ve adaleti tesis etmek mümkündür .

0 yorum:

Yorum Gönder

YORUMLARINIZI YORUMLAMA BİÇİMİNİ "ANONİM" SEÇEREK İSİM, MAİL ADRESİ VB. YAZMAK İLE UĞRAŞMADAN KOLAYCA YAYINLAYABİLİRSİNİZ. KÜÇÜK BİR TEŞEKKÜRÜN BİLE BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ VE DEĞERLİ OLDUĞUNU UNUTMAYIN...