Kitap Seçiminde Nelere Dikkat Etmemiz Gerekir?

 Kitap Seçiminde Nelere Dikkat Etmemiz Gerekir?


Hayatımız boyunca edinebileceğimiz en önemli alışkanlıklardan biri de kitap okumaktır. Kitap okuma alışkanlığına küçük yaşta başlanmalıdır ki bu okuma alışkanlığı hayatımızın sonuna kadar devam edebilsin. İnsanın mesleği her ne olursa olsun gün içinde mutlaka yarım saat dahi olsa kitap okumaya vakit ayırabilmelidir. Kitap okumak güzel ve etkili bir şeydir. Kitap seçerken de şunlara dikkat etmek gerekir:





*İlk olarak hangi konular ilgimizi çekiyor. Önce buna başlanmalıdır. İlgi alanlarımıza göre kitap seçtiğimizde o kitabı okuyup kısa sürede bitirmek de kolay olacaktır.

 

* Kitap seçiminde okurların yorumlarını da incelemeliyiz ve böylece okuyacağımız kitap hakkında da bilgi sahibi olmuş oluruz.

 

* Kitap seçiminde bir diğer huşu ise okunulan kitabın dilidir. Kitapta sade ve anlaşılır bir dil kullanılması okuyucu açısından son derece önemlidir. Bir kişi dilini iyi anlamadığı bir yazarı okumaktan da zevk almayacaktır.

 

 * Birey kendi yaşına uygun bir kitap almalıdır. Örneğin bir üçüncü sınıf öğrencisine Suç ve Ceza adlı kitabı verirseniz çocuk kitabı okumakta kaçacaktır. Ona kendi seviyesine uygun kitaplar vermek daha anlamlı olacaktır. Örneğin; Mustafa Orakçı’nın Levent Mardin’de, Levent Şanlı Urfa’da vb.  kitabını okutmak gibi. Bu kitap onun seviyesine daha uygun olacak ve çocuk okuduğu bu kitaptan hem zev alacak hem de yeni bilgiler öğrenecek, şehrin tarihini yapılarını da , yöresel özelliklerini de öğrenmiş olacaktır.


*Kitap seçimi yaparken sadece kitaptaki görsellere aldanmamalıyız , kitabın içeriğini de incelemeliyiz.


*Sevdiğimiz yazarların kitabını almalıyız ama sadece sevdiğimiz değil aynı zamanda farklı kitaplar yazan eğitici yazarların da kitaplarını almalıyız, okumalıyız. Kitap seçiminde yazarına göre ön yargılı hareket etmeden kitap almalıyız. Başta beğenmediğimiz bir kitap ileriki sayfalarında bizi meraklandırabilir ve kitap sürükleyici olabilir. Buna mutlaka dikkat etmeliyiz.


*Kitap seçiminde yayınevi de önemli bir unsurdur. Yayınevi kitapları okurlarla buluşturmak için gerekli düzenlemeleri yapar. Özellikle çeviri kitaplar için yayınevi oldukça önemlidir. Çevirisi iyi yapılmamış bir kitap, yazım kurallarına uyulmamış bir kitap bireyin kitap okuma zevkini köreltebilir. İşte burada iyi yayınevlerini takip etmek ve okuyacağımız kitapları oradan almak bizim için faydalı olacaktır

0 yorum:

Yorum Gönder

YORUMLARINIZI YORUMLAMA BİÇİMİNİ "ANONİM" SEÇEREK İSİM, MAİL ADRESİ VB. YAZMAK İLE UĞRAŞMADAN KOLAYCA YAYINLAYABİLİRSİNİZ. KÜÇÜK BİR TEŞEKKÜRÜN BİLE BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ VE DEĞERLİ OLDUĞUNU UNUTMAYIN...