“Bir Ülkeyi Kalkındıracak Olan Eğitimdir.” Konulu Münazara Yazınız.

 “Bir Ülkeyi Kalkındıracak  Olan  Eğitimdir.” Konulu Münazara Yazınız.

 

Ülkelerin gelişmişlik seviyesini belirleyen en temel unsur eğitimdir.  Bir ülkenin ekonomisinin güçlü olması  için, insanların temel ihtiyaçlarını karşılayabilmesi için elbette para da önemlidir ama para bir değer değildir. Para ihtiyaçları karşılamada bir araçtır ama asla amaç olamaz. Amaç olan şey eğitim olmalıdır  çünkü eğitimle amaçlara ulaşılır ve refaha ulaşılır. Ülkelerin gelişmesi için ilk olarak eğitim ve öğretime önem vermesi gerekir. 


Eğitimin  önemsenmediği sadece yeme içmeye önem verilen, eğlenceye önem verilen, bilime merakı olmayan, teknolojiye merakı olmayan, ne olursa olsun paramızla başka ülkelerden her şeyi alırız bilincinde olan toplumlar bu akılsızlığın bedelini sonları ile öderler. Eğitim işlerine  değer verilmeyen ülkeler kısa zamanda dağılmaya ve yok olmaya mahkum kalırlar. Ülkelerin gelişmesinde eğitim önemli değilse o halde neden gelişmiş ülkeler beyin göçü alıyor ve beyin göçü alarak bilim insanlarının buluşlarından faydalanarak daha da çok gelişiyor, icatlar yapılıyor, bilim ve teknoloji daha da ileri seviyelere çıkıyor bunu düşündünüz mü? 


 Bir ülkenin gelişmesinde elbette ki eğitim daha önemlidir ve paraya göre daha ağır basar. Mesela örnek olarak şunu verebiliriz: Suudi Arabistan’da para su akıyor. Petrol sayesinde zengin bir ülke olan Suudi Arabistan eğitim ve teknoloji alanında ne kadar ileride bunu da bir sorgulamak gerekmez mi? Tamam güzel petrol sayesinde ekonomisini devam ettiriyor ama yarın bir gün bir gelişmiş ülke  ileride bu ülkeye saldırdığında bu ülke sadece para ile ya da paralı asker ile mi ülkesini koruyacak. İleride savaşlarda robotların yer alacağı da söyleniyor ve insan bu durumda belki de hiçbir şey yapamaz duruma gelecek.


 Savaşta insanların yerini bilim ve teknoloji alacak. İşte o zaman paranın, altının, elmasın hiçbir değeri olmayacak. Değeri olacak olan şey eğitimli insanların, buluş yapan insanların zaferi olacaktır. Elbette savaşı haklı bulmuyorum ama yarının neler getireceğini bilemiyoruz. İşte bu tür olumsuzlukların olmaması için bir ülkenin önce halkını iyi eğitmesi gerekir. Ülkesini seven, ülkesinin değerlerine bağlı kalan, ülkesini her alanda geliştirmek için elinden gelen fedakarlığı yapan nesiller yetiştirmek gerekir.


 Okuma yazma bilmeyen bir fert kalmamalıdır. Herkes temelden iyi bir eğitim almalı, bilim ve tekniğe gereken önem verilmeli ve halkla birlikte gelişme ve ilerlenme sağlanmalıdır. Bir ülkede eğitim üst seviyelerdeyse o ülkeye beyin göçü bile olur başka ülkelerden.  Yeter ki en fazla eğitime önem verilsin ve eğitim sayesinde milletler gelişsin. Mustafa Kemal Atatürk de bir ulusun gelişmesinde eğitimin ne denli olduğunu şu sözü ile o kadar güzel dile getirmiştir ki, bu söze hayran kalmamak elde değil elbette:

“Bir millet irfan ordusuna sahip olmadıkça, muharebe meydanlarında ne kadar parlak zaferler elde ederse etsin, o zaferlerin kalıcı sonuçlar vermesi ancak irfan ordusuna bağlıdır.”

 

 

 

2 yorum:

  1. bir ülkeyi kalkındıracak şey paradır çünkü eğitim için tek bir kitap bile para sayesinde alınır.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sen daha münazara konusunu anlamamışsın...

      Sil

YORUMLARINIZI YORUMLAMA BİÇİMİNİ "ANONİM" SEÇEREK İSİM, MAİL ADRESİ VB. YAZMAK İLE UĞRAŞMADAN KOLAYCA YAYINLAYABİLİRSİNİZ. KÜÇÜK BİR TEŞEKKÜRÜN BİLE BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ VE DEĞERLİ OLDUĞUNU UNUTMAYIN...