“ Dürüst Olduğun İçin Kaybedebilirsin Ama Yalan Söyleyip Utanmaktan İyidir.” Sözünden Ne Anlıyorsunuz?

 “ Dürüst Olduğun İçin Kaybedebilirsin Ama Yalan Söyleyip Utanmaktan İyidir.” Sözünden Ne Anlıyorsunuz?



Dürüst olmak insan en çok yakışan erdemlerden biridir. Düşünsenize sizin arkanızdan şu sözün dendiğini:  O çok dürüst bir insandır, kimsenin arkasından atıp tutmaz, herkesin yüzüne söyler söyleyeceğini ama kırmadan, dökmeden, incitmeden.  Bu sözün söylenmesi bizi ne kadar onure eder, ne kadar mutlu eder öyle değil mi? Dürüstlük çok güzel ve muhteşem bir özelliktir. İnsan her zaman doğrudan yana olmalıdır. İki ,üç kuruşluk menfaatler için yalan söylemeye gerek yoktur. Bize verilen belli bir ömür süresi vardır ve Yüce Allah’ın bu süre ve aldığımız nefes elbet bir gün son bulacaktır. Arkamızda kalacak olan ise dürüstlüğümüz, iyi insan olmamız, ah almamamız, can yakmamamız olacaktır. İşte bunları yaptığımız zaman gerçekten iyi bir insan oluruz.


 

İyi insanlar dürüst olduğu kaybedebilir fakat yalan söylemek kadar kişinin yüzünü kızartacak ve onun alçak bir konuma düşmesine neden olacak kötü bir davranış yoktur. Ne kadar yalan söylenilirse söylensin , o yalan elbet bir gün su yüzüne çıkacaktır ve kişi, yaptığı bu hatalı davranıştan mahcup olacak, üzülecek ve hatta kendini çok kötü hissedecektir. Çünkü yalan da tıpkı içki gibi tüm kötülüklerin anasıdır bence. Yalanın ayrıca da küçüğü, büyüğü olmaz. Söylenen her yalan , kişinin manevi değerinden bir parça koparır ve kişi bir zaman sonra yalanı normal görüp yüzü kızarmayacak kadar pişkin birine düşer. Oysa dürüst insanlar yalan söyleyemez, çünkü yalan söylemek onlara göre insanlıktan zerre kadar nasibini almamak demektir.

 


Yalan söylemek günlük yaşantımızda bile o kadar normal hale gelmiştir ki. Örneğin; yüzüne baktığımız, can ciğer olduğumuz yakınlarımızın bile bazen arkasından konuşup o kişi bir anda içeri girince tuhaf oluruz. Elimiz, ayağımız titrer, mimiklerimiz bir tuhaf olur. Hemen eski halimize dönmeye çalışırız, arkasından konuştuğumuz kişinin yüzüne baktığımızda içimiz acır. Oysa beş dakika öncesine kadar iyi atıp tutuyorduk değil mi? İşte dürüst olmaya her an devam etmeliyiz. Arkasından konuştuğumuz kişi bize bir yanlış yaptıysa bunu onun yüzüne dürüstçe söylemeliyiz. Belki o kişi başta bize kırılacak ve daha sonra yüzüne karşı dürüst olduğumuz için bizi daha çok sevecek ve bize daha çok güvenecektir.  Böyle bir durum  ister yakınlarımız olsun, ister arkadaşlarımız, komşularımız.. Birisi bir yanlış yaptığında ona yanlışını yüzüne söylemeliyiz, yalandan, yapmacık hareketlerde bulunmamalıyız.

 


 Kimsenin sahip olduğu şeye göz koymamalıyız, çıkarlarımız için yalana asla ve asla başvurmamalıyız. Rahmetli Muhsin Yazıcıoğlu’nun şu sözü bana her zaman yol gösterici olmuştur:  “ İki günlük dünya için, fırıldak olmaya gerek yok.” Gerçekten kendimizi bu kötü duruma düşürmeye hakkımız yok. İnsan olalım, insana yakışır şekilde yaşayalım ve dürüstlüğü asla elden bırakmayalım. Çalmayalım, çırpmayalım, yetimin ve öksüzün hakkını her zaman gözetelim ve insan olarak kalmaya devam edelim. 





0 yorum:

Yorum Gönder

YORUMLARINIZI YORUMLAMA BİÇİMİNİ "ANONİM" SEÇEREK İSİM, MAİL ADRESİ VB. YAZMAK İLE UĞRAŞMADAN KOLAYCA YAYINLAYABİLİRSİNİZ. KÜÇÜK BİR TEŞEKKÜRÜN BİLE BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ VE DEĞERLİ OLDUĞUNU UNUTMAYIN...