Obezite Nedir ?

 


Obezite Nedir?
Beslenme doğumdan önce anne karnında başlayan ve doğumdan itibaren ölüme kadar süren, insanların hayatlarını devam ettirebilmek için sürdürdükleri yeme-içme faaliyetlerine verilen addır.  Beslenme vazgeçilmez bir ihtiyaç olmasının yanında günlük ihtiyaçların üzerinde bir yeme-içme çeşitli sorunların ve hastalıkların habercisi olmaktadır. Obezite aşırı yeme-içme sonucu vücuttaki yağlı kütle miktarının yağsız kütleye oranla aşırı ölçüde artması, boya göre ağırlığın dengesiz bir oran oluşturmasıdır. İnsanların yaptığı iş, cinsiyet vb. özelliklerine göre besin ihtiyacı vardır. Vücuda besin maddeleri yoluyla alınan enerji harcanan enerjiden fazla olduğu takdirde yağ birikimi başlar. Bu durum ilerledikçe “obezite”  adı verilen durum oluşur.

Obezitenin Nedenleri

İlk duyduğumuzda aklımıza yanlış beslenme alışkanlığı gelmekle beraber tam olarak sebebi budur denilememektedir. Bunun yerine aşırı ve dengesiz beslenme obezitenin en önemli sebebidir diyebiliriz. Bunun dışında sosyo-kültürel ve psikolojik etmenler, genetik faktörler, bireysel özellikler gibi birçok unsur da obezitenin sebebi olabilmektedir. Ayrıca sık aralıklarla ve bilinçsiz yapılan diyetler de, diyet bırakıldıktan sonra obeziteyi tetikleyebilmektedir.

Obeziteyi Engelleme Yolları

- Yeme içme alışkanlığını bir düzene sokarak sağlıksız koşullarda oluşturulan ya da kimyasallar kullanılarak yapılan yiyeceklerden uzak durmak.
- Asitli ve şekerli yiyecekleri tüketmemek/ en asgari seviyeye indirmek.
- Düzenli spor yaparak vücudun hareket etmesini, yağların yakımını sağlamak.
- Yapılan araştırmalar doğumdan sonra düzenli ve yeterli sürede anne sütü ile beslenen bireylerde obezite oluşumunun diğer risk gruplarına göre daha az olduğunu göstermiştir.  Doğumdan sonra 6 ay süreyle anne sütü 6  aydan sonra anne sütü ile tamamlayıcı besinlerin 2 yıla kadar devam ettirilmesinin obezite ve kronik rahatsızlıklar üzerinde etkili olabileceği tahmin edilmektedir.







Obezitenin Neden Olduğu Sorunlar

Obezite hipertansiyon, solunum zorluğu, karaciğer yağlanması, astım, toplumsal uyumsuzluk ve birtakım psikolojik sorunlarla birçok rahatsızlığa sebep olabilmektedir.

0 yorum:

Yorum Gönder

YORUMLARINIZI YORUMLAMA BİÇİMİNİ "ANONİM" SEÇEREK İSİM, MAİL ADRESİ VB. YAZMAK İLE UĞRAŞMADAN KOLAYCA YAYINLAYABİLİRSİNİZ. KÜÇÜK BİR TEŞEKKÜRÜN BİLE BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ VE DEĞERLİ OLDUĞUNU UNUTMAYIN...