Yön Bulma Yöntemleri Hakkında Bilgi


 Yön Bulma Yöntemleri Hakkında Bilgi


Yön bulma çok hayati bir kavramdır. Hele ki tabiatı seviyorsanız ve maceracı bir kişiliğiniz varsa, bu kavram önemini daha da artırmakta ve katiyen bilinmesi gereken bir bilgi haline gelmektedir .
Özellikle doğada gezinirken bir anda kaybolduğunuzu hissederseniz yön bulma ile ilgili bilgilerinizin sizin için adeta hayati bir önem taşır hale gelecektir . Bu yöntemler sayesinde, ulaşmak istediğiniz yere kolaylı varır ve kaybolma riski yaşamazsınız . Yön bulma konusunda eğer vakit gece değilse en bilinen yöntem güneşten yararlanmaktır . Çünkü güneş daima doğu yönünü gösterir ve güneşe bakarak gideceğiniz yeri bulabilirsiniz .

Güneşe sağ kolumuzu çevirirsek sol kolumuz batıyı sırt tarafımız güneyi önümüz ise kuzeyi gösterir . En bilinen yöntem güneş olmakla beraber yön tayini yapmada kullanılabilecek olan çok farklı başka teknikler ve araçlarda bulunmaktadır . Bu yöntemler : pusula, karınca yuvaları, çubuk, kutup yıldızı,  mezar taşları, ağaçlardaki yosunlar ve camilerdir .
Yön bulmada en çok kullanılan araç pusuladır . Konumuz ne olursa olsun pusuladaki işaretli kısım daima kuzey yönü gösterir .  Pusula ile kuzeyi belirledikten sonra diğer yönleri de rahatlıkla tayin etmemiz mümkün hale gelir .

Yön belirlemede bir diğer yöntem, çubuk yöntemidir . Filmlerde bu yönteme sıklıkla rastlarız . Çubuk yöntemi aynı zamanda en eski yön bulma yöntemlerinden biri olma özelliğine de sahiptir . Çubuk ile yön bulabilmek için 1m kadar uzunlukta bir çubuğa ihtiyaç duyulmaktadır . Çubuğu yere dikeriz ve gölgenin yönüne bakarız . Gölgenin en kısa olduğu zamanlarda vakit öğledir . Gölgenin en kısa olduğu zaman gölgenin yönü kuzeyi gösterir . Bu yöntemde güneş en tepeye varmadan gölgenin yönü belirlenir . Daha sonra bir gölge yönü daha belirlenir . gölge belirlenirken ilk olarak işaretlediğimiz noktaya sağ ayak , ikinci olarak belirlediğimiz noktaya da sol ayağımızı yerleştiririz . Bu şekilde durduğumuzda baktığımız taraf kuzey yönüdür .
Camiler aracılığı ile de yönümüzü tayin edebiliriz . İmamın namaz kıldırdığı mihrabın karşısında yer alan kapı kuzey yönünü gösterir . Şerefeye doğru açılan kapılar ise, güney yönünü gösterir . Kiliseler de camiler gibi yön bulma konusunda yardımcı olur . Çan daima kilisenin batısında bulunur . Bu şekilde batı belirlendikten sonra diğer yönleri de belirleyebiliriz .

Karınca yuvaları da yön bulma konusunda efsaneleşmiş yöntemler arasındadır. Arazi de bir karınca yuvası fark ettiğiniz de yönünüzü kolaylıkla belirleyebilirsiniz .  Çünkü karınca yuvaları şaşmaz bir biçimde güney yönü işaret etmektedir.

Çok sık kullanılan bir yöntem olmamakla birlikte yosunlar yardımı ile de yönümüzü bulmamız mümkündür . Taşlarda ve ağaç gövdelerinde meydana gelen yosunlar genellikle kuzey yönü göstermektedir .

Hıristiyan ya da Müslüman mezarlıklarına bakarak da yön bulmamız mümkündür . Müslüman mezarlarında yüz kısmı güneyi , baş kısmı doğuyu , ayak kısmı ise batıyı gösterir . Hıristiyan mezarlıklarında , başlar güney yönünü göstermektedir .
Kutup yıldızı da, yön bulma işleminde faydalanılan bir yöntemdir. Gece karanlık gökyüzünde kutup yıldızı görünürse, ön taraf kuzey yönünü gösterecektir. 

0 yorum:

Yorum Gönder

YORUMLARINIZI YORUMLAMA BİÇİMİNİ "ANONİM" SEÇEREK İSİM, MAİL ADRESİ VB. YAZMAK İLE UĞRAŞMADAN KOLAYCA YAYINLAYABİLİRSİNİZ. KÜÇÜK BİR TEŞEKKÜRÜN BİLE BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ VE DEĞERLİ OLDUĞUNU UNUTMAYIN...