Nizamülmülk'ün Hayatı ve Eserleri Hakkında Bilgi


izamülmülk'ün Hayatı ve Eserleri Hakkında Bilgi


- Büyük bir devlet adamı olan Nizamülmülk Büyük Selçuklu hükümdarlarından Alparslan ve oğlu Melikşah'ın veziridir.
- İran'ın Tus şehrinde 1018 yılında doğmuş , Hasan Sabbah'ın fedailerinden bir Batıni tarafından 1092 yılında Nihavend'te şehit edilmiştir.

- Vezir olduğu 1064 yılından şehit olduğu 1092 yılına kadar kesintisiz olarak 29 sene boyunca Büyük Selçuklu Devleti'ne tam bir bağlılıkla vezirlik yapmıştır .
- Malazgirt Savaşı'nda başka bir vazifesi olması sebebiyle sefere katılamamış , bunun dışındaki tüm seferlere katılmıştır.
- Sultan Alparslan'ın ardından Melikşah'ın tahta geçmesi ve başkaldıran Selçuklu prenslerinin itaat altına alınmasında büyük bir başarı göstermiştir .

- Melikşah devri Nizamülmülk'ün başarılı hizmetleri sayesinde Selçuklular'ın en parlak dönemi olmuştur.
- Nizamülmülk dinine bağlı , adil , bağışlayıcı ve az konuşan bir yöneticiydi.

 Alimlere ve ilme büyük değer vermiş Kuşeyri , Cüveyni gibi alimlar gelince yerinden kalkıp onları karşılar ve tekrar otururdu . Ebu Ali Farimadi gelince ayağa kalkar onu kendi yerine oturturdu . Ayrıca Gazali'nin ilim öğretmesi için Nizamiye Mederesesini yaptırmıştı .




- Melikşah ona "Atabek" unvanını vererek tüm devlet işlerinin yürütülmesinde onu yetkilendirmiştir.

- Nizamülmülk'ün devlet işleri ile ilgili görüşlerini , icraatlarını anlattığı "Siyasetname" adlı eseri bugün bile siyaset ile uğraşanların başvurduğu temel kitaplar arasındaki yerini korumaktadır . Bu eserin hiçbir ilave yapılmayan nüshası Süleymaniye Kütüphanesi'nde bulunmaktadır.

0 yorum:

Yorum Gönder

YORUMLARINIZI YORUMLAMA BİÇİMİNİ "ANONİM" SEÇEREK İSİM, MAİL ADRESİ VB. YAZMAK İLE UĞRAŞMADAN KOLAYCA YAYINLAYABİLİRSİNİZ. KÜÇÜK BİR TEŞEKKÜRÜN BİLE BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ VE DEĞERLİ OLDUĞUNU UNUTMAYIN...