Kutadgu Bilig Hakkında Bilgi

 

Kutadgu Bilig Hakkında Bilgi


- Kutadgu Bilig günüzmüz Türkçesi ile ifade edecek olursak "Mutluluk veren bilgi " anlamına gelmektedir.
- Karahanlı Uygur Türklerinden olan Yusuf Has Hacib tarafından Doğu Karahanlı hükümdarı Tabgaç Buğra Han'a atfedilmiş ve sunulmuştur.
- Bu eserinden dolayı Tabgaç Buğra Han Balasagunlu Yusuf'a "hacip" yani "teşrifat nazırı" unvanını vermiştir.
- Kutadgu Bilig okuyana yol göstermesi amacıyla 1069-1070 yılları arasında yazılmıştır.
- Yusuf Has Hacip bu eserini insanların hem bu dünyada hem ahirette saadete erebilmeleri için yol gösterici olması gayesi ile yazmıştır.

- Bu eserde Yusuf Has Hacip ilimin öneminden de bahseder . Ona göre ilim gece karanlığında yanan bir meşale gibidir ve insanları aydınlatır . İşte bu sebeple ilime ve ilim adamlarına hürmet gösterilmesi gerektiğini söyler .
- Yusuf Has Hacip eserinde matematiğin de çok önemli olduğunu , her şeyin bir hesaba dayandığını ve bu sebeple matematiği bilenin yedi kat göğü avucunun içinde tutabileceğini söyler.
- Mesnevi türünde yazılan eser 6645 beyitten meydana gelmektedir . Ayrıca eserde beyitler arasına serpiştirilmiş mani şeklinde kafiyelenen 173 tane de dörtlük bulunmaktadır.



- Eser dört sembolik kahramanın konuşmaları , tartışmaları şeklinde kaleme alınmıştır . Bu kahramanlardan Kün-Toğdı "kanun ve adalati", Ögdilmiş "aklı " , Ay-Toldı " saadeti " , Odgurmış ise "hayatın sonunu" temsil eder.
- Fergana , Kahire ve Viyana'da eserin üç nüshası bulunmaktadır.

- İslami dönem Türk edebiyatının ilk eseri olması , mesnevi tarzında yazılan ilk eser olması , siyasetname türünün ilk örneği olması gibi önemli özellikleri vardır.



 

0 yorum:

Yorum Gönder

YORUMLARINIZI YORUMLAMA BİÇİMİNİ "ANONİM" SEÇEREK İSİM, MAİL ADRESİ VB. YAZMAK İLE UĞRAŞMADAN KOLAYCA YAYINLAYABİLİRSİNİZ. KÜÇÜK BİR TEŞEKKÜRÜN BİLE BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ VE DEĞERLİ OLDUĞUNU UNUTMAYIN...