Fuat Sezgin Hakkında Bilgi

 

Fuat Sezgin Hakkında Bilgi


Bilimler tarihi alanında dünyanın sayılı hocalarından birisidir . 24 Ocak 1924 senesinde Bitlis'te dünyaya gelmişti. 1943-1951 seneleri arasında İstanbul Üniversitesi'nde "İslami Bilimler ve Oryantalizm" alanında otorite kabul edilen Hellmut Ritter'in öğrencisi olmuştur . Hocasının " Bilimlerin temelinde İslami Bilimler vardır. " sözü üzerine bu alana ilgi duymaya başlamıştır. İstanbul Üniversitesi'nde Edebiyat Fakültesi'ni bitirmesinin ardından Arap Dili ve Edebiyatı üzerine doktora yapmıştır . Bu eğitiminin sonunda "Buhari'nin Kaynakları" adlı tezi ile doçent olmuştur . Bu tez günümüzde bile önemini korumaktadır.

1960 senesinde darbeciler tarafından "Zararlı Profesör" yaftası ile üniversiteden uzaklaştırılmıştır . 36 yaşındayken 1961 senesinde ülkemizi terk etmek zorunda bırakılmıştır . Almanya'ya giden Fuat Sezgin Frankfurt Üniversitesi'nde misafir doçent olarak dersler vermiştir . 1966 senesinde profesör olmuştur .




1978 senesinde Kral Faysal Ödülü'nü almıştır ve bu ödülden sonra 1982 senesinde Arap devlet adamlarının da desteğini alarak Goethe Üniversitesi'nde Arap-İslam Bilimleri Tarihi Enstitüsü'nü ve 1983'te de bu enstitüye ait müzeyi de kurmuştur. Bu müzede yazılı kaynaklara dayanılarak edinilen bilgilerden hareketle yapılan bilimsel araç ve gereçler sergilenmektedir.


Müslüman bilim adamlarının buluşları şu an "İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi"nde İstanbul'da sergilenmektedir . 

0 yorum:

Yorum Gönder

YORUMLARINIZI YORUMLAMA BİÇİMİNİ "ANONİM" SEÇEREK İSİM, MAİL ADRESİ VB. YAZMAK İLE UĞRAŞMADAN KOLAYCA YAYINLAYABİLİRSİNİZ. KÜÇÜK BİR TEŞEKKÜRÜN BİLE BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ VE DEĞERLİ OLDUĞUNU UNUTMAYIN...