Ahşap İşçiliği Hakkında Bilgi
Ahşap sanatı insanoğlunun tarih içerisinde haşır neşir olduğu en eski malzemelerin başında gelmektedir. İlk zamanlarda avlana hayvanları pişirmek ve ısınma ihtiyacını karşılamak için kullanılan ahşap zaman içerisinde göze de hitap eden muhteşem sanat eserleri haline gelmiştir.
Ahşap Türkleri için tarih boyunca hayatın her alanında kullanılan bir malzeme olmuştur ve Türkler Anadolu'ya gelirken ahşabı da yanlarında getirmiştir . Divan- ı Lügati't'te Kaşgarlı Mahmut ahşap işçiliğinden bahsetmiştir ayrıca Selçukluların da ahşap işçiliğine büyük önem verdiği bilinmektedir.
Selçuklu ahşap sanatında çoğunlukla geometrik şekiller ve bitkisel figürler kullanılmakla birlikte az da olsa yazı ve değişik figürlere de rastlanılmaktadır .
Osmanlı Devleti döneminde de ahşap işlemeciliği diğer sanat dalları ile birlikte gelişimini devam ettirmiştir . Kapı ve pencere kanatlarında , minber ve mihraplarda , balkon korkuluklarında , tavan göbeği ve sütun başlarında kullanılmıştır . Ayrıca küçük sandıklar , rahleler ve sehpa gibi aksesuarların yapımında da kullanılan bir teknik olmuştur.
Osmanlı Devleti döneminde "neccar" adı verilen ahşap ustaları her tür ağacı kullanarak sanat eserleri ortaya koymuşlardır . Günümüze kadar ulaşan bir çok eser ahşap ustalarının malzemeyi iyi tanıdıklarını ve işlerinin ehli olduklarını göstermektedir .
Ahşap Sanatında Kullanılan Teknikler
1. Kündekari Tekniği : Ahşapta en zor ve teknik bilgi gerektiren teknik olarak bilinmektedir . Geometrik şekillerin çatma adı verilen bir birine geçmesi şeklinde uygulanmaktadır . Bu teknikte parçalar bir birine bağlanırken çivi kullanılmamaktadır . İlk örneklerine XII. Yüzyılda rastlanmaktadır .
2. Yalancı Kündekari : Bu teknikte geometrik şekillerle meydana getirilen ahşap bloklar çivi ya da yapıştırıcı ile bir birine bağlanır. İşçiliği daha kolay bir tekniktir .
3. Düz Satıhlı Derin Oyma Tekniği : Motiflerin oyulması ile oluşur.
4. Yuvarlak Satıhlı Derin Oyna Tekniği : Bu teknikte motif ya da yazılar yuvarlak engebeli bir zemin üzerine işlenir.
5. Çift Katlı Rölyef Tekniği : Düz satıhlı derin oyma tekniği ile yuvarlak satıhlı derin oyma tekniğinin bir arada kullanılmasıdır.
6. Ajur Tekniği : Ahşaba çizilen motiflerin oyulması ile oluşur.
7. Ahşap Üzerine Boyama Tekniği : Ahşap üzerine çeşitli desenlerin boya ile işlenmesi şeklindedir .
0 yorum:
Yorum Gönder
YORUMLARINIZI YORUMLAMA BİÇİMİNİ "ANONİM" SEÇEREK İSİM, MAİL ADRESİ VB. YAZMAK İLE UĞRAŞMADAN KOLAYCA YAYINLAYABİLİRSİNİZ. KÜÇÜK BİR TEŞEKKÜRÜN BİLE BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ VE DEĞERLİ OLDUĞUNU UNUTMAYIN...