Kandil Geceleri ve Anlamları Nelerdir ?

 Kandil Geceleri ve Anlamları Nelerdir ?

En eski aydınlatma araçlarından biri olan kandiller içerisinde sıvı yağ ve fitil bulunan , görünüş olarak bir çaydanlığı anımsatan aydınlatma araçlarıdır.

Bu özel günler özellikle Türk milleti içerisinde büyük önem taşıdığı için bu günlerde mescitler , camiler kandillerle aydınlatılmıştır .  Osmanlı Devleti döneminde Sultan 2. Selim döneminden itibaren bu özel günleri halka duyurmak için minarelere kandiller asıldığı için bu günlere " kandil " denilmeye başlanmıştır.

Hicri 3. Yüzyılda ilk kez Mısır'da Mevlit , 4. Yüzyılda Kudüs'te Miraç , Regaip ve Berat geceleri Müslümanlar tarafından toplu olarak kutlanmaya başlanmıştır . Kur'an da Kadir Gecesi dışındaki günler ile ilgili kutsal oldukları yönünde bir ayet bulunmamaktadır.

 Bu yüzden bazı insanlar bu günlerin kutlanması konusunda olumsuz sözler söylemesine karşın Müslümanlar bu geceleri heyecan içerisinde ibadet ederek geçirmektedir .

Kandil Geceleri ve Anlamları Şudur ?

1. Kadir Gecesi : Kur'an-ı Kerim'in dünya semasından peygamber efendimize indirilmeye başlandığı gecedir . Kesin tarihi net olarak bilinmemekle birlikte ülkemizde Ramazan'ın 27. Gecesi olarak kabul edilmektedir .

2. Miraç Gecesi : Recep ayının 27. Gecesi kutlanan Miraç , peygamber efendimizin Miraç hadisesini yaşadığı gecedir .



3.  Beraat Gecesi :
 Kur'an-ı Kerim'in Levh-i Mahfuzdan dünya semasına indirilmeye başlandığı bu gece Şaban ayının on beşinci gecesidir .

4. Regaip Gecesi : Recep ayının ilk cuma gecesi olan bu gece Hz. Amine'nin peygamber efendimize hamile kaldığı gecedir .

5. Mevlit Gecesi : Rebu'ül evvel ayının on ikinci gecesi olan bugün peygamber efendimizin dünyaya geldiği gündür .

0 yorum:

Yorum Gönder

YORUMLARINIZI YORUMLAMA BİÇİMİNİ "ANONİM" SEÇEREK İSİM, MAİL ADRESİ VB. YAZMAK İLE UĞRAŞMADAN KOLAYCA YAYINLAYABİLİRSİNİZ. KÜÇÜK BİR TEŞEKKÜRÜN BİLE BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ VE DEĞERLİ OLDUĞUNU UNUTMAYIN...