Harezmi'nin Hayatını Kısaca Araştırıp Yazın


Harezmi'nin Hayatı Kısaca


Harezmî, coğrafya , matematik ve astronomi alanlarında eserler veren ilk kez cebir alanında eser vermiş Müslüman Türk bilim adamıdır ve XI. Yüzyılda yaşamıştır . Harezmî , Harezm 'de 780 yılında dünyaya gelmiştir. İlim öğrenmek için dönemin bilim merkezi olan Bağdat'a gitmiştir.

 Bağdat’taki Darülhikme adı verilen bilim merkezinde  görev yapan Harezmî, matematik, coğrafya ve astronomi alanında kıymetli çalışmalar gerçekleştirmiştir.

Harezmî, ilk kez , birinci ve ikinci dereceden denklemleri analitik yöntemle ; bir bilinmeyenli denklemleri de matematiksel  ve geometrik yöntemlerle çözmenin kural ve tekniklerini bulmuştur . Sıfır rakamını matematikte ilk kullanan bilim adamıdır.

Dünyanın  çapına ilişkin  hesaplarını Kitâbu Sûreti’l-Arz adlı kitabında anlattı . Bu kitabında , Nil Nehri’nin kaynağını açıklayan Harezmî, Batlamyus’un astronomik cetvellerindeki eksik ve hataları da düzeltti . Güneş ve ay tutulmasına ilişkin  incelemelerini derlediği  Zîcü’l-Harezmî isimli  eserinde ise, astronomi için lazım olan  trigonometri bilgi ve cetvellerini de açıkladı.

Harezmî, 850 yılında Bağdat’ta hayata gözlerini yumdu . Üç oğlu bulunan Harezmi'nin oğullarının üçü de de matematik alanında  ciddi çalışmalarıyla bilinmektedir .

Harezminin Eserleri:

Harezminin coğrafya , matematik ve astronomi alanlarında yazmış olduğu eserlerinden en bilinenleri ve en önemli olanları şunlardır :

* Kitab fil Hisab:
* Kitabu Cedavilin Nücûm ve Harekatiha
* Kitabul Muhtasar fil-Hisabil Hindi:
* Kitabül Muhtasar fi Hisabil Cebri vel Mukabele:
* Kitabun fil Coğrafya,
* Kitabün fil Hisab vel Hendese vel Mûsiki,
* Kitabun fit Tarikati Marifetil Vakt bi Vesatatiş Şems,
* Sun'il Usturlab,
* Kitabun fil Cem'ivet Tarh,
* Kitabut Tarih,
* Kitabu Sûretil Erdi ve Coğrafiyyetiha,
* Kitabül Macisti,
* Kitabu Zicil Harezmi,
* Kitabu Takvimil Büldan 




1 yorum:

YORUMLARINIZI YORUMLAMA BİÇİMİNİ "ANONİM" SEÇEREK İSİM, MAİL ADRESİ VB. YAZMAK İLE UĞRAŞMADAN KOLAYCA YAYINLAYABİLİRSİNİZ. KÜÇÜK BİR TEŞEKKÜRÜN BİLE BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ VE DEĞERLİ OLDUĞUNU UNUTMAYIN...