Sağlığın Sosyal Belirleyicileri Nelerdir ?

 

Sağlığın Sosyal Belirleyicileri Nelerdir ?

Sağlığın sosyal belirleyicileri ifadesi kişisel ya da bir grup olarak toplumun sağlığına etki eden ekonomik ve sosyal değişkenler anlamına gelmektedir . Sağlığın sosyal belirleyicileri 5 ana başlık etrafında toplanmaktadır :

1. Bireysel Özellikler : Yaş ve cinsiyet gibi özelliklerdir . Mesela yaş ilerledikçe sağlık sorunları artmakta bu da birayin yaşam kalitesi üzerinde her açıdan olumsuz etki oluşturmaktadır .
2. Sosyoekonomik Özellikler : İşsizlik, çalışma koşulları, sosyal dışlanma ve yoksulluk vb. Mesela yapılan araştırmalar işsiz kalmış insanlarda sağlık sorunlarının ve ölüm oranlarının daha fazla olduğunu göstermektedir.


3. Çevresel Belirleyiciler : Sosyal çevre, temiz gıda , su ve konut gibi unsurlardır . Yapılan araştırmalar güneş almayan evlerde ve temiz, sağlıklı koşullara sahip olmayan evlerde yaşayanlarda sağlık orunlarının daha fazla olduğunu göstermektedir .
4. Yaşam tarzı ile ilgili belirleyiciler : Bağımlılık ve fiziksel aktiviteler ile ilgili hususlardır . Sigara , alkol ya da uyuşturucu gibi bağımlılık yapan maddeleri kullanan insanlarda sağlık sorunları daha fazla görülmektedir.
5. Ulaşım ve Sosyal Hizmetler İle İlgili Belirleyiciler : Ulaşımda bisiklet vb. fiziksel aktiviteyi n plana çıkaran araçların kullanılması yaşam kalitesini artırmakta ve sağlık üzerinde olumlu etki yapmaktadır.

0 yorum:

Yorum Gönder

YORUMLARINIZI YORUMLAMA BİÇİMİNİ "ANONİM" SEÇEREK İSİM, MAİL ADRESİ VB. YAZMAK İLE UĞRAŞMADAN KOLAYCA YAYINLAYABİLİRSİNİZ. KÜÇÜK BİR TEŞEKKÜRÜN BİLE BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ VE DEĞERLİ OLDUĞUNU UNUTMAYIN...